Для чого потрібен електрощит

Електричний щиток в приватному будинку, на дачі, в квартирі виконує подвійну функцію: забезпечує введення і розподіл електрики, створює безпечні умови експлуатації. Що потрібно знати в першу чергу?

В даний час існує багато видів захисту електропроводки. Наприклад, від перевантаження, короткого замикання, високої та низької напруги. Для зручності комфорту і надійності можна застосувати різноманітну автоматику (реле: імпульсні, часу, напруги, тощо). Не будуть зайвими комутуючі пристрої (контактори, вимикачі, тобто все призначене для комутації ланцюгів постійного і змінного струму). Всі ці апарати встановлюються в електрощитах, а придбати їх, а також перелічене вище надійне функціональне електрообладнання можна на сайті https://ptukr.com/ компанії PLATINUM. 

Функції електрощита

У розподільного щита є 2 базові функції - віддавати певну дозу потужності кожного приладу і забезпечувати необхідний захист від пошкоджень, від ураження людини струмом, а також від перепадів енергії, що збереже довговічність використовуваних пристроїв.

Якщо старі щити могли охороняти техніку від короткого замикання і згоряння виключно за допомогою розплавлення запобіжника, що робило прилад одноразовим варіантом, то сучасні електрощити забезпечувати автоматичними вимикачами і самі можуть перекривати систему.

Рідше зустрічається більш дорогий варіант захисту - АВДТ (інша назва -діфавтомат). Він здатний відстежити лінію витоку і моментально розімкнути ланцюг. Якщо витік пройшов через людину, то вона хоч і отримає недовгий удар струмом, але це не завдасть здоров'ю смертельної шкоди.

Старі прилади ділили мережу на кілька ліній, але зараз процес спростився і сучасний розподільчий електрощит отримав більше прав на управління споживачами електроенергії, тобто іншими пристроями.

При виборі щита варто розуміти, чи відповідає він таким критеріям:

  • грамотне планування і конструкція приладу;
  • дотримання захисту та розподілу електроенергії сучасними методами;
  • акуратна і якісна збірка, міцні і щільно прилягаючі один до одного комплектуючі приладу.

Якщо щит має всі перераховані характеристики, то він буде безпечним для людини і прослужить довгі роки, проте не менш важливо правильно змонтувати ВРУ в місці установки.

Види

Розподільний щит - комплектний пристрій, призначене для прийому і розподілу електричної енергії при напрузі менше 1000 В одно- і трифазного змінного струму частотою 50-60 Гц, нечастого включення і відключення ліній групових кіл, а також для їх захисту при перевантаженнях і коротких замиканнях.

Існує багато видів щитів, що відрізняються по функції, габаритам. На різні напруги (220 Вольт, 380 Вольт). Корпус щита (металевий або пластиковий) головний фактор для забезпечення пожежної безпеки. У кожному конкретному випадку монтуються різні за складом елементів і виду щити (електричні шафи). У громадських будівлях потрібно поділ щитів на щит освітлення (ЩО) і щит силовий (ЩС).

Першим в будь-якому (житловому, адміністративному ...) будівлі монтується вхідний щит (ВУ), з нього електроенергія надходить на вступній розподільний щит (ВРУ) далі на поверхові щити і по квартирах (офісах).

У квартирах встановлюємо щиток електричний, що містить в собі прилад обліку електроенергії з елементами розподілу (захисту, автоматики), щит обліку та розподілу (ЩУ, ЩУР).