Критерії вибору шафи-купе

У житті обов'язково настане момент, коли потрібно вирішувати питання розміщення речей. Найбільш ефективний спосіб - шафа-купе. Ми розповімо, як вибрати шафу-купе, з чого вона складається, де її встановити і на що звернути увагу.
шафа-купе

Шафа-купе - найбільш популярний тип меблів для дому. Зручність і функціональність такого шафи залежать, в першу чергу, від якості матеріалів. Замовляючи шафу-купе, чи інші меблі в компанії Мебель7 ви можете бути на 100% впевнені як в якості виробів, так в їх функціональності і естетичній привабливості. 

Види шаф-купе

Основна класифікація, від якої залежить майже все при установці цих меблів, ділить все шафи-купе на два види: вбудований і корпусний.

  • Корпусна шафа-купе - це окрема шафа, яка може бути переміщена в будь-який момент. Корпус має всі звичайні для таких меблів елементи: дно, дах, бічні і задня стінки, цоколь. Перераховане може бути відсутнім у вбудованих шаф. Заміною служать підлога, стеля або стіни кімнати - саме тому вони встановлюються раз і назавжди.
  • Вбудована шафа завжди економічніша і зручніша корпусної. Для її розміщення підходять кути і ніші. Але не можна кріпити деталі таких меблів до гіпсокартонних стін.

Декоративна складова

Важливою відмінністю шаф типу «купе» від всіх інших є наявність в них маси дерев'яних, металевих або пластикових деталей внутрішньої начинки. Але є ще "обличчя" меблів, яке в шафах-купе може бути дуже різноманітним в декоративному відношенні, в тому числі і за матеріалом.

Фасад шафи-купе в основному виготовляють з:

  • дзеркал (як правило, товщиною 4 мм), тонованих під графіт, бронзу або срібло;
  • дерев'яних панелей ДСП або плиток МДФ (10 мм);
  • скла (4 мм) - тонованого, прозорого або кольорового.

Популярні також комбінації цих матеріалів. На скла і дзеркала можна накладати піскоструминні малюнки, трафарети, фотодрук, візерункові бевелі, мозаїку, батик, кольоровий полімерний лак. Можна розписати вручну, надавши індивідуальності.

Можливі й інші матеріали для фасадів - не так часто зустрічають: бамбук, ротанг, коріан. В принципі, підійде будь-який матеріал, який увійде в паз профілів і здатний функціонувати в розсувних дверях. Навіть композитний алюміній.

Стіни і полички

Стінки меблів роблять з ДВП, МДФ або ДСП. У більшості випадків все ж вибирають ламіновану ДСП, вважаючи за краще західно-європейське виробництво. Товщина плит від 8 до 28 мм. Важливо, щоб ДСП привозили до виробників шаф потрібної товщини, оскільки її зміна в домашніх умовах знижує якість.

Якщо товщина плити, з якої роблять бічні стіни, становить 18 мм, це говорить про те, що буде використана європейська ДСП (це їх стандарти). Вміст шкідливих формальдегідів в цій деревині на порядок менше. Значить, ця шафа буде краще того, в якому боковини роблять з плит товщиною 16 мм (швидше за все це вже не європейська деревина).

Всередині для поличок також використовують деревно-стружкових плит, рідше - пластик.

Розсувна система

Цей елемент найголовніший. Саме він робить шафу купейною. Від її роботи залежить зручність у використанні шафи.
Розсувна система дверей - це цілий комплект деталей, який відрізняється в залежності від виду:

  • нижньоопорна;
  • верхньоопорна.

Перша застосовується в корпусних купе, де є дно і дах. Вона простіша і дешевша другої. Тут двері при відкритті-закритті ковзають по нижній направляючі за допомогою роликів, які встановлені внизу в профілі системи.

Верхньоопорна, яка більше підходить для вбудованих меблів, має на увазі, що тут двері підвішені на верхню напрямну на стелі або кришці шафи, яка несе на собі вагу всієї системи. Внизу таким чином відсутні перешкоди, що можна назвати плюсом даного виду кріплення дверей. Однак вимоги до надійності тут підвищені.

Мінусом останньої системи можна назвати відносну дорожнечу і складність при установці. Верхня напрямна потребує спеціальної декорації.

Головна деталь будь-якої системи - це профілі, що обрамляють двері (внутрішність фасаду). Вони можуть бути:

  • алюмінієві;
  • сталеві;
  • дерев'яні;
  • комбіновані.

Найчастіше зустрічаються перші два види. Решта - на любителя під спецзамовлення.

Сталеві системи більш довговічні і дешеві, але менш естетичні. Алюмінієві більш складні в збірці, але жорсткіше тримають конструкцію і дають багато можливостей для комбінування матеріалів дверей. Сталеві профілі менше за розмірами і в них можливе використання оздоблювальних матеріалів тільки в горизонтальному напрямку.