Правила експлуатації і догляду за профнастилом

Термін служби профнастилу залежить від типу конкретного покриття і становить від 10 до 50 років. Однак ці цифри будуть реальними лише за умови, що ви дотримуєтеся правил експлуатації цього матеріалу.

Дбайливе поводження і догляд - кращий спосіб продовжити життя будь-якій речі, в тому числі огорожі, покрівлі або фасаду з профнастилу. Дуже важливо дотримуватися цих правил на всіх етапах, починаючи з зберігання і закінчуючи установкою. Тоді якісний профнастил, придбаний на https://bulat.ua/profnastil/krovelnyj  буде радувати своїм виглядом і експлуатаційними якостями ще довгий час.

Отож, сьогодні поговоримо про основні правила експлуатації профнастилу.

Правильне зберігання до монтажу

Це перша рекомендація, і вона є дуже важливою - саме грамотне зберігання профнастилу дозволяє забезпечити збереження його товарного зовнішнього вигляду. Також це визначає як довго він зможе пролежати.

Місцерозташуванням можуть служити добре провітрювані приміщення, де температура і вологість знаходяться на нормальному рівні. Головне ж в даному випадку - безпека від різних ударів, зрушень та інших механічних факторів.

Головне - захистити матеріал від будь-яких механічних пошкоджень. В першу чергу про це можна подбати, складаючи листи в один ярус, а не один на одного.

В цілому, профнастил не особливо вибагливий і не потребує якогось особливого догляду. Але краще брати листи з різними полімерними покриттями - вони добре захищають від зовнішніх впливів і надають матеріалу привабливість. Але в будь-якому випадку металевий профлист може бути пошкоджений, тому потрібно дбати про цілісність його верхнього шару. Тому листи краще складати в один ярус.

Уникати появи подряпин

Сталь - чутливий до корозії матеріал. Якщо у неї є тільки оцинковане покриття, то вона буде схильна до механічних впливів, адже цинковий шар досить легко подряпати. Пошкодження покриття робить метал вразливим для несприятливих зовнішніх чинників, і він стрімко кородує. Оцинкування з патьоками іржі - це наслідок саме такої проблеми.

Щоб уникнути появи подряпин на профнастилі, потрібно врахувати кілька моментів.

  • Ходіння по покрівлі в брудному або жорсткому взутті, помилки транспортування і підйому на покрівлю, неправильне різання - то, що легко може травмувати покриття.
  • Акуратне кріплення металевого профнастилу до каркаса. Якщо звертатися з ним необережно, то утворюються потертості або подряпини.
  • Для кріплення використовують спеціальні покрівельні саморізи. Вони зручні, і не доведеться просвердлювати отвір - у них є свердло на кінці. Для заклепок ж знадобиться попереднє просвердлення. При укрученні потрібно комплектувати саморізи гумовою прокладкою - так забезпечується хороший захист від подряпин.

Якщо подряпини все ж утворилися, то ситуацію зазвичай можна виправити. Після того, як з будь-яких причин покриття отримало дефект, потрібно якомога швидше вжити заходів щодо їх усунення. Так ви істотно продовжите термін існування конструкції. Здійснити це можна в такий спосіб:

  • спочатку пошкоджену поверхню очищають і обробляють уайт-спіритом;
  • просохнувшу ділянку потрібно пофарбувати спеціальною фарбою (в формі аерозолю).

Одного шару буде достатньо, якщо пошкодилося тільки верхнє покриття, а якщо постраждав і цинковий шар, то не обійтися без повторного нанесення, але після того як перша фарба вже висохла.

Уникати вм'ятин

Вм'ятини - механічне пошкодження, яке, як і подряпина, може виникнути з різних причин:

  • неправильне використання інструменту;
  • неправильне ходіння (ходіння по даху допускається тільки в місцях прогину хвиль - там, де профнастил прилягає до обрешітки).

Від вм'ятини може виникнути і механічний дефект. Будь-які пошкодження будуть сприяти накопиченню бруду, а значить, і розвитку процесу корозії.

Виправити вм'ятину допоможе гумовий молоток для рихтування. Для цього по листу потрібно акуратно бити з внутрішньої сторони. Якщо є ще механічні пошкодження, то потрібно зафарбувати ці місця. Звичайно, краще, щоб лист був знятий з конструкції - тоді всі роботи можна буде провести як слід.

Видалення сміття і бруду

Сміття здебільшого змивається дощовою водою, але цього недостатньо. Наприклад, листя дерев часто залишаються на місці, і про них потрібно подбати в окремому порядку. Щоб покрівля виглядала красиво, і зайві елементи їй не зашкодили, варто скористатися м'якою щіткою. Ні в якому разі не вдавайтеся до використання твердих інструментів для очищення.

Найбільш уразливі місця покрівлі - це стики покрівельних систем, водостічна система, яким потрібно приділяти більше уваги при виметення сміття.

Забруднення можна теж змити, застосовуючи м'яку щітку і воду (це може бути струмінь). Спеціальні миючі засоби дозволяють позбутися від бруду, а якщо є особливо сильні плями, то можна вдатися до використання м'якої тканини з уайт-спіритом. Не можна брати будь-які засоби, тому що багато склади містять абразиви, які можуть негативно позначитися на стані покриття профлиста.

Якщо для миття ви використовували миючі засоби, то потрібно гарненько змити їх, спрямовуючи воду до карнизу. Вже після всього цього промивають злив.