З чого почати вибір гри на консолі або комп'ютері

В наші дні ігри випускають на всіх основних платформах: PlayStation, Xbox, персональних комп'ютерах. Незважаючи на це ігри всюди будуть вести себе і відчуватися по-різному. Одні жанри задумані під клавіатуру з мишею, а інші без геймпада тільки дратують, хоча часто справа зовсім не в управлінні.

Відмінності консолей від комп'ютерів

Основні ігрові платформи на сьогоднішній день - це Sony PlayStation, Xbox One і персональні комп'ютери. До речі, вигідно купити PS3 потрібної конфігурації ви зможете в інтернет-магазині igroteka.club.

Зрозуміло, ПК більш багатофункціональний, але якщо говорити саме про гру, буде всього три відмінності.

Технічні характеристики консолей постійні, в той час як ПК можна доповнювати, оновлювати і покращувати. В іграх продуктивність впливає на якість відображення ігрового світу. На потужному ПК трави на луках більше, персонажі виглядають детальніше, світло і тіні природніші. Це не означає, що на консолях все виглядає негарно, - недосвідчений геймер чи взагалі помітить різницю.

Потужні комп'ютери коштують дорожче консолей. За продуктивність доводиться платити, причому багато. Третя відмінність - консолі займають менше місця, їм потрібно менше проводів. Щоб використовувати консоль, досить один провід від неї підключити до телевізора, а інший увіткнути в розетку. Для комп'ютера бажано придбати окремий комп'ютерний стіл, окремо живити електрикою системний блок і монітор, підключити мишу і клавіатуру, з'єднати кабелем монітор з відеокартою, підключити аудиоколонки.

Правда, є ноутбуки. Вони займають менше місця, для них не потрібно ніяких проводів, можна грати лежачи на дивані або навіть брати їх в поїздку. Знову питання ціни: хороший ігровий ноутбук обійдеться дорожче, ніж стаціонарний комп'ютер з аналогічними технічними характеристиками. Потужність ноутбука все одно буде нижче, так як в ньому заради компактності використовують менш продуктивні комплектуючі.

Системні вимоги 

Коли ви вибираєте гру для ПК, завжди потрібно дивитися на системні вимоги. У них зазначено, які параметри повинні бути, щоб гра запустилася. Але навіть при повній відповідності запуск може піти не за планом.

Гра - це програма з інформацією і контентом, які пов'язують між собою тисячі найскладніших алгоритмів. Обробляти всі ці алгоритми буде ПК, і від того, наскільки він швидко і правильно зможе це робити, залежить стабільність ігрового процесу. Ще на етапі розробки в алгоритми можуть закрастися помилки або розробники переускладнити програму, додавши їй зайві обчислення, і тоді гра поводиться некоректно незалежно від комп'ютера.

Погана оптимізація алгоритмів в іграх - регулярна проблема, але є один спосіб вибрати гру і не зіткнутися з цим. Переконайтеся, що гра спочатку була розроблена спеціально для ПК або реліз відбувся одночасно на всіх платформах. Ігри, які спершу вийшли на консолі, а потім були перенесені на комп'ютери, можуть виявитися неоптимізованими.

Іноді проблеми можуть виникнути і на програмному рівні. На ПК потрібно регулярно оновлювати безліч допоміжних програм і драйверів, щоб підтримувати його працездатність. Або займатися оптимізацією вручну, змінюючи налаштування графіки всередині самої гри, знижуючи ті чи інші параметри заради швидкодії.

Особливостях ігор для різних платформ

Насправді можна і не розбиратися, так як гри для комп'ютерів нічим не відрізняються від ігор для консолей. Майже всі сучасні ігри виходять одночасно на всіх платформах. Assassin's Creed: Odyssey однакова що на ПК, що на PlayStation 4, що на Xbox One.

Прийнято вважати, що на ПК грають з клавіатурою і мишкою, а на консолях - з геймпадом, але це не зовсім так. Ніхто не заважає підключити геймпад до комп'ютера, а для консолей існують сумісні комплекти клавіатур. Деякі ігри дійсно комфортніше проходити з геймпадом, наприклад серію Dark Souls і інші фентезі-екшени від третьої особи. В інші незручно грати без миші - наприклад в шутери від першої особи. Справа не в смаку або звичкою, просто розробники заздалегідь задумують свої ігри з ухилом в якийсь один тип управління.