Скарбничка для біткоіна: вибираємо криптовалютний гаманець

Ми зберігаємо гроші в гаманцях, і цифрові гроші в цьому сенсі не виняток. Для них були придумані спеціальні гаманці, або сховища даних, в яких інформація про ваші криптовалютні заощадженнях зберігається у вигляді коду. Цей код буде активований, якщо ви зберетеся оплатити цифровою валютою якусь покупку або обміняти одні криптовалюти на інші.

На тлі популярності криптовалют також активізуються і шахраї, які не тільки вміло підробляють сторінки гаманців для біткоіну в Telegram-каналах, але навіть створюють цілі сервіси для обману користувачів. Тому дуже важливо грамотно вибирати місце для зберігання своїх криптовалютних заощаджень.

Одним з найпопулярніших способів зберігання криптовалют вважається електронний гаманець, а на сайті https://moneypipe.com/ru/hd-wallet/ ви зможете скористатися надійним сервісом MoneyPipe HD - це мультивалютний криптогаманець для смартфонів на базі iOS і Android. 

Як зберігається криптовалюта

В основі зберігання будь-якої криптовалюти лежить принцип публічних і приватних ключів. Публічний ключ - це засіб ідентифікації bitcoin гаманця на зразок його адреси, тоді як приватний - це конфіденційна інформація, яка дає доступ до коштів, що зберігаються в гаманці.

Одні сервіси пропонують користувачеві можливість самостійного зберігання приватних ключів, інші (як правило, біржі) зберігають їх у себе. Саме тут і полягає головна проблема: від того, наскільки добре зашифрований і прихований приватний ключ, залежить безпека самого біткоіни-гаманця.

Одна з небезпек полягає в тому, що користувач може втратити приватний ключ або ж забути кодову фразу для його відновлення, і тоді він більше ніколи не отримає доступ до своїх біткоінів. Ще одна проблема - це хакери, які можуть спробувати підібрати ключ до чужого гаманця. Тому щоб вибрати кращий bitcoin гаманець, потрібно зрозуміти, як ви готові зберігати свої заощадження: онлайн або офлайн.

Холодні і гарячі гаманці

Біткоіни-гаманець може бути як апаратним (його ще називають «холодним»), так і цифровим ( «гарячим»).

Гарячі гаманці - це такі сховища, де закритий ключ зберігається в інтернеті або на пристроях, підключених до мережі. Такі біткоіни-гаманці можуть тримати і великі біржі. Є також гарячі гаманці, які зберігаються на комп'ютерах або телефонах, які підключені до інтернету.

Холодні гаманці - це такі сховища, які не підключені до інтернету, наприклад, USB-гаманці. Такий гаманець для біткоіна надійно захищений від злому і вважається одним з найбезпечніших способів зберігати криптовалюта. Однак оскільки інтернет-з'єднання у таких гаджетів немає, вони підходять скоріше для тривалого зберігання криптовалют: зробити з них транзакцію, не підключившись до мобільного або комп'ютера, ви не зможете.

Основні види криптовалютних гаманців

Онлайн-гаманці

Такі сховища можуть бути інтегровані в браузер або ж працювати безпосередньо на біржі. До них можна отримати доступ з будь-якого пристрою, що підключений до інтернету.

Хоча цей типу сховища дуже зручний і схожий за механізмом роботи на онлайн-банк, важливо знайти надійного розробника сервісу. Оскільки компанія буде зберігати ваші особисті ключі, в теорії зловмисники можуть вкрасти ваші кошти при зломі її даних. Такі платформи - одна з головних мішеней для хакерів.

Десктопні гаманці

Десктопний bitcoin гаманець - це програмне забезпечення, яке можна завантажити на комп'ютер. У теорії вони можуть працювати як холодне сховище, якщо комп'ютер ніколи не підключається до інтернету.

Такий гаманець пропонує ряд переваг в порівнянні з онлайн-гаманцем. По-перше, десктопні гаманці менш уразливі для потенційного злому, так як доступ до них можливий виключно з призначеного для користувача ПК. Також десктопні гаманці зберігають всі ключі на стороні користувача, а не провайдера гаманця. Таким чином, можливість розкриття вашого приватного ключа в мережі значно знижується.

Проте, такі гаманці і раніше схильні до злому - наприклад, якщо ваш комп'ютер заразиться шкідливим ПЗ, призначеним для виявлення приватних ключів, то кошти можуть з нього вивести.

Додатки для мобільних

Те ж програмне забезпечення, але для мобільних. Багато компаній зробили версії кріптовалютних гаманців у вигляді додатків для смартфонів. Таке сховище буде особливо зручним, якщо ви часто переміщується і робите платежі. Але і його можна зламати, якщо отримати доступ до даних компанії-виробника.

Апаратний гаманець

Більш безпечним варіантом для зберігання є апаратний bitcoin гаманець. Це фізичні гаманці у вигляді USB-накопичувачів, які завжди можна тримати під рукою.

Окремим плюсом апаратного гаманця є повна анонімність. Холодні гаманці не зберігають особисту інформацію, тому немає ніяких даних, які б сприяли ідентифікації власника гаманця.

Хоч апаратні гаманці і перевершують за рівнем безпеки десктопні, вони також піддаються зломам. Недавня історія злому гаманця Trezor показала, що для вилучення кодової фрази з апаратних гаманців компанії достатньо всього лише мати фізичний доступ до чіпів і пристрій вартістю близько $ 75, який викликає критичний збій апарату за допомогою перепадів напруги.

Паперовий гаманець

Запис персональних ключів на папері - один з найбільш консервативних способів зберігання криптовалюта. Важливо переконатися, що ці записи зберігаються в безпеці, інакше криптовалюта може бути втрачена назавжди. Крім того, якщо ви зберігаєте відкритий і закритий ключі на папері, вкрай важливо кілька разів перевірити, чи правильно вони записані.