Простатит: що заважає справжнім чоловікам

Чоловіки не люблять ходити по лікарях, особливо якщо питання стосується інтимної сфери. Але простатит - це серйозна хвороба. Він може знижувати сексуальну функцію, впливати на фертильність - здатність до зачаття дітей. Всі ці проблеми виникають в результаті запалення і збільшення передміхурової залози (її друга назва - простата).

Першим кроком на шляху до лікування простатиту повинно стати звернення до лікаря-уролога, повне обстеження і підтвердження діагнозу. Київська КЛИНИКА ДОКТОРА ЗАБОЛОТНЕГО надасть вам досвідченого спеціаліста, який точно визначивши тип захворювання, підбере найоптимальніший курс терапії і подальшої профілактики загострень хвороби.

Простатит - що це?

Простата - це невеликий орган в малому тазі, розміром приблизно з перепелине яйце. Простата розташована під сечовим міхуром, оточує його шийку, по якій сеча відтікає в уретру. Основне завдання цієї залози - вироблення компонентів сперми, які живлять і підтримують життєздатність сперматозоїдів.

Простатит часто дає про себе знати утрудненням сечовипускання і різким болем. Крім них чоловік відчуває біль глибоко в тазу або в області паху, яка може поширюватися на статеві органи, загальне нездужання, температуру. Якщо гостре запалення вчасно не лікувати, воно може перейти в хронічну форму. Тоді періодичні загострення можуть даватися взнаки в найбільш невідповідні моменти, особливо на тлі стресів, переохолодження, застуд.

Але навіть якщо запалення при хронічному простатиті не дає про себе знати болем або утрудненням сечовипускання, цілком можливі більш інтимні проблеми - зниження статевої функції, проблеми в сексі, безпліддя. Для кожного чоловіка проблеми в близьких відносинах - це стрес. Переживання, негативні емоції, проблеми на роботі через постійну дратівливості і неуважності, викликаної дискомфортом і болем, - це один із провокаторів чергового загострення. Таким чином - виходить замкнене коло, розірвати яке допомагає вчасно розпочате лікування.

Це мене не стосується!

Так думає більшість чоловіків, вважаючи, що простатит - це проблема людей похилого віку, пов'язана з віковими змінами. Але фахівці наводять статистику, за даними якої ознаки хронічного простатиту виявляються у чоловіків вже з 30 - 35 років і досягають в загальному 58% від усього чоловічого населення. Але до лікаря з цією проблемою звертається не більше 9% всіх пацієнтів

Інші вважають за краще терпіти дискомфорт, миритися з проблемою або намагатися лікуватися самостійно. Але найчастіше вони вибирають для себе препарати за порадою друзів або керуючись даними з сумнівних джерел, пробують різні рецепти народної медицини.

Чому виникає запалення?

Одна з причин запалення простати, але не найчастіша - це інфекції, що передаються статевим шляхом або викликані потраплянням в сечову систему патогенних мікробів. Вони провокують бактеріальне запалення простати, яке вкрай болісно, ​​супроводжується безліччю додаткових симптомів і потребує лікування антибіотиками і строго під контролем фахівця.

Найчастіше простатит має неінфекційну природу, запалення виникає через одночасний вплив відразу декількох факторів: це малорухливий, сидячий спосіб життя і офісна робота, тривале перебування за кермом авто, через якого відбувається застій крові в малому тазу.

Можливий простатит як наслідок травм, в тому числі професійних, спортивних, які були раніше. Певний вплив мають стрес, шкідливі звички, а також аутоімунні розлади (тканину простати атакує власна імунна система). Іноді точну причину гострого або хронічного простатиту виявити не вдається. Однак, якщо запалення є - його потрібно лікувати.