Поради по вибору вантажних шин

Купівля гуми для вантажного автомобіля - дуже відповідальний захід, тут потрібно враховувати безліч чинників. Від якості шин залежить керованість автомобіля, динаміка, розгінні і гальмівні властивості і навіть витрата палива.

Сучасні виробники пропонують безліч типів шин для будь-якого вантажного автомобіля. Як же не розгубитися і зробити єдино вірний вибір?

Вантажні шини і тип авто

Вантажну спецтехніку можна умовно поділити на три групи:

  • двовісні вантажні транспортні засоби;
  • вантажні автомобілі з кількістю осей рівним 3-м і більше;
  • причепи та напівпричепи.

Для даних типів транспортних засобів слід використовувати шини різної конструкції (радіальні або діагональні). Зверніть увагу і на будову вантажних шин, що встановлюються на провідні і керовані осі. До речі, якісні грузовые шины по доступній ціні пропонує в Казахстані ТОО «Компания Шин Line». 

Важливо! Ні в якому разі не можна встановлювати на одну вісь вантажного транспортного засобу шини різних конструкцій, типів або навіть розмірів. Виняток: багатоосні причепи.

Експлуатація: пробіг, швидкість, навантаження, якість дороги, швидкість

В першу чергу, слід згадати про якість доріг, якими буде пересуватися вантажівка. У тому випадку, якщо автомобілю доведеться їздити по дорожнім покриттям поганої якості, слід купити вантажні шини з регульованим тиском. Вони незамінні в важких умовах, але мають меншу вантажопідйомністю. До того ж, через постійні високі навантаження вони прослужать менший термін, ніж звичайні шини.

Якщо ж вантажному автомобілю належить пересуватися по хороших дорогах, йому чудово підійдуть пневматичні вантажні шини. Однак слід пам'ятати, що такі шини при проколі швидко втрачають тиск (це особливо небезпечно при пошкодженні переднього колеса на високій швидкості).

Шини для вантажних автомобілів вибираються також з урахуванням характеру здійснюваних перевезень. Слід брати до уваги і стиль управління, який притаманний водієві вантажного автомобіля.

Кліматичні умови і час року

Вантажівки, так само як і легкові транспортні засоби, потребують періодичної заміни зимових шин на літні і навпаки. У різні пори року вантажні шини повинні мати різний малюнок протектора. Їзда по засніжених дорогах на літній гумі через зниження ефективності гальмування і керованості може спричинити за собою плачевні результати, а використання посилених зимових шин в теплу пору року призведе до їх швидкого зносу.

Малюнок протектора

Шини для вантажних автомобілів можуть мати різний малюнок протектора (універсальний, спрямований, дорожній, зимовий, всесезонний і підвищеної прохідності).

Для вантажний спецтехніки, експлуатованої в умовах бездоріжжя або на поганих дорогах, рекомендуються шини підвищеної прохідності або ж з направленим малюнком протектора. Універсальні вантажні шини з малюнком протектора у вигляді шашок або ребер можуть застосовуватися на будь-яких дорогах.

Профіль вантажних шин

Залежно від цього показника вантажні шини підрозділяються на арочні, шини звичайного профілю, широкого, наднизького і низького. Для підвищення стійкості і керованості вантажного транспортного засобу застосовуються шини низького профілю. Широкопрофільні шини істотно збільшують прохідність машини по дорожньому покриттю поганої якості і встановлюються на повнопривідні вантажівки та автомобілі великої вантажопідйомності. При їзді по м'якому грунту і в умовах бездоріжжя будуть незамінні арочні безкамерні вантажні шини.

Маркування вантажних шин

Все, що вам необхідно знати про шину, укладено в маркуванні. Наприклад, положення вантажної шини позначають літери T, Z, F, D.

  • Z - керовані і інші колеса;
  • D - виключно провідні колеса;
  • Т - вантажні шини, які підходять для причепів;
  • F - керовані колеса.

Різними буквами позначається і спосіб експлуатації шин: А - автострада, Е - між місто чи міські умови, N - використання по снігу, Y - будівництво, дорога і т.п. Потім вказується модифікація вантажних шин.

Якщо є позначення «Energy», це говорить про те, що подібні вантажні шини здатні знизити паливні витрати.

Втім, відмінності різних типів шин видно і неозброєним оком. Всі вони мають особливі малюнки протектора. Шини для вантажних автомобілів, марковані як F і Z найчастіше можна визначити по утворюючим «доріжки» витягнутим поздовжнім частинам ламелей покришки. Саме цей малюнок протектора дає руху колеса низький опір, непогано відводить воду і мокрий сніг, а також і забезпечує надійне зчеплення з дорогою при гальмуванні і поворотах.

Малюнок протектора провідного колеса (D) можна дізнатися за так званим «ялинка», «шашечками» або «драбинках». Провідне колесо приймає на себе практично всю потужність двигуна вантажного автомобіля, і цей малюнок у вигляді сполучення поздовжніх і поперечних каналів призначений для забезпечення безпечного руху і своєчасного гальмування машини.