Як знайти грамотного електрика

Коли приходить час ремонту або заміни електропроводки в квартирі, то перед власником постає питання, як знайти грамотного електрика, як з великої кількості оголошень і пропозицій в газетах, на вулицях і інтернеті вибрати грамотного фахівця?

Складність полягає в тому, що не володіючи спеціальними знаннями, важко оцінити наскільки грамотно і якісно виконана робота, оскільки велика її частина прихована від очей.

Рівно встановлені розетки, автомати в електричному щиті, які не вибивають, відсутність запаху гару і диму - для багатьох це достатній критерій. Але такий результат не є достатнім і єдиним показником якості електромонтажних робіт! Згодом брак і неакуратність в роботі виявляться і тоді, в кращому випадку, всю проводку доведеться міняти заново. Будьте впевнені, якщо ви живете в Запоріжжі, то замовивши тут https://elektrik.zp.ua/ послуги електрика, ви  на 100% будете задоволені кінцевим результатом!

Як же звичайній людині, що не володіє спеціальними знаннями по електриці, не розбирається в складних розрахунках і сучасних будівельних технологіях, визначити якість надаваних йому послуг з електромонтажу?

Відразу внесемо ясність. Роботи по заміні та монтажу нової електропроводки повинні виконувати електромонтажники, а не електрики або електромонтери. Це важливий момент.

Специфіка роботи електрика або електромонтера - дрібний ремонт і обслуговування, заміна лічильників, пошук і усунення несправностей. Електромонтажник же займається і володіє навичками монтажу проводки «під ключ». Він знає, де і як прокласти кабель, як розмітити, як і яким інструментом зробити штроби, як правильно робити відгалуження, як збирати електричні щити, які технології та інструмент при цьому застосовувати і багато іншого. Звичайний електрик всім цим не займається і грамотно розбиратися в цих питаннях не може.

Тобто, необхідно шукати фахівця з електромонтажу, оскільки він повинен володіти відповідними знаннями, навичками і досвідом.

А тепер визначимо головні критерії хорошого електрика.

Акуратність, уважність, пунктуальність

Це свого роду стиль роботи фахівця. Майстер своєї справи завжди, до дрібниць, виконує свою роботу акуратно, грамотно і красиво. Це його кредо і почерк роботи. Траси розмічені рівно, штроби виконані акуратно за рівнем, розетки і вимикачі встановлені під рівень, правильно закріплені в установчих коробках і т.д.

Після своєї роботи будівельне сміття, бруд, обрізки проводів та ізоляції завжди прибрані, інструмент складний акуратно в спеціальні ящики, а не валяється де попало або засунуть в пакети. Працює, як правило в спецодязі, має засоби індивідуального захисту.

Пунктуальність, уважність до замовника, при необхідності готовність йти на компроміси, вміння вгадувати побажання замовника, готовність запропонувати кращий варіант. а іноді і кілька варіантів - це ті якості, які притаманні хорошого фахівця.

Знання і застосування норм, правил і технологій

Грамотний фахівець з електромонтажу, майстер своєї справи, розбирається і постійно вдосконалює свої знання норм, правил і технологій.

Він ніколи прямо не з'єднає мідь з алюмінієм, не буде руйнувати несучі стіни, не зробить скрутку під штукатуркою, не встановить автомат більшого номіналу, щоб «не вибивало», не заізолює скотчем.

Професіонал, перш ніж приступити до роботи, розмітить все на плані, прорахує навантаження, грамотно розділить електропроводку на групи, підбере необхідні апарати струмового та диференціальної захисту і правильно розрахує їх уставки. Тобто, перш ніж приступити до роботи, він зробить проект, нехай навіть він буде виконаний від руки на папері.

Адже одну і ту ж роботу можна виконати по-різному. Можна грамотно розподілити навантаження по групах, забезпечивши надійність, безпеку, зручність і довговічність експлуатації електропроводки на довгі роки. А можна все зробити однією або двома лініями, що незабаром проявить себе і зведе нанівець всю роботу.

Якщо з якоїсь причини пропонований замовником варіант виконати не можна через порушення норм, він запропонує альтернативний варіант.

Використання всього необхідного спеціального і якісного інструменту

Зверніть увагу, що справжній поважаючий себе і замовника професіонал повинен застосовувати в своїй роботі штроборіз з промисловим пилососом, що зводить до мінімуму наявність пилу. Це - аксіома. Якщо вам пропонують різати штроби «болгаркою», шукайте іншого фахівця.

Спеціальний інструмент, різні обтискні кліщі, інструмент для зняття ізоляції, лазерний і звичайні бульбашкові рівні, подовжувачі, сходи і т.д. - у справжнього майстра, що любить свою справу все це повинно бути.

Додатковий показник акуратності і ставлення до роботи - акуратно складений інструмент, що не валяється під ногами.

Професіонал заходить до вас з усім необхідним інструментом, виконує всю роботу, прибирає після себе сміття, здає вам виконану роботу, забирає інструмент і прощається з вами.

Ось такий повинен бути алгоритм, і у вас не буде ніякого головного болю з електрикою.