Поради по вибору пильного диску для дерева

Автоматична пила чи циркулярка - просто незамінний інструмент під час будівельних і ремонтних робіт. Деревина, ламінат, пластик, алюміній ... Це далеко не весь перелік матеріалів, які можна розпиляти за допомогою циркуляційної пилки.

Але в даній статті пропонуємо поговорити лише про те, як вибрати пильні диски по дереву для даного інструменту. Чомусь саме це питання ставить в тупик багатьох майстрів.

На перший погляд може здатися, що може бути простіше: прийти в магазин, вибрати пильний диск, який на тебе дивиться, встановити в інструмент і різати дерево так, як того захочеться. Але це не так. Вибравши неправильний пильний диск, ви можете не тільки зіпсувати деревину, а й ризикуєте привести в непридатність циркулярку і навіть завдати шкоди власному здоров'ю! Тому уважно читайте далі поради фахівців щодо того, як вибрати пильні диски по дереву.

Визначитеся з цілями

Перше, що потрібно вирішити для себе, - для яких робіт вам необхідний диск: поперечного або поздовжнього пиляння. В кожному окремому випадку потрібно підібрати свій вид пильних дисків по дереву. В усякому разі в інтернет-магазині ostin tools ви зможете придбати різні типи пильних дисків, а також інший якісний інструмент для деревообробки. 

Заради справедливості, варто відзначити, що існують так звані універсальні варіанти. Виробники стверджують, що вони однаково добре справляються з усіма завданнями, які ставлять перед ними їхні власники. Однак майстри з великим досвідом все ж не радять покладати великі надії на такі пильні диски. Якщо ви хочете, щоб ваша циркуляційна пила прослужила вам довгі роки, а якість докладених зусиль відповідало очікуванням, придбайте чистові моделі. Тобто, окремо для поперечного, окремо для поздовжнього пиляння. Вони відрізняються між собою двома параметрами:

  • розміром ріжучих зубів;
  • кількістю ріжучих зубів.

Основне правило вибору пилкового диска по дереву виглядає так: чим більше розмір зубів у полотна, тим впевненіше він йде під час поздовжнього пиляння, і навпаки, чим їх менше - тим краще поперечний розпил.

Якщо використовувати диск з великими зубами для поперечного розпилу, можна отримати досить неакуратний зріз. Після цього буде просто необхідна додаткова обробка деталі ручними інструментами. Якщо використовувати диск з дрібними зубами для поздовжнього розпилювання, можна поставити під загрозу працездатність інструменту. Під час роботи таке полотно сильно нагрівається, а це, погодьтеся, небезпечно. Крім того, процес поздовжнього пиляння буде дуже тривалим.

Тепер варто сказати пару слів про кількість зубів. Чим вони більші, тим менше їх буде на пиляльному диску. На сьогоднішній день найбільш затребуваними є моделі на 12-120 зубців.

Як вибрати диск для циркуляційної пили по дереву, грунтуючись на параметрах

Якщо ви визначилися з типом робіт, для яких вам потрібен пильний диск по дереву, тоді прийшов час подивитися на:

  • Тип диска. Він може бути монолітним або твердосплавним. Перший варіант виготовляється з суцільного шматка швидкорізальної або високовуглецевої сталі. Серед їх переваг варто відзначити низьку вартість, а серед недоліків - недовговічність. Зуби досить швидко затупляются, тому їх періодично доводиться розводити і точити. Твердосплавні диски вважаються більш надійними. Їх виготовляють з інструментальної сталі з напайками кобальту і вольфраму. Їх вартість трохи вище, ніж у твердосплавних побратимів, зате вони забезпечують чистий і швидкий рез. Та й виробляти їх заточку потрібно набагато рідше.
  • Зовнішній діаметр. Він обмежується внутрішнім розміром кожуха пили і безпосередньо впливає на глибину пиляння. Щоб дізнатися, на який зовнішній діаметр пильного диска розрахована ваша модель циркулярної пилки, прочитайте інструкцію, яка додається до інструмента.
  • Внутрішній діаметр. Сучасні моделі пил найчастіше розраховані на такі діаметри отвору: 16 мм, 20 мм, 22 мм, 30 мм, 32 мм, 50 мм, 65 мм. Цей параметр також визначається виробником. При виборі врахуйте, що диск повинен щільно сидіти на посадковому штифті, інакше наслідки можуть бути непередбачуваними.
  • Форму зубів. Тут вибирати варто, виходячи зі своїх цілей. Найбільш універсальним вважається пильний диск по дереву зі змінними зубами. Він впорається з будь-яким видом деревини, до того ж його вартість досить лояльна.
  • Нахил зубів. Він може бути позитивним або негативним. У першому випадку відхилення направлено в сторону тильної сторони полотна зубів, у другому - навпаки, від неї.
  • Товщина полотна пилкового диска. Стандартною вважається товщина в 3,2 мм, однак існують і інші моделі. Більш тонкі полотна використовуються для акуратного розпилу цінних порід дерева, більш товсті покликані здійснювати більш грубі роботи.
  • Наявність прорізів. Якісні пильні диски повинні містити спеціальні отвори, на кінцях яких є канавки. Така конструкція дозволяє знизити шум під час розпилу, поглинути вібрацію і зменшити температуру нагрівання диска. У канавок на кінці прорізів своя ж завдання - знизити ризик розлому полотна під час розпилювання.