Тонкощі вибору хостингу для інтернет-магазину

Новачкам в електронному маркетингу буває складно розібратися, як важливо вибрати хороший хостинг для інтернет-магазину і провайдера таких послуг. Але від якості і потужностей обраної послуги залежить стабільність роботи сайту та його стійкість до навантажень.

Чому важливо вибрати правильний хостинг

Інтернет-магазин - це комерційний проект. Від його стабільної роботи залежить ваш прибуток. Якщо сайт буде недоступний, то клієнти не зайдуть на сайт, не зроблять замовлення, а ви не отримаєте гроші. Якщо ресурс не буде працювати кілька днів, то сайт втратить свої позиції в ранжируванні результатів пошуку. Відвідуваність впаде, а прибуток знизиться разом з нею. Навіть якщо ви тільки починаєте, розраховуйте, що обраний хостинг повинен покрити вимоги сайту усіма необхідними ресурсами і в майбутньому. Саме такий надійний і функціональний хостинг для інтернет магазину по доступним тарифам ви зможете замовити на сайті wphost.me.  

Вибір хостера досить складний для підприємців-початківців. Орієнтуватися необхідно на можливості сервера, а також на особливості самого проекту. Існують наступні види хостингу: віртуальний, віртуальний виділений сервер, хмарний. Деякі компанії пропонують помістити обладнання клієнта у власному дата-центрі. Далі докладніше розкажемо про особливості найактуальніших варіантів.

Віртуальний хостинг (shared)

Є самим недорогим і популярним видом. Суть полягає в тому, що файли клієнта розміщуються на окремому виділеному майданчику. На ньому же містяться і документація, якою володіють інші користувачі. При цьому ресурс сервера рівномірно розподіляється між усіма клієнтами. Мінусом є те, що можуть виникати деякі обмеження в роботі сайтів, пов'язані з недоліком допустимого обсягу диска. Проте, головною перевагою є низька вартість (від 5 доларів на місяць), що і робить цей вид зберігання даних таким популярним.

Для роботи інтернет-магазину з невеликою кількістю товарів і відвідуваністю можливостей віртуального варіанта цілком достатньо. Підходить для ресурсів з трафіком не більше 1 1,5 тисячі відвідувачів на добу, кількість продукції якого вимагає декількох тисяч сторінок. Якщо кількість відвідувань зростає, то для нормального функціонування сайту потрібно задуматися про перехід на більш потужний сервер.

Віртуальний сервер (VPS / VDS)

Головна відмінність від звичайного віртуального сервера полягає в тому, що на майданчику буде знаходитися менше користувачів, а також в доступі до управління настройками програмного забезпечення. У розпорядженні клієнта більш високі можливості операційної системи (оперативна пам'ять, дискова квота і т.д.). У той же час ресурси мають обмеження, але користувач може збільшити бажане значення. Вартість послуг може варіюватися від 20 до 50 доларів на місяць.

Підходить для проектів, відвідуваність яких становить від 5 до 15 тисяч в день. Завдяки великому обсягу диска, клієнт може управляти каталогом з десятками тисяч позицій.

Фізичний хостинг

Полягає в розміщенні клієнтом сайту на сервері, який розташований на окремій технічній площадці компанії. Інтернет-магазин може по максимуму використовувати можливості системи. Нюансом є те, що персонал стежить тільки за технічним станом сервера. Для управління та обслуговування необхідно буде найняти спеціального співробітника. У порівнянні з іншими видами фізичний хостинг - найдорожчий, вартість оренди може досягати сотні доларів.

Підходить для великих проектів з трафіком в десятки тисяч користувачів, який постійно зростає. Хостинг забезпечує оптимальну роботу великого інтернет-магазину, бюджет якого включає зарплату співробітника, обслуговуючого сервер.

Безкоштовний чи платний хостинг

Часто компанії пропонують безкоштовні послуги. Перш, ніж розміщувати дані на таких майданчиках, варто проаналізувати всі нюанси. У призначеному для користувача угоді зазвичай вказується маса обмежень і зобов'язань клієнта. До мінусів таких пропозицій належать.

  • Погана технічна підтримка. Як правило, співробітники хостера не завжди можуть швидко відповідати і допомагати якісно вирішити проблему. Навіть найкраща CMS для інтернет-магазину буде погано працювати на поганому хостингу
  • Обмежений обсяг диска. Спочатку встановлені ліміти можуть не завдавати незручностей. Однак, з часом, при зростанні відвідуваності ресурсу, сервер не буде справлятися з навантаженням. В результаті для коректної роботи сайту необхідно за окрему оплату збільшити дисковий простір.
  • Доменне ім'я. Зазвичай користувачі безкоштовних послуг розташовані на 3 і більше рівнях, що, в першу чергу, розкручує власника сервера.
  • Реклама. Для того, щоб вирішити питання витрат на безкоштовні послуги, власник може запустити рекламу без відома клієнта. Відгуки говорять про те, що сайти з постійною рекламою викликають негативне ставлення у користувача.
  • Обмеження підтримки скриптів. У такому випадку клієнт не може в повній мірі реалізувати свій проект.
  • Швидкість роботи сервера. Більшість безкоштовних хостерів обмежує клієнтів у трафіку. Це веде до повільної завантаженні сайту і зниження в рейтингу пошукових систем.
  • Можливість видалення. Адміністратори безкоштовного хостера можуть видалити сайт, не пояснюючи причин.

Перевагою є, звичайно, відсутність плати за послуги. Питання, який хостинг вибрати для інтернет-магазину - платний або безкоштовний, виникає у багатьох підприємців. Варто пам'ятати, що робота і сили, витрачені на розробку сайту, можуть не принести очікуваного результату, а особливо, коли існує ризик його видалення адміністратором. Обмежені можливості можуть впливати на рентабельність ресурсу. Безкоштовний варіант скоріше підійде для невеликих сайтів - візиток з декількома сторінками.