Поради по вибору човна з ПВХ

Якщо автомобіль є засобом для пересування по дорогах (і навіть без них), то надувний човен є незамінним транспортом для вільного пересування по водних просторах річок і інших водойм.

Відпочивати біля річки і не мати можливості подорожувати по ній - все одно, що бути біля моря і не купатися в ньому. А рибалка на човні і зовсім ні з чим незрівнянна! Тому, якщо ви часто буваєте на річках - будь-то звичайний сімейний відпочинок, колективні походи або рибалка, то надувний човен зробить вашу подорож незабутньою!

Не знаєте яку вибрати модель? Профі рекомендують купити лодку колибри, саме вона ідеальним чином поєднує в собі чудові ходові якості, довговічність, надійність, комфорт і доступну ціну. 

Що краще: гумовий надувний човен або з ПВХ

Гумові надувні човни виготовлялися з давніх часів і користувалися у рибалок величезною популярністю. Головна їхня перевага - це невисока ціна, компактність в складеному стані і невелика вага. Крім того, такий човен невибагливий у використанні, в тому числі при мінусовій температурі повітря, його важко пошкодити і він досить довговічний за умови дотримання правил зберігання.

Але з часом гума все ж починає пріти, тріскатися, а клеєні шви відшаровуються, що позначається на герметичності балонів і особливо приклеєного дна. Ретельна просушка перед тривалим зберіганням, використання тальку і інші заходи створюють незручності для простих користувачів. Крім того, через високу пружність на такі човни складно ставити мотори, тому що останні створюють пристойне навантаження на конструкцію, через що човен сильно деформується.

З цих причин багато хто воліє човни з ПВХ-тканини. Вони не схильні до процесу старіння і гниття, якщо їх мокрими згорнути і залишити зберігати в такому вигляді, через що більш довговічні. Крім того, практично не розтягується армована тканина, упакована в оболонку з полівінілхлориду (ПВХ), дозволяє створити в балонах високий тиск повітря. Така конструкція судна практично не поступається по жорсткості дерев'яним або металевим човнам.

Яку довжину човна ПВХ вибрати

В першу чергу варто визначитися з розміром. А він безпосередньо залежить не тільки від величини вашого сімейства (або компанії), але і виділеного бюджету на човен. Адже, чим більша довжина, тим вища ціна на плавзасіб. Крім того, якщо ви не плануєте використовувати мотор, то має сенс вибрати весловий човен.

Для кріплення мотора бажано розглядати тільки варіанти зі стаціонарним транцем. Відповідно, якщо любите подорожувати один, то і розраховувати доводиться на власні сили. В такому випадку човен ПВХ повинен бути компактним - 280-300 см в довжину, і легким - до 30 кг на комплект. Для двох можна зупинитися на довжині 300-320 см. У такому човні можна досить вільно рибалити удвох або кататися втрьох. Для далеких походів навіть на двох краще брати човен 320-350 см з діаметром балонів близько 44 см.

Яка щільність тканини повинна бути

Від того, яка щільність тканини використана для формування балонів і днища човна, залежить безпека і надійність вашої подорожі. Матеріал з малою щільністю ПВХ приблизно в 650-750 г / м2 дає хорошу перевагу у вазі (приблизно на 30%), але одночасно підвищується ризик розриву балонів при високому тиску і пошкодженнях поверхні. Такі човни можна спокійно вибирати для одиночних рибалок без сильних навантажень з боку транця і двигуна.

Однак відразу варто попередити, що у вітчизняних супермаркетах часто продають китайські човни ПВХ з неармованим дуже тонким матеріалом, який за структурою схожий на дитячий надувний круг. Вони мають досить гарну вантажопідйомність, але вельми ненадійні, тому що не здатні витримати високий тиск і чутливі до порізів та проколів.

Якщо ви плануєте використовувати човен удвох і з досить потужним мотором, то бажано вибирати тканину балонів 850-950 г / м2. Можна і вище, але це раціонально тільки для великих човнів від 350 мм і для потужних моторів. Вага таких моделей складе далеко за 60 кг.

Яке дно у човни краще вибрати: жорстке або надувне

Човни з жорстким дном - фанерним або алюмінієвим, зручніші у використанні на воді: вони стійкіші, якщо в них стояти, і безпечніші, якщо щось гостре випадково упустити на підлогу. Але збирати в робочий стан їх не дуже зручно, особливо одному. Та й вага у таких човнів, включаючи фанерну підлогу і банки (сидіння з товстої фанери), трохи вище, ніж у човнів з плоским м'яким дном або надувним.

Човни з надувним дном останнім часом стали справжнім хітом продажів, тому що за ціною майже зрівнялися з пайольнимі (фанерним дном), а по зручності зборки в робоче положення судна істотно перевершують останні, тому що замість копіткої установки фанерних блоків, перемичок і стрингерів, користувачеві потрібно лише накачати всі чотири відсіки човна - три балони і надувну підлогу.

Для безпеки більшість таких моделей оснащені в підлоговому відсіку клапаном автоматичного відведення тиску, на випадок, якщо човен надмірно нагріється під сонцем.

Для човнів з жорстким і надувним дном ще є додатковий поділ на моделі з кілем або з плоским дном. Наявність кіля дає судну стабільну курсову стійкість, особливо на високих швидкостях. Крім того, при сильному хвилюванні кіль дозволяє краще розрізати хвилю, а не стрибати на ній (у випадку з плоским дном), піднімаючи купу бризок і збираючи удари своєю "п'ятою точкою".

Але човни з плоским дном вважаються більш швидкісні (при невисокому завантаженні) і легше виходять на режим глиссирования, а значить більш економні з точки зору витраченого палива в дорозі.

Додаткова фурнітура та оснащення човна ПВХ

Більшість надувних човнів оснащуються типовими елементами для експлуатації судна на воді. Це носові і кормові ручки для перенесення, леєра уздовж бортів для ухоплення за них при випаданні з човна під час шторму, захисна стрічка і хвилевідбійник по периметру човна і захисні накладки на кілі і нижньої частини балонів для захисту від подряпин при перетягуванні ложки по берегу.

Для комфортного управління човновим мотором на деяких моделях передбачена ручка шкіпера недалеко від кріплення весел. Зустрічаються також моделі з передвстановленою рибальської фурнітурою, наприклад, якірний рим на носі човна.