7 критеріїв якісного автосервісу

Який би автомобіль ви не купили, в будь-якому випадку рано чи пізно доведеться їхати до станції техобслуговування. В даний час з величезної кількості компаній по ремонту машин тільки 10% припадає на офіційних дилерів.

Загалом, вибір, де обслуговувати свій автомобіль, значний, але потрапити в якісний автосервіс не так просто. Якщо у вас авто Renault то на сайті https://germesavto.com.ua/ ви дізнаєтесь про компанію ГЕРМЕС - офіційний сервіс Рено, що виконує у Львові повний комплекс ремонтних робіт авто даного виробника.  

Гарантія

По-перше, треба їхати туди де дають хорошу гарантію на роботу і запчастини. Саме гарантія визначає ступінь впевненості сервісу в своїх майстрах і якості використовуваних деталей. Гарантія повинна бути не менше двох років на роботи і встановлені на сервісі запчастини.

В даний момент багато вітчизняних автосервісів дають гарантію на запчастини 2 роки і 3 роки на кузовні роботи. Всі гарантійні зобов'язання повинні бути прописані в замовлення-наряді.

Маленькі терміни гарантії будуть говорити про невпевненість сервісу в своїх постачальниках і низьку якість виконуваних робіт. 

Час існування

Другим фактором є розуміння, скільки цей сервіс існує. Якщо він "без року тиждень", а гарантії обіцяють колосальні, туди не варто звертатись. Плюс звертайте увагу на те, коли була реєстрація підприємства. Якщо сервіс існує давно, а ТОВ існує півроку - рік, то це привід, щоб уникнути звернення в такий сервіс. Коли ви приїдете з претензією в цей же сервіс через півроку, вас можуть зустріти все ті ж хлопці і обстановка, але пред'явити претензії ви не зможете, тому що це вже буде інша юридична особа.

Кошторис

Третім фактором є добре підготовлений ​​кошторис робіт, з урахуванням всіх прихованих ушкоджень, після підписання якого не вилізе ще купа додаткових витрат, але вони можуть бути зроблені тільки після дефектації автомобіля. А також чітко обумовлені часові рамки робіт від здачі до отримання автомобіля.

При цьому кошторис має бути вибудований, виходячи з вашого автомобіля, двигуна і можливо комплектації, іноді навіть на однакових автомобілях може відрізнятися. Він буде складатися з двох розділів: вартість робіт і запасних частин.

Відгуки

Четвертим, непрямим фактором, є відгуки про даному підприємстві. Чому непрямим? Так, тому що в Україні все побудовано на негативі, рідко пишуться позитивні відгуки. Ви самі їх хоч раз писали? Зате негативу греблю гати! Позитивні відгуки часто можуть писати самі співробітники або їхні знайомі і родичі.

Плюс конкуренти можуть писати негативні відгуки один про одного. Питання лише в тому, як реагує на ці відгуки сам сервіс. Якщо ви бачите, що сервіс не реагує або починає шукати винних замість того, щоб розбиратися в ситуації, то напевно не варто звертатися в такий сервіс. Директор на сервісі повинен бути доступний для клієнтів.

Стан сервісу

Зовнішній фасад, зона приймання, зона очікування автомобіля (клієнтська), сервісна зона. Як одягнені співробітники, наскільки вони охайні навіть не дивлячись на вид роботи. Як лежить інструмент, розкиданий по підлозі або лежить акуратно чистий на верстатах - всі ці деталі важливі. Чистота і акуратність - один з важливих ознак культури виробництва. Все створюється з дрібниць і саме на них і потрібно звертати увагу, щоб скласти уявлення про автосервіс. Якщо господар автосервісу зацікавлений в довгостроковому перебуванні на ринку, жодна з цих деталей не буде упущена.

Поважність персоналу до вас і вашого автомобіля повинна бути у всьому. Захисні чохли на сидіння і кермо це мінімальний показник відношення до вашого автомобіля.

Сертифікати

Дуже важливо, щоб співробітники автосервісу проходили систематичне навчання. Часто приїжджаєш на сервіс, а "досвідчений" механік, який "30 років працює", закручує гайки, не наживляючи з гайковерта і навіть не користується динамометричним ключем. Або користується, але тоді, коли ваші болти закручені пістолетом з диявольським моментом.

Як би ми жартома не називали подібний метод, дивлячись на таких горе-механіків поспішайок: "закрутити до кінця і три трин", а потім клацнути динаміком, тільки сенсу в цьому вже абсолютно ніякого немає, так як болти перетягнуті. Пістолет може тягнути до 850нм, а то і більше, а скажімо колісні болти в середньому тягнуться 120Нм. І можна потім не дивуватися, якщо ви не зможете їх відкрутити в дорозі, або вони викрутяться разом з різьбленням.

Звертайте увагу на дати отримання цих сертифікатів. Якщо ви бачите, що дата 2012р, а зараз 2020р, це означає одне, що керівники (власники) сервісу не вкладаються в свій персонал. Технології розвиваються, з'являється новий інструмент і ремонтні рішення.

Також сертифікати повинні бути і від Виробників запасних частин, дивіться коли вони були видані і на який термін, не прострочені вони. Дуже важливо, щоб вони були актуальними, тому що вони будуть говорити про оригінальність використовуваної на сервісі продукції.

Запчастини і технології ремонту

Є ряд взаємопов'язаних робіт. Наприклад, ви приїхали замінити гальмівні диски і, скажемо, підшипник маточини. При знятті підшипника маточини, знімається гальмівний диск. І тому буде нелогічно побачити потім в замовлення-наряді, повну вартість оплати за заміну гальмівних дисків. Як мінімум при заміні одного підшипника, ціна робіт за заміну дисків повинна бути зменшена наполовину. Підшипник змінювався з одного боку, а диски з обох і т.п.

Також є ряд робіт при яких крім деталей повинні змінюватися деталі разового монтажу. Це наприклад, ущільнювальні кільця форсунок паливної системи, прокладочні кільця масляного піддону при заміні масла, болти, які тягнуться з доворотом і т.п.