Чим відрізняється озима пшениця від ярої

Найдавніша і найпоширеніша сільськогосподарська культура на нашій планеті - пшениця. З борошна печуть хліб, виробляють макаронні, алкогольні та кондитерські вироби, використовують як корм для тварин. Райони вирощування великі, але один з лідерів з експорту - Україна.

Для того, що забезпечити потреби населення в харчуванні, мільйони гектарів засіваються цією культурою. У нашій країні вона користується величезним попитом у сільгоспвиробників. 

Ніяка зернова культура немає стільки різновидів і сортів. За періодом вегетації рослин виділяють 2 основні види: озима та яра пшениця, за якістю зерна - тверда і м'яка. Сьогодні ми розповімо, яка різниця між цими характеристиками, які фактори важливі для отримання максимального врожаю та оптимізації витрат виробників, а про те, у чому полягає технологія вирощування озимої пшениці, ви дізнаєтесь на сторінках сайту agronom.com.ua.

Відмінності

  • Терміни вегетації рослин. У озимих більш тривалий, ніж у ярих.
  • Дати посівних заходів. Перший вид сіють з кінця літа до кінця осені, другий - з середини до кінця весни в залежності від кліматичної зони. Посів ярої пшениці важливо зробити в стислі терміни. Це пояснюється тим, що навесні сонце і вітер виводять вологу з ґрунту. Рослина не встигає вчасно сформувати вторинну кореневу систему, тому не отримує необхідні для росту мікроелементи.
  • Озиму рекомендовано сіяти в оптимальні терміни в залежності від погодних умов. При ранніх термінах агрономи зазначають зайву кущистість, що призводить до зниження зимостійкості і впливу шкідників. У пізні дати посіви не встигають розкущитися, мають слаборозвинених кореневу систему, формування якої відбувається вже навесні, знижується врожайність і стійкість до стрессорам середовища.
  • Вимоги до грунтів. На родючих, багатих фосфором, калієм азотом грунтах вирощують озиму пшеницю. Формування кореневої системи та подальше зростання безпосередньо залежать від можливості отримати в грунті необхідні мікроелементи. Пшениця не розвивається на торф'янистих, солонцевих, болотистих і підзолистих грунтах. Отримати високий урожай можна при розвиненому рівні агротехніки.
  • Важлива особливість ярої пшениці - потужніша коренева система, яка краще засвоює мінеральні речовини. У періоді кущіння необхідний фосфор. Добре росте на слаболужній або нейтральній землі. Кислі породи непридатні для посіву.
  • Вплив погодних факторів. Яра пшениця сильніше залежить від коливань температури повітря, швидко мінливих погодних умов (посуха, заморозки). Тому проводять і позакореневе підживлення.
  • Озима більш екологічно пластична. Але в фазі кущіння потрібно вносити вчасно добрива, інакше це призведе до зниження продуктивності.
  • Призначення. У виробництві обидва види цінні і мають своє застосування. З озимої м'якої пшениці виготовляють хлібопекарське і загального призначення борошно, яке цінується за свої поживні властивості і високу зернову калорійність. Тверда йде на переробку, з неї в основному роблять борошно для макаронних виробів і крупи. 

Врожайність

Більшою врожайністю володіє пшениця озима. На показники впливають дотримання оптимальних строків посіву і збиральної компанії, внесення мінеральних добрив в термін. Знижувати продуктивність здатні шкідники і хвороби, неправильне проведення агротехнічних заходів.

Середня врожайність ярої пшениці сягає 1300-1500 кг/га. Але її збільшують в 2-3 рази, застосовуючи інтенсивні технології землеробства. Через слабке кущіння і повільне зростання в вегетаційний період, яра пшениця часто засмічується бур'янами. Боротьбу з ними потрібно здійснювати якомога раніше. Хімічна обробка навесні вчасно збільшує врожайність на 2-4 ц/га.