Вдале полювання: вибираємо тепловізійний приціл

Тепловізійне обладнання істотно розширює можливості для успішної стрілянини і дозволяє полювати в умовах поганої видимості. Перші пристрої такого типу з'явилися ще в 1960-х роках, і з тих пір вони з кожним роком удосконалюються. Давайте розберемося, як вибрати тепловізор для полювання і якими вони бувають.

Призначення

Тепловізійні прилади використовуються в ситуаціях, коли потрібно виявити невидимий для звичайного зору теплової об'єкт. Принцип їх роботи полягає в наступному: пристрій визначає різницю температур між двома сусідніми точками і, таким чином, виділяє контури об'єктів з більш високою температурою.

Тепловізори для полювання дозволяють побачити фігури людини або тварин в будь-яких умовах: в темряві, в тумані, при сильному снігопаді або під час дощу. Навіть наявність перешкод у вигляді чагарнику, трави або листя не стоятиме на заваді для мисливця. Таким сучасним функціональним пристроєм є прицел Pulsar, що пропонується інтернет-магазином "ОПТИКС-ПРО".

Види і типи

Всі тепловізійні прилади мають подібну внутрішню конструкцію - їх основним робочим елементом є теплочутливі матриця (мікроболометр). Вона являє собою мікросхему з кремнієвих фотодіодів, здатних вловлювати інфрачервоне випромінювання і діагностувати різницю температур. Найкращі, якісні моделі визначають перепад всього в 0,01 градуса. Основна ж відмінність між різними видами тепловізорів полягає в особливостях конструкції, а також в здатності виводити на дисплей чорно-біле або кольорове зображення.

Прилади з чорно-білою картинкою відображають ділянки з різною температурою за допомогою відтінків сірого тону. На кольоровому ж зображенні найгарячіші ділянки виражені найбільш яскравим кольором.

По конструкції виділяють:

  • Тепловізійні приціли - відрізняються ударостойкостью і наявністю прицільної сітки.
  • Монокуляри-тепловізори - компактні, можуть використовуватися в якості прицілу, але чутливі до віддачі.
  • Теплові окуляри або біноклі - обидва типи приладів дозволяють спостереження двома очима, окуляри ще і закріплюються на масці, залишаючи руки вільними.
  • Тепловізійні насадки - встановлюються на цівку зброї перед звичайним прицілом і дозволяють вести спостереження при поганій видимості.
  • Тепловізори-сканери - не дають можливості спостерігати за об'єктом, оскільки не володіють дисплеєм, але можуть виявити його і подати звуковий сигнал.

Для постійного використання на полюванні оптимальний правильно обраний теплової приціл. Насадки зручні лише в якості допоміжного обладнання для нечастого застосування, а решта види більше підходять для спостережень, ніж для стрільби.

Як вибирати

На першому етапі підбору тепловізора потрібно визначитися з типом пристрою - чи буде це приціл, монокуляр, окуляри або насадка. Як уже було відзначено вище, для полювання найкориснішим і зручним є тепловізійний приціл. Далі зверніть увагу на технічні характеристики - зараз ми перерахуємо найбільш важливі з них.

Основні технічні параметри:

  • Роздільна здатність матриці - відповідає за якість, чіткість і ясність зображення (але не плутайте його з дозволом дисплея). Найбільш дорогі, кращі тепловізори-приціли мають матрицю 640х480 пікселів, яка дає можливість побачити ціль на відстані до 1800 метрів. 
  • Термочутливість (NETD) - говорить про точність, з якою діагностується різниця температур між об'єктом і середовищем. Чим вище цей показник, тим вище похибка пристрою і тим менш чіткими будуть контури об'єктів на зображенні. Експерти рекомендують вибирати тепловізори з чутливістю близько 50 мк і нижче, вони зможуть розрізнити навіть відносно дрібні деталі. Однак якщо ви шукайте недорогий варіант, допустима термочутливість в діапазоні 60-80 мк.
  • Частота зміни кадру - має значення в тому випадку, якщо ви хочете не тільки виявити теплової об'єкт, але і простежити за ним в русі. Високої вважається частота в районі 50 Гц, вона дає плавне зображення без «гальмувань» і «зависання». Для полювання на не надто рухливих тварин буває досить показника від 30 Гц.

Крім цих характеристик тепловізор може мати масу додаткових функцій. Вони потрібні для полегшення роботи в різних умовах середовища.

Корисні опції

  • Кілька режимів контрастності - високоякісні моделі часто мають 2-3 режиму для спостережень в умовах міста, де дуже багато джерел тепла, і ліси, де теплова середовище більш однорідна.
  • Схеми - недорогі тепловізійні пристрої дають лише чорно-білу картинку, в той час як більш технологічні моделі дозволяють вибрати між декількома варіантами кольорів.
  • «Кадр в кадрі» - технологія для одночасного виведення на дисплей повного огляду місцевості і збільшеною в 2 рази мішені. Вона дозволяє детально розглянути об'єкт і в той же час не упускати з уваги те, що відбувається на периферії.
  • Вбудований далекомір - корисна опція для мисливських тепловізорів, здатна спростити розрахунок відстані до цілі.