Правила придбання житла в новобудові

Квартири в новобудовах - це нові можливості нашого часу. Мікрорайони і ЖК ростуть у великих містах і передмістях, як гриби. Від комплексів економ-класу до елітного житла. Все розраховано на розмір будь-якого гаманця і смак найвимогливішого покупця. Однак, такий великий і різноманітний асортимент не робить вибір покупця простішим. 

Купуючи житло в новому житловому комплексі, ви позбавляєте себе від цілого ряду проблем: від поганих стійких запахів в під'їзді до запущених дворів. Сучасні ЖК будують з урахуванням основних запитів потенційних покупців. Ви можете вибрати комплекс під свої потреби: є діти - шукайте комплекс з дитячим садом, школою і майданчиками. Хочеш заміської тиші - їдь за квартирою в передмістя.

Вибрати квартиру в новобудові нескладно, зокрема на сайті https://vdoma.online/ ви зможете ознайомитися з усіма новобудовами Львова, головне знати, чого ти хочеш, і як грамотно підійти до остаточного вибору.

Як перевірити новобудову

Правила покупки квартири від забудовника дозволяють мінімізувати всі ризики. Для цього почніть зі збору інформації про девелопера з ЄДРПОУ, перевірте юридичну адресу, дізнайтеся дані про розмір статутного капіталу, терміни діяльності фірми. Поцікавтеся наявністю заборгованості перед податковою або заарештованого судом майна. Зберіть дані про компанії в реєстрі судових решеній.

Наступний крок - моніторинг сторінок в соціальних мережах, відгуки реальних покупців. Перегляньте сам сайт компанії. Зверніть увагу, наскільки часто на ньому оновлюється інформація, чи є документи, що дозволяють діяльність і будівництво. Перевірте цільове призначення ділянки - будівництво багатоповерхового будинку.

Варіанти покупки квартири

"Лакмусовим папірчиком" забудовника є відділ продаж. Звяжіться з менеджерами (краще очно), і у вас буде уявлення наскільки фахівці орієнтуються в сфері ринку житла, особливостях і перевагах конкретного ЖК.

Поінтересуйтесь і кількістю завершених об'єктів будівництва, дозвільними документами, схемою покупки і отриманням прав на квартиру, технологією будівництва і матеріалах. Обов'язково запитаєте про те, в якому стані здається житло, і що входить в комплектацію, чи надає забудовник послугу перепланування або ремонту під ключ, яка інфраструктура буде біля будинку?

Перевіряємо документи перед покупкою нерухомості в новобудові

Які документи при покупці новобудови? Цей дозвіл на будівництво об'єкта за даною адресою. За запитом потенційного покупця відділ продажів повинен без проблем показати таке свідоцтво. Юристи для виключення ризиків при купівлі квартири настійно рекомендують користуватися їх послугами або проконсультуватися перед покупкою. Наприклад, практикуючі юристи перед покупкою нерухомості радить перевіряти наявність:

  • рішення міськради на виділення в оренду або користування ділянкою. Його цільове призначення повинно відповідати Генеральному плану забудови;
  • документа, що підтверджує законність оренди земельної ділянки, зайнятої під будівництво;
  • договору забудовника з підрядником щодо умов будівництва;
  • ТУ на підключення до мережі міських комунікацій;
  • обмеження забудови земельної ділянки;
  • права на виконання будівельних робіт та дозволу ДАБК (для об'єктів 4 і 5 категорії складності). Наявність цих документів можна відстежити на сайті;
  • Держбуд експертизи;
  • ліцензії на будівництво;
  • ордера на тимчасове порушення благоустрою;
  • виписки з кадастрового плану на ділянку;
  • техпаспорта на будинок від БТІ;
  • підтвердження введення в експлуатацію ЖК;
  • свідоцтва пайової участі забудовника в інженерної, транспортної інфраструктури району міста.

Як оформити покупку новобудови

Якщо пакет документів у забудовника в порядку, переходимо до обговорення способів продажу. Існує 4 варіанти, кожен з яких несе ризики при покупці квартири на первинному ринку:

  • використання Фонду фінансування будівництва;
  • застосування Інституту спільного інвестування;
  • випуск цільових облігацій;
  • альтернативні способи.

Юристи виділяють десятки схем фінансування. Всі вони зводяться до одного: інвестор виступає первинним або вторинним власником. Що стосується самої оплати за нерухомість, то забудовник і покупець можуть домовитися на умовах часткової оплати безготівковим розрахунком і готівкою. Девелопери найчастіше вибирають 100% оплату готівкою без будь-якого платіжного поручительства. Вибираючи подібну схему, переконайтеся, що вся сума відображається в одній квитанції і одному договорі.

Як не потрапити в комунальне рабство

Далеко до здачі будинку в експлуатацію забудовник може запропонувати цікавий крок інвестору: підписати договір з ЖЕКом або керуючою компанією. Подібні організації часто бувають сумнівними і пропонують кабальні умови майбутнім власникам квартир. Забудовник зі свого боку лякає, що прострочення підписання договору з обслуговуючою фірмою грозить анулюванням угоди і іншими штрафними санкціямі.

Ідеально, коли покупець запитує про умови обслуговування будинку та території ЖК в відділі продажів. Нав'язування певної компанії в якості обов'язкової умови передачі прав власності - протизаконне.