Xerox - історія успіху

Можливо, вся комп'ютерна та друкована індустрії зобов'язані своєю появою і розвитком Xerox Corporation. Це історія однієї з найбільш інноваційних компаній двадцятого століття, назва якої стала загальноприйнятою.

Заснована на початку XX століття компанія Xerox зуміла зайняти свою нішу на ринку і увійти в історію, привчивши весь світ називати копіювальні машини "ксероксами". В даний час компанія є лідером ринку з щорічним оборотом понад $ 20 млрд. Офіси, дилерські центри, склади і магазини компанії розкидані по всьому, а на сайті https://www.xerox.ua/ ви дізнаєтесь де в Україні можна замовити оригінальну техніку і розхідні матеріали Xerox.  

Американська компанія Xerox була заснована в Рочестері (штат Нью-Йорк) в 1906 році. Перша назва компанії було Haloid Company, а займалася вона виробництвом фотопаперу. Паралельно розвивалася історія Честера Карлсона, який в 1938 році через свою пристрасть до технічних інновацій і винаходів створив в своїй лабораторії електрофотографічний відбиток.

В 1947 фахівці Haloid Company, разом з автором удосконалили технологію і підібравли для неїточний опис - ксерографія, причому саме Карлсон запропонував скоротити його до «ксерокс», що і послужило приводом для реєстрації торгової марки Xerox.

Подальший розвиток техніки Xerox

Через 2 роки після того як Xerox придбав патент на копіювальний пристрій Карлсона, компанія випускає на ринок перший продукт, в якому була задіяна нова технологія електрофотографії, - ксерографічний копір Model A.

Рівно через 10 років з конвеєра зійшла перший автоматичний копіювальний пристрій для офісів - Xerox 914, який дозволив здійснювати копіювання документів на папір. Даний апарат моментально завоював ринок. Ще через 2 роки компанія змінила свою первинну назву на Xerox Corporation.

60-і роки були ознаменовані розвитком факсимільної офісної техніки. На початку 70-х бренду вдалося почати виробництво першого лазерного принтера. Тоді витрати і, відповідно, кінцева ціна продукту перевищували сьогоднішні в 1000 разів.

У 1974 році компанія зайнялася комп'ютерними розробками. А в 1977 році побачив світ перший промисловий лазерний принтер Xerox 9700, швидкість друку якого досягала немислимого на ті часи значення - 120 сторінок на хвилину.

80-ті роки стали ерою лазерних принтерів Xerox, тому попереднє покоління на ринку - друкуючі пристрою IBM - покинуло його. Саме лазерні принтери Xerox стали основним пристроєм для обробки даних в спеціалізованих центрах. У той же час компанія вперше розробила і запустила у виробництво перші багатофункціональні пристрої, які вже тоді поєднували в собі функції сканера, принтера і копіювальної машини.

Xerox: технології XXI століття

У 2002 році Xerox запускає у виробництво новинку в області цифрового друку - друкарську машину iGen3, яка змогла конкурувати за швидкістю і якістю з офсетним друком. Дивувала також собівартість друку і можливості її персоналізації, тому апарат був відзначений безліччю нагород, включаючи «5 зірок» (BERTL, 2006).

У 2000-і роки компанією Xerox був розроблений унікальний метод нанесення додаткового зображення Glossmark, внаслідок чого було отримано 15000-ий за рахунком патент. Рік від року компанія удосконалює друковану техніку для домашнього, промислового і офісного використання. Понад 40 принципово нових друкованих пристроїв були випущені в 2007 році. У тому ж році компанія отримала державну нагороду.

В даний час річний оборот компанії складає близько 20 млрд доларів США, штат складається з 130 тисяч співробітників, а представництва розташовані в 160 країнах по всьому світу.

Сучасні друкуюючі пристрої Xerox

Велику частину доходу компанії забезпечує продаж копіювальних апаратів, сканерів, принтерів і багатофункціональних пристроїв для дому та офісу. В основному представлені лазерні пристрої, але є і принтери з п'єзоелектричним струменевим друком. Вони розрізняються кольоровістю друку (бувають монохромні і кольорові), швидкістю (до і від 30 сторінок в хвилину для монохромних МФУ) і технологіями. Так, серед усього розмаїття друкарської техніки Xerox є навіть світлодіодні принтери.