Як вибрати ефективну сіялку

Давним-давно минули ті часи, коли посів зернових культур виконувався якщо і не вручну, то із застосуванням найпримітивнішої сільськогосподарської техніки. Якість рослин і загальна кількість врожаю через це була прогнозовано невеликою.

Тепер же для вирішення цього питання існують сучасні ефективні пропашні сіялки, зокрема пропоновані на сайті https://www.kuhn.ua/ офіційного дилера відомого виробника сільськогосподарської техніки KUCHN, саме вони дозволяють виконати всі посівні роботи не тільки максимально точно, але і в найкоротші терміни.

З огляду на величезне розмаїття моделей і способів їх застосування, стає все більш актуальним питання стосовно того, якому саме варіанту віддати перевагу і які переваги отримає в результаті аграрій. Критеріїв підбору існує дуже багато, але для початку варто ознайомитися з самими базовими і ключовими.

Вибір в залежності від способу посіву

Головна конструктивна особливість будь-якої сівалки - це її рядності. На даний момент існують моделі, що складаються з 6 до 36 рядів. При цьому варіант вибору найбільшою за кількістю рядів сівалки з метою виконати роботу якомога швидше далеко не завжди виправданий. Вся справа в тому, що при деяких видах посіву мінімальна рядності грає важливу роль для гарантії отримання високого врожаю. Обумовлено це наступними причинами:

  • глибина занурення зерна;
  • відстань між зернами;
  • призначення вирощування (силос або зерно);
  • оптимальний підбір ширини міжрядь;
  • кучність і рівномірність посіву.

Насправді тонкощів і нюансів набагато більше, але саме ці кілька змушують часто відмовлятися від великомасштабних сівалок на користь більш компактних варіантів, які дозволять виконати якісний посів по контуру поля або в інших специфічних місцях. Саме через таких тонкощів сівалка пропашная точного висіву повинна вибиратися з урахуванням всіх особливостей полів, на яких згодом буде використовуватися.

Механіка чи пневматика

За способом «передачі» зерна в грунт сівалки діляться на два основних типи - механічні та пневматичні. Якщо раніше сівалки для посіву просапних культур були виключно механічними, то сучасний ринок зараз дозволяє вибрати оптимальний варіант під власні потреби. Що стосується того, яким варіантом віддати перевагу, то це питання строго індивідуальне, але деякі рекомендації все ж допоможуть вирішити цю складну задачу.

До числа достоїнств механічних сівалок можна зарахувати:

  • відсутність необхідності в ущільненнях і вентиляторах;
  • менші вимоги до гідравлічних можливостям трактора;
  • можливість досить точного калібрування насіння;
  • можливість роботи з менш однорідним і чистим насінням.

Саме така простота і невибагливість таїть в собі і недоліки подібної конструкції, які змушують виробників поступово відмовлятися від морально застарілої технології:

  • необхідність повної заміни робочого органу в разі зміни типу насіння;
  • втрати часу на перенастроювання посівного агрегату;
  • менший рівень точності в порівнянні з пневматикою;
  • досить високий відсоток дроблення насіння;
  • нерівномірний розподіл посівного матеріалу в процесі посіву.

На тлі таких недоліків пневматичні варіанти виглядають значно привабливіше і практично, хоча насправді ситуація з ними також не зовсім однозначна. Найперший і найбільш «хворобливий» момент - досить висока їх вартість, а також складність самої конструкції сівалки.

Що ж стосується переваг, то їх дійсно багато. В першу чергу це стосується зниження витрати посівного матеріалу, який використовується куди більш раціонально і продумано. Також моделі відрізняються високою продуктивністю і куди більшою швидкістю роботи в аналогічних умовах експлуатації.