У дитини закладений ніс: що робити, чим лікувати в домашніх умовах

Основна функція слизової оболонки носа - це продукування слизу. В свою чергу, слиз одночасно виконує кілька функцій. Він зволожує вдихуване повітря, захищає слизову від пересихання і сприяє виведенню з носа частинок пилу, пилку рослин та ін.

Закладеність носа говорить про набряки і запалення слизової оболонки. Вона збільшується в розмірі і перекриває просвіт носових ходів, ось чому дитина не може нормально дихати. Якщо вчасно не вжити заходів, закладеність носа може стати хронічною. Отож, не зволікайте, а подолати цю проблему допоможе досвідчений дитячий отоларинголог львівського медичного центру InLor.

Гірше за всіх симптоми риніту і закладеність носа переносять діти, адже їх носові ходи ще дуже короткі, а слизова носика - особливо ніжна. Діагноз «риніт» у дітей зустрічається частіше, ніж у дорослих, як і застуда, і всі респіраторні захворювання. Що потрібно знати батькам, щоб швидко і безпечно вирішити цю проблему і допомогти дитині спокійно дихати носиком?

Причини нежиті і закладеності носа

Нежить у дитини може починатися по-різному. У першому варіанті все починається саме з закладеного носа і утрудненого дихання, але виділення з носа з'являється пізніше. В інших випадках риніт починається з рясного рідкого відокремлення - з носа буквально «тече вода», додається чхання та сльозотеча, а закладеність носа приєднується пізніше.

Набряк і вироблення слизу пов'язані з переохолодженням, інфікуванням, алергією, але «забитий» ніс може спостерігатися і без нежиті. Діти важче, ніж дорослі, переносять риніт і неможливість дихати носом, так як дитина ще не вміє правильно і ефективно вишмаркуватися. Закладений ніс сам по собі може стати причиною головного болю, зниження апетиту і підвищення температури у дітей.

Основні причини закладеності носа і утрудненого носового дихання:

  • переохолодження і інфекція;
  • алергія (на пил, цвітіння, шерсть, пральний порошок, продукти та інші алергени);
  • запалення і гіпертрофія (збільшення) аденоїдів;
  • деформація носової перегородки;
  • набряклість носових ходів іноді може бути пов'язана з прорізуванням зубів.

Особливо неприємний стан для дитини - коли вдень нежить ще дозволяє дихати, але варто лягти в ліжко, як ніс виявляється повністю закладеним, змушуючи дитину дихати ротом. Чому так відбувається? При нежиті відбувається підвищене утворення слизу. Протягом дня застуджена дитина непомітно для себе проковтує її. Як тільки дитина лягає спати, відтік слизу з носоглотки не може, збільшується набряк слизової. Виникає закладеність носа, перекривається носове дихання.

Ускладнення: чим небезпечний нежить

Наш організм - єдиний механізм, де все взаємозалежно. Вихід з ладу найменших дрібниць загрожує «поломкою» цілої системи. Якщо у дитини закладений ніс, потрібно терміново вжити заходів, адже наслідки нежиті можуть бути серйозними. Серед порушень, до яких може привести нежить і закладеність носа:

  • найчастіші наслідки нежиті - це отит і гайморит;
  • поширення процесу «вниз» - на горло, бронхи, легені;
  • можливе погіршення зору, кон'юнктивіт.

При тривалому нежиті або хронічної закладеності носа можливі:

  • розвиток хронічних захворювань органів дихальної системи;
  • погіршення кровопостачання мозку через хронічний брак кисню, уповільнення розвитку;
  • дратівливість;
  • погіршення слуху;
  • недорозвиненість кісток грудної клітини;
  • схильність до частих респіраторних захворювань.

Тривале дихання ротом у маленьких дітей може викликати деформацію лицьової частини черепа, коли формується високе і вузьке «готичне» небо. При цьому викривляється носова перегородка, зуби прорізуються криво і неправильно.

Боремося з нежиттю дома

Дії повинні бути націлені на боротьбу з основним захворюванням і відновлення вільного дихання носом. Полегшити стан дитини може:

  • Вологе прибирання і провітрювання в кімнаті.
  • Правильне очищення носика. Для промивання носа можна застосовувати морську воду, сольовий розчин, мінеральну воду без газу і відвари трав.
  • Без консультації з лікарем не вдавайтеся до зігріваючих процедур! Прогрівання категорично протипоказано при бактеріальному риніті.
  • Інгаляції ефірними оліями.Олія евкаліпта, м'яти, лаванди, чайного дерева благотворно впливають на дихальні шляхи і можуть допомогти швидко позбавити дитину від закладеності носа. Фітонциди олій розріджують слиз в носі, надають бактерицидну і загальнозміцнюючу дію, зменшують набряк, розслаблюють перед сном. Інгаляції можна проводити за допомогою аромалампи, строго дотримуючись дозування олії.