Конструктивні особливості і переваги фальцевої покрівлі для даху

Вибираючи покрівельне покриття, покупець в першу чергу шукає той матеріал, який максимально захистить будівлю від протікання даху, її корозії і допоможе уникнути частих ремонтів. Якість і довговічність залежить не тільки від виду покрівлі, але і, багато в чому, від кріпильної системи. Зараз досить затребуваною є фальцева покрівля.

Що таке фальцева покрівля

Таке покриття являє собою листи з металу, а фальцем називається спеціальна система кріплення їх між собою, що вкладається на обрешітку покрівлі. Це такий своєрідний загин на краю кожного листа, він дозволяє з'єднати їх разом, без використання цвяхів або інших елементів кріплення, що вимагають різання отворів. На сайті https://komplex-dah.com.ua/product-category/dah/lindab-faltsevaya-krovlya/ компанії «КОМПЛЕКС ДАХ» ви зможете замовити цю, та інші сучасні надійні покрівельні системи провідних європейських виробників.  

Відомо, що будь-які діри в даху, куди вставляються кріплення, вимагають обов'язкової ізоляції. Для цього потрібні  спеціальні термошайби і всілякі герметики, додаткові витрати і більше роботи. А завдяки такому особливому кріпленню картин (так ще називають листи), між ними не утворюються зазори, і виходить надійне стикування. Краї листів заходять один на одного, в такий шов не потрапить вода і сніг, таким чином ви забезпечите покриттю надійну гідроізоляцію і довгий термін служби покрівлі. 

Різновиди фальцевого шва

Як згадувалося вище, краї картин обволікають один одного. Для цього застосовуються різні способи, в залежності від ситуації.

Види швів:

  • Одинарні або подвійні.
  • Лежачі або стоячі.

У більшості випадків використовують подвійний стоячий фальц. Такий спосіб найбільш надійний, і здатний забезпечити відмінну герметичність. Фальцева покрівля має ребра - горизонтальні закріплюють лежачим методом, а поздовжні стоячим. Фахівці рекомендують використовувати самоклеючу стрічку, для більш надійної герметизації.

Крім різних видів швів, металева покрівля з фальца поділяється на два типи - класичні і самозащіпувані.

  • Класичний тип фальцевої покрівлі - з нею краще працювати професійним покрівельникам. Її установка вимагає деяких спеціальних знань і наявності додаткового пристосування - закаточної машинки для кріплення картин між собою.
  • Самозащіпуваний тип покрівлі - він значно дорожче першого, але зате дозволяє ставити листи самостійно без залучення фахівців. З огляду на те, що професіонали беруть за свою роботу чималі гроші, то, можливо, ви ще й заощадите на такому варіанті. Картини з'єднуються одна з одною без закаточної машинки, робиться це досить легко за допомогою особливого фальцевого шва, який сам замикається, не вимагаючи якихось особливих навичок.

Який саме тип вибрати залежить лише від того наскільки ви розбираєтесь в нюансах установки, від яких безпосередньо залежить якість і довговічність покрівлі. Адже якщо все зробити правильно, то металева покрівля може прослужити до ста років.

Переваги фальцевого даху і особливості експлуатації

При розгляді питання, що ж таке фальцева покрівля, необхідно брати до уваги як плюси, так і мінуси. Пропонуємо з ними ознайомитися, адже знаючи її сильні і слабкі сторони, ви зможете зробити все правильно для того, щоб вона якнайкраще виконувала всі свої технічні функції.

  • Завдяки особливому методу створення стикувальних фальцевих швів, забезпечується відмінна вологостійкість - навіть найсильніший злива або сніг не загрожує даху протіканням.
  • Стійкість до різких перепадів температури, так як в матеріалі покриття не проробляються отвори для цвяків або інших елементів кріплення.
  • Покрівля не піддається корозії.
  • Дуже довгий термін служби - при правильній установці крівлі і дотриманні всіх рекомендацій, може прослужити 50, а то і 100 років.
  • Немає потреби в складній кроквяній системі - листи важать всього 7 кг.
  • Хороший вибір кольорів - даху можна надати красивий і оригінальний зовнішній вигляд, який відмінно впишеться в навколишню територію.
  • Гнучкість металевого листа - легко надати потрібну форму, що важливо в дизайні.
  • Стійкість до займання.

Що потрібно врахувати:

  • Обов'язково подбайте про обладнання, що захищає від блискавки - не забувайте, фальцева покрівля виготовляється з металу, а він накопичує статичний заряд.
  • Гладка поверхня - з одного боку, це перевага, тому що не скупчуються опади, але з іншого - це може бути небезпечно для оточуючих, якщо раптом з даху зісковзне сніжна «шапка». Наявність снігозатримувачів обов'язкова!
  • Також ви повинні бути готові до того, що станете «ближче до природи» - покрівля не відрізняється хорошою шумоізоляцією. У будинку буде відмінно чутно шум дощу і то, як барабанить град. Але не все так однозначно - якщо покриття хорошої якості (відповідно і дорожче) і прикріплено правильно, то зовнішні погодні шуми можна мінімізувати.
  • Не забудьте приділити належну увагу покрівельному пирогу - у металевого даху досить висока теплопровідність. Якщо спочатку не утеплити покрівлю, то це буде відчутно в подальшому.
  • Монтаж - в цілому все просто і швидко, але для того, щоб було саме так, потрібно мати певні навички, а також спеціальне обладнання. Тут недостатньо бути майстром на всі руки. Фальцева система вимагає спеціалізованої бригади покрівельників. Але якщо у вас є можливість купити самозащіпуваний тип покрівлі, тоді проблем не виникне.