7 способів прискорити повільний комп'ютер під Windows

Багато хто помічає, що з часом ПК або ноутбук починає «гальмувати». Наведемо кілька способів як можна прискорити повільний комп'ютер на Windows 7, 8 або на останній версії - Windows 10.

Незалежно від того, чи став комп'ютер потроху працювати повільніше або це сталося протягом кількох днів, причин може бути досить багато. Іноді швидким рішенням може стати перезавантаження комп'ютера. До речі, замовивши в інтернет-магазині ete.ua потужні ігрові компютери ETE ви гарантовано позбудетесь проблеми "гальмування". 

Закрийте програми в системному треї

Багато додатків, як правило, запускаються в системному треї або області повідомлень (Windows 8 і 10). Ці додатки часто запускаються при запуску і залишаються занедбаними в фоновому режимі. Частенько подібні програми залишаються непомітними для користувача і прихованими за значком зі стрілкою вгору, який розташований в правому нижньому кутку екрану (робочого столу).

Для того, щоб побачити запущені в треї додатки, необхідно натиснути на цю стрілку і значки додатків постануть перед вами. Для того, щоб їх закрити, наведіть мишу, клацніть правою кнопкою миші на додаток, яке потрібно закрити і закрийте його. Це дозволить знизити навантаження на ПК.

Пошук ресурсномістких програм

Комп'ютер може працювати повільно, а іноді сильно гальмувати, тому що можуть бути «великі» додатки, які навантажують ПК. Якщо він раптом працює повільніше, зверніть увагу на запущені програми (програми), які використовують 99% ресурсів вашого процесора. Також, деякі програми можуть займати багато пам'яті або навантажувати жорсткий диск (або SSD). Тому слід за цим стежити.

Щоб перевірити і знайти такі програми, відкрийте Диспетчер завдань. Для цього клацніть правою кнопкою миші на панель задач і виберіть «Диспетчер завдань». Крім цього, є гаряча клавіша, яка запускає «диспетчер задач», Ctrl + Shift + Escape (або Ctrl + Shift + Delete). Натисніть на пункти «процесор», «пам'ять» і «диск», для того, щоб впорядкувати програми за часткою навантаж на систему. Таким чином можна знайти програми, якими не сильно навантажують ПК і закрити їх.

Вимкнути автозапуск непотрібних програм

Даний спосіб не тільки прискорить загальну продуктивність ПК, але і знизить швидкість первинного запуску комп'ютера. У Windows 8, 8.1 і 10 тепер є менеджер запуску в диспетчері завдань, який можна використовувати для управління програмами запуску. Для цього запустіть «Диспетчер завдань» і виберіть пункт «автозавантаження». У вікні знайдіть непотрібні Вам програми і правою кнопкою миші викличте властивості, за допомогою яких можна вимкнути ці програми, але тим самим видалити з автозавантаження.

Вимкніть анімацію системи

В останніх версіях Windows стало багато анімації, які можуть уповільнювати комп'ютер (або ноутбук). Найчастіше це відбувається з системами, які не дивують своїми характеристиками. Наприклад, Windows може миттєво згортати і розгортати вікна. Щоб відключити анімацію, натисніть клавішу Windows + X або клацніть правою кнопкою миші кнопку Пуск і виберіть «Система». Натисніть на підпункт «додатково» і знайдіть розділ «Швидкодія», а потім клацніть на «Параметри». Відкриється нове вікно, де потрібно вибрати підпункт «візуальні ефекти» і там відрегулювати анімацію вашої операційної системи. Наприклад, можна зняти прапорець з пункту «анімація на панель задач» і / або «анімація вікон при згортанні і розгортанні».

Дефрагментація жорсткого диска

Дефрагментація жорсткого диска насправді не повинна бути необхідна в сучасних версіях Windows. Він автоматично фрагментує механічні жорсткі диски в фоновому режимі. Твердотільні накопичувачі (SSD) насправді не потребують традиційної дефрагментації, але Windows здатний їх оптимізувати.

Потрібно відзначити, що дефрагментація не є процесом, який потрібно часто проводити. Цим потрібно займатися зрідка. Дефрагментацію можна проводити як вбудованими можливостями Windows, так і сторонніми додатками.

Для того, щоб дефрагментувати жорсткий диск (HDD), відкрийте «Мій комп'ютер», виберіть диск, який хочете дефрагментувати і клацніть правою клавішею миші на нього. У відкривався вікні виберіть пункт «Властивості». Слідом перейдіть до підпункту «Сервіс» (у вікні) і натисніть на «оптимізувати». Відзначимо, що цей процесор може тривати більше 30 хвилин, якщо ви його давно не запускали.

Перевірка на наявність вірусів і рекламного ПО

Ще однією причиною, яка може уповільнити роботу комп'ютера, може стати наявність вірусів і рекламного програмного забезпечення в Windows. Такі програми уповільнюють роботу комп'ютера та працюють у фоновому режимі. Крім цього, вони здатні завдати іншої шкоди ПК користувача. Тому потрібно користуватися антивірусом. Крім вірусів, уповільнювати роботу можуть різні «програми-шпигуни», які можуть відстежувати перегляд веб-сторінок і показувати додаткову небажану рекламу.

Видалення непотрібних програм

Відкрийте Панель управління, знайдіть список встановлених програм і видаліть програми, якими ви не користуєтеся. Це може допомогти прискорити роботу вашого комп'ютера, так як ці програми можуть працювати у фоновому режимі або знаходиться в автозапуску.