Найпоширеніші міфи про будинки з СІП-панелей

У заміських будинків, зроблених з структурно-ізольованих панелей - СІП-панелей, є як армія шанувальників, так і супротивників. Перші говорять, що СІП будинки - це екологічне, економічне і недороге швидке за житло. Другі - що жити в будинку, зробленому з такого матеріалу небезпечно для здоров'я.

СІП-панель це - композитний тришаровий матеріал - панель-сендвіч. Між двох плит OSB - орієнтовано-стружкових плит (ОСП), знаходиться шар пінополістиролу (ППС) або пінополіуретану (ППУ). Простіше кажучи, між листами ОСП вклеюється шар утеплювача.

Плюс матеріалу - СІП-панель виготовляють на заводі. Вона має строго задані геометричні розміри. Потім панелі привозять на будівельний майданчик і швидко збирають будинок за принципом конструктора.

Чи шкідлива ОСП плита?

При виготовленні плит OSB використовують клей на основі формальдегідних смол. Він пов'язує між собою деревну тріску. Формальдегід - отруйна речовина. Чим більше молекул формальдегіду знаходиться в повітрі, тим небезпечніше знаходитися в кімнаті. Ступінь токсичності плит ОСП визначають по гранично допустимої концентрації (ГДК) шкідливої ​​речовини в міліграмах в 1 кубічний метр повітря. Цей параметр вказується в гігієнічному сертифікаті на продукцію. ГДК формальдегіду не повинна перевищувати 0,003 мг / м³.

Порада: при покупці СІП-панелей вимагайте у виробника санітарний сертифікат на ОСП плити. Подивіться в сертифікаті індекс токсичності ОСП плити. Якщо цифри від 70 до 120%, то, за санітарною класифікацією, це означає, що матеріал нетоксичний.

Пінополістирол небезпечний для здоров'я?

ППС - пінополістирол - полімерний матеріал. При полімеризації молекули стиролу (мономера) зшиваються в полімерні ланцюги. За ГОСТ 10003-90, за ступенем впливу на організм людини, стирол відноситься до третього класу небезпеки - помірно-небезпечні речовини. За санітарними нормативами пінополістирол можна використовувати в якості ізоляційного будівельного матеріалу, тому що його токсична дія проявляється тільки при значному перевищенні ГДК.

У СІП-панелях пінополістирол закритий з двох сторін плитами ОСП - пароізоляторами. Вони перешкоджають проникненню стиролу в приміщення. Якісні SIP панелі мають санітарний сертифікат, який підтверджує безпеку виробу.

СІП будинки пожежонебезпечні?

У якісних СІП-панелях використовується пінополістирол з антипіренами - добавками, які уповільнюють займання і горіння утеплювача. Якщо сказати простіше, то ППС з антипіреном не горить, і не підтримує горіння. Побоювання забудовників пов'язані з тим, що існує міф, що будинок з SIP панелей загориться, як сірник. При пожежі, в першу чергу, горять меблі, внутрішнє оздоблення і побутова техніка. Це більш небезпечно, тому що, коли вогонь добереться до пінополістиролу в панелі-сендвіч, рятувати в будинку буде вже нікого. Порівняйте за ступенем пожежонебезпеки СІП панель і звичайну деревину.

  • ППС відноситься до групи горючості (Г3) - нормальногорючіе, а дерево - сільногорючіе речовини (Г4);
  • За займистістю СІП панелі - помірнозаймисті (В2), а деревина - легкозаймиста (В3);
  • По димоутворенню ППС відноситься до групи (Д3), а дерево (Д2);
  • За ступенем токсичності, при горінні, дерево відноситься до групи (Т3), а ППС (Т2).

Правильніше говорити про ступінь вогнестійкості огороджувальних конструкцій. У СІП будинку вогнестійкість стін найпростіше підвищити, обшивши їх двома шарами гіпсокартону (ГКЛ) або гіпсоволокнистими листами (ГВЛ).

Миші їдять пінопласт в СІП будинках?

Те, що миші їдять пінопласт - всього лише міф. Вони можуть виконати в будь-якому утеплювачі ходи, якщо їм потрібно дістатися до їжі в будинку, або вони хочуть влаштувати в утеплювачі гніздо для вирощування потомства. Пінополістирол в СІП-панелях з двох сторін закритий листами ОСП, що є додатковою перешкодою на шляху гризунів. Їм простіше знайти інший шлях в будинок, ніж прогризати вхід в OSB.

У СІП будинку погана звукоізоляція?

Міф - в будинку, зробленому з SIP панелей, чутні всі шуми. Шуми в будинку слід розділити на два типи - ударні і ті, які передаються по повітрю. Правда те, що СІП-панелі погано гасять ударний шум - звук кроків, біг на другому поверсі, хлопки дверима. Боротися з шумом в СІП будинку можна, якщо обшити стіни, прикрутивши їх прямо на ОСП, два шари гіпсокартону або гіпсоволокнистих листів, а підлогу змонтувати по «плаваючій технології» - влаштувати багатошарову конструкції, яка розв'язана з перекриттям і стінами.

СІП будинок не «дихає»?

Міф - будинок з СІП-панелей - це будинок-термос, тому що стіни зроблені з паронепроникного матеріалу. Тому в такому житлі душно і його треба весь час провітрювати. Правда - згідно СП 55.13330.2016, в житлових приміщеннях, весь об'єм повітря повинен повністю оновлюватися один раз на годину.

Тому СІП будинок, як і будь-який інший, не повинен «дихати». У ньому треба змонтувати систему вентиляції - природну або механічну, яка і буде забезпечувати необхідний рівень повітрообміну в кімнатах.

На сегодняшний день сип панели считаются востребованым строительным материалом, так как владеют отличными показателями тепло и звукоизоляции, надежности, безопасности, быстроты и легкости монтажа. Компания «СИПБУД» на выгодных условия реализует проекты строительства домов по канадской технологии с использованием качественных сип панелей.