Шокова заморозка: суть технології і її переваги

Традиційні способи заморозки харчових продуктів не завжди зберігають їх смак і зовнішню привабливість. Для вирішення цієї проблеми використовуються апарати шокової заморозки, що дозволяють за короткий час охолодити або заморозити велику кількість продуктів.

Шокова заморозка - технологія, що дозволяє зберігати різного роду продукти харчування (в тому числі напівфабрикати) протягом довгого часу, при цьому ключова перевага шокової заморозки в тому, що якість продуктів абсолютно не змінюється: вони зберігають смак, текстуру, вітаміни і поживні властивості.

Крім того, ця технологія дозволяє дотримати всі правила гігієнічної безпеки зберігання продуктів. Шокова заморозка дозволяє досить сильно збільшити термін зберігання як готових страв, так і напівфабрикатів і найрізноманітніших продуктів (як овочів і фруктів, так і м'яса і риби) - а це дуже зручно для найрізноманітніших закладів громадського харчування, кейтерингових компаній та інших харчових виробництв.

А на сайті https://vektorlux.com/ru/ компанії «Вектор Люкс» ви можете по вигідній вартості придбати дане і інше сучасне холодильне обладнання, а також ефективні системи вентиляції і кондиціонування. 

Як відбувається шокова заморозка і її особливості

Суть технології в тому, що заморожування продукту відбувається дуже швидко. Наприклад, за 4 години можна домогтися температури всередині продукту -18 ºC, а економія часу - важлива перевага для будь-якого бізнесу.

Під час заморозки молекули води перетворюються в кристали, і від часу заморозки залежить розмір кристалів: чим менше час - тим менший розмір. Процес мікрокрісталлізаціі на відміну від інших технологій заморожування дозволяє не руйнувати молекули продукту. В кінцевому підсумку це зберігає смакові та поживні якості замораживаемого продукту.

Дана технологія передбачає, що вже після заморожування продуктів в шафі глибокої заморозки, вони будуть розміщені в морозильні або холодильні шафи, і там вже зберігаються. При цьому, зберігатися вони можуть від двох місяців до року - а це суттєве збільшення терміну зберігання для багатьох видів продуктів.

При традиційній технології заморожування продукт може втратити в масі до 2% в результаті так званої «усушки» - втрати води в процесі випаровування. Максимальні втрати води при шокового заморожування - 0,8%.

Скорочений час заморожування продуктів призводить до того, що скорочується власне час можливої ​​активності бактеріологічного середовища, що в свою чергу призводить до того, що ряд бактерій не має можливості розвинутися і в кінцевому підсумку до більшої захищеності продукту від бактерій.

Використання обладнання шокової заморозки

Устаткування для шокової заморозки знаходить своє місце в сфері готельного та ресторанного бізнесу. Воно дуже доречно в великих банкетних залах, що пропонують безліч готових страв для клієнтів. Персонал закладу може приготувати найпопулярніші страви з деяким запасом в години мінімального напливу клієнтів і охолодити їх. У години найбільшого відвідування ці страви можна розігріти в пароковектоматі і подавати відвідувачам.

Дані апарати також широко використовують кейтерингові компанії, кондитерські цехи і підприємства по переробці овочів і фруктів.