Бум хайтек-стартапів кардинально змінює роботу з нерухомістю

Всього кілька років тому сфера комерційної нерухомості здавалася зовсім невідповідною для застосування високих технологій. Однак новому поколінню стартапів вдалося переконати інвесторів у необхідності кардинальних змін.

Сфера нерухомості довгий час залишалася для технологічних стартапів неосвоєною територією. Однак, як зазначає видання Wall Street Journal, всього за кілька років ситуація різко змінилася. Амбітні молоді компанії отримують все більше інвестицій, в тому числі від великих банків, а орендодавці активно впроваджують нові технічні рішення.

За даними аналітичної компанії CREtech, тільки за перші шість місяців минулого року венчурні інвестори  з різних країн вклали в технологічні стартапи в сфері нерухомості $ 12,9 млрд. Для порівняння, за весь 2013 рік галузь залучила всього-навсього $ 491 млн.

Серед інвесторів сфери нерухомості - великі брокерські компанії, а також власники комерційної нерухомості. Наприклад, в цілий ряд стартапів вклався канадський гігант Brookfield. Серед них корпорація VTS, яка надає онлайн-інструменти для управління нерухомістю, компанія Convene, що спеціалізується на коворкінгу, Honest Buildings, керуючий капітальним будівництвом, і інші відомі компанії.

Інтерес до високих технологій пояснюється декількома факторами. Власники нерухомості розглядають інноваційні рішення як фінансовий інструмент і спосіб зробити будівлі більш привабливими для орендарів. Вони також можуть захистити від втрат. Наприклад, блокчейн-технології можуть захистити від поставок неякісних будматеріалів, а безпілотники дистанційно оцінять темпи будівництва.

Зрештою, стверджувати, що раніше сфера нерухомості була повністю ізольована від інновацій, не можна. Однак до недавнього часу більшості стартапів не вдавалося довести клієнтам, що витрати на їх продукти та послуги дійсно виправдані.

Тепер, завдяки розвитку технологій і зміни мислення, все інакше. За словами учасників ринку, за попередні п'ять років галузь змінилася сильніше, ніж за 25 років до цього.

Якщо ви бажаєте придбати перспективний прибутковий будівельний, виробничий,транспортний, туристичний, страхувальний чи інші види бізнесу, на сайті http://birga-ltd.ua/ юридичної компанія "Біржа Підприємств" ви знайдете багато цікавих пропозицій покупки готових ліцензованих ТОВ, і компаній з іншою формою власності.