Що таке рекуператор повітря і в яких випадках доцільне його використання

Коли, як не взимку, ми згадуємо теплі літні дні і чекаємо повернення тепла. Але, як говорив відомий біолог Мічурін «ми не можемо чекати милостей від природи, взяти їх у неї - наша задача». Це гасло, адресоване садівникам , давно прийняте на озброєння виробниками енергозберігаючого обладнання, які беруть у природи максимум можливого, зводячи до нуля шкоду. Сьогодні в центрі нашої уваги рекуператор - пристрій, що дозволяє повертати тепло. 

Ринок рекуператорів в нашій країні досить молодий і довгий час був орієнтований виключно на виробництво великих установок потужністю 3 000-20 000 куб. м для промислового сектора, а також для великих ділових комплексів і басейнів, де механічна вентиляція завжди була необхідна за нормами. Але частіше ці установки працювали лише на автоматичну подачу і видалення повітря, а догрівається воно централізованими системами опалення.

Що стосується житлового та комерційного будівництва (в т.ч. і малоповерхового), то ще п'ять років тому пошуковики не видавали практично жодної реальної пропозиції по рекуператорам цього типу, і шлях до постачальника був довгий і тернистий. Тепер ситуація поступово змінюється, і купити рекуператор більше не проблема, зокрема на http://allvent.in.ua/shop/pritochno_vytyazhnye_ustanovki/provetrivateli можна вигідно замовити ефективні побутові провітрювачі повітря з функцією рекуперації.

Технологія рекуперації і конструктивні особливості приладів 

У теплотехніці будівництва теми рекуперації та вентиляції нерозривно пов'язані, тому що повернення тепла (recuperatio - «повернення») відбувається з нагрітого в приміщенні і «викидуваного» в процесі вентиляції назовні повітря.

В забудовах радянських часів питання організації вентиляції в житлових будинках не стояло так гостро, як сьогодні. Недосконалість віконних конструкцій, з одного боку, змушувало населення заклеювати вікна взимку, але з іншого забезпечувало природну циркуляцію повітря.

Із заміною вікон на пластикові або більш досконалі дерев'яні тема вентиляції стає все більш актуальною. При використанні природної вентиляції для досягнення необхідної інтенсивності циркуляції повітряних мас вікна повинні бути відкриті цілодобово, що недосяжно в холодну пору року. Саме тому більш правильним і раціональним підходом вважається пристрій примусової вентиляції. Іноді, наприклад, у виробничих приміщеннях, без неї просто неможливо обійтися.

Сучасне житлове будівництво все більше розгортається в сторону енергоефективності, але найчастіше в гонитві за економією власники котеджів, заміських будинків або квартир вкладають масу коштів в утеплення і герметизацію житла, забуваючи про зворотній бік - необхідність припливу свіжого повітря в приміщення. Забезпечити і грамотний повітрообмін, і енергоефективність дозволяє примусово-витяжна вентиляція з рекуперацією тепла.

По суті, рекуператор повітря являє собою теплообмінник, в якому нагріте повітря, що виходить з приміщення, віддає більшу частину свого тепла холодному повітрю, що входить з вулиці. Тобто виходще повітря нагріває входяще.

Найважливіша характеристика рекуператора визначається ефективністю рекуперації, або ККД. Знаючи ККД рекуператора, можна визначити, наскільки підігріється вуличне повітря. Це залежить не тільки від ККД, але і від температур - зовнішньої і внутрішньої. Наприклад, при ККД, що дорівнює 77%, температурі всередині приміщення 20 ° C, на вулиці - 0 ° C температура рекупуваного повітря складе 15,4 ° C.

Приємний сюрприз - рекуператор здатний не тільки нагрівати припливне повітря, але і охолоджувати його. Влітку, коли в приміщенні працює кондиціонер, за допомогою рекуператора можна домогтися того, щоб з вулиці надходив вже охолоджене повітря. Тобто при вуличній температурі в 35 ° C і температурі в приміщенні 21 ° C рекуператор остудить вступник повітря до 24 ° C.

Здавалося б, є опалювальний котел для обігріву, кондиціонер для охолодження, навіщо ще один прилад, який все одно не зможе повністю забезпечити необхідний клімат в приміщенні? Відповідь проста: рекуператору для підігріву і охолодження повітря не потрібен енергоносій. Тому використання рекуператора - це в першу чергу реальна економія коштів. 

Видове різноманіття

Незважаючи на здавалося б невелику поширеність рекуператорів, за принципом пристрою виділяють кілька видів приладів:

  • Пластинчасті рекуператори
  • Роторні рекуператори
  • Рекуператори з проміжним теплоносієм
  • Камерні рекуператори
  • Теплові труби

Пластинчастий рекуператор - найпростіший тип пристрою. Теплообмінник приладу являє собою касету, оснащену безліччю тонких листів, які можуть бути виконані з різних матеріалів: оцинкованої сталі, алюмінієвої фольги, пластику або спеціального паперу. Листи можуть бути як гладкими, так і гофрованими.

Важливою позитивною конструктивною особливістю пластинчастого рекуператора є повна відсутність рухомих деталей. ККД пластинчастих рекуператорів досить високий і залежить від виду використовуваних пластин

Наступний за популярністю тип рекуператора - роторний. Основна частина даного приладу - роторний теплообмінник, що обертається з певною швидкістю. Обертаючись, теплообмінник нагрівається в зоні витяжного каналу, а потім охолоджується в зоні припливного каналу. В результаті тепло з витяжного повітря передається в припливне.