Цінні поради щодо підбору домашнього персоналу

У нашій країні люди звикли справлятися з домашніми справами самостійно. Однак зараз не у всіх залишаються сили і час на те, щоб одночасно з роботою встигати займатися господарством, сидіти з дітьми, працювати в саду і т.д. У таких випадках на допомогу приходять спеціальні люди - домашній персонал.

На ринку праці можна знайти багато відповідних кандидатур, проте нерідко буває дуже важко визначитися. Це пов'язано з тим, що потрібно враховувати не тільки кваліфікацію майбутнього працівника, а й його особистісні якості, адже цій людині доведеться довірити своє майно або дітей.

Одним із способів уникнути зайвого занепокоєння з цього приводу є звернення в агентство з підбору персоналу, зокрема по посиланню работа с Vip-Service ви можете звязатися з менеджерами київського агентства "Vip-Service", вони запропонують вам кандидатури нянь, домашніх робітниць, гувернанток, поварів, особистих водіїв-охоронців, які повністю будуть відповідати всім вашим вимогам    

Види домашнього персоналу

Домашній персонал - узагальнююче поняття для ряду професій: няня, гувернантка, репетитор, домробітниця, персональний водій, керуючий.

  • Няня. До завдань няні входить нагляд і догляд за дітьми дошкільного віку. Можна виділити особливу категорію няні для новонародженого. Кандидат на цю посаду повинен пройти підготовчі курси або мати спеціальну медичну освіту.
  • Гувернантка. Вона зазвичай потрібна, коли пора починати підготовку до школи. Вона займається вихованням і всебічним розвитком дитини: допомагає з домашніми завданнями, підтримує організацію дозвілля, заняття музикою або образотворчим мистецтвом, відвідування секцій і гуртків.
  • Репетитор. Якщо кваліфікації гувернантки недостатньо, батьки шукають репетитора. Як правило, репетитор з музики або іноземної мови працює з дитиною вже в початковій школі.
  • Домробітниця або домогосподарка займається підтриманням порядку і чистоти в будинку, квартирі, виконує різні господарські завдання. Її функціональні обов'язки можуть бути розширені: оплата комунальних рахунків, приготування нескладних страв, вигул собаки. Особлива категорія домогосподарок доглядає за гардеробом господарів будинку, підтримує одяг і взуття в хорошому стані.
  • Персональний водій доставляє роботодавця або членів його сім'ї за вказаними адресами на власному автомобілі або на машині замовника.
  • Керуючий займається координацією роботи всього домашнього персоналу.

Найбільш уважно необхідно ставитися до підбору таких позицій, як няня, гувернантка і водій. Від якості виконання їх обов'язків залежить здоров'я і безпеку господаря будинку і членів його сім'ї.

Взаємодія з персоналом

Існує ряд ключових рекомендацій щодо взаємодії з персоналом. Перш за все, важливо дотримуватися дистанції у взаєминах з працівником, щоб відносини зберігали робочий характер і не мали зайвого емоційного забарвлення.

Також замовник повинен чітко позначати функціональні обов'язки працівника і межі його повноважень. Що для однієї сім'ї в поведінці домашнього персоналу - похвальна ініціатива, інша сім'я може розцінити як нав'язливе або некоректну поведінку.

Якщо замовник шукає домашній персонал вперше, дайте йому рекомендації з побудови ділових відносин з працівником. Роботодавець часто буває молодше кандидата.

Незважаючи на різницю у віці і досвіді виховання дітей, необхідно витримувати власну лінію поведінки в області виховання і правил утримання будинку, щоб господарями в своїй квартирі залишався роботодавець, а не найнята людина.

Дотримання конфіденційності відомостей про сім'ю роботодавця є одним з ключових факторів успіху. Це - одна з найважливіших якостей, які ви повинні врахувати на співбесіді з кандидатом, перш ніж направляти його на зустріч з клієнтом. Замовнику варто позначити на початку співпраці, яка інформація повинна бути збережена в секреті, але грамотному працівнику не доведеться нічого пояснювати.

У роботі з деякими видами персоналу є свої особливості, які важливо враховувати. Наприклад, специфіка роботи з гувернерами така, що вони в меншій мірі орієнтовані на догляд і режимні моменти. Для батьків це незручно. Іноді буває складно донести до кандидатів, що чистота і порядок в дитячій - такий же важливий фактор успіху, як і якісна робота з розвитку дитини.

Виходом із ситуації може стати, наприклад, навчання дитини прибирання в кімнаті в ігровій формі. Подвійний результат у вигляді чистої дитячої та дитини, який вміє наводити, порядок дуже радує батьків.

Аналіз ключових якостей

Крім очевидних критеріїв, як охайний зовнішній вигляд і хороший послужний список, зверніть особливу увагу на поведінку кандидатів на етапі заповнення анкети та знайомства з вами. Абсолютно неприйнятно для роботи в сім'ї зайве зарозумілість, образливість, неадекватна реакція на коректні прохання і зауваження.

У разі підбору домашнього персоналу, крім професіоналізму, дуже важливу роль відіграє людський фактор. Люди, що працюють в цій сфері, повинні володіти не тільки спеціальної кваліфікацією, відповідальністю і старанністю у вирішенні завдань.

Не менш важлива тактовність, уважність, доброта і розуміння, вміння знайти підхід до будь-якій людині. Звичайно, не можна забувати і про субординацію!

Ви повинні задати конкретні питання по робочому процесу на минулому місці: режим дня дитини, що застосовуються методики, відносини з батьками. Так можна оцінити глибину знань кандидата та його реальний досвід.

Потім, щоб оцінити стійкість до стресів, гнучкість і рівень емпатії кандидата, дайте йому кейси за формою «Що Ви будете робити, якщо ...». Наприклад, якщо дитина погано себе почуває або якщо в двері подзвонили незнайомці.

Однією з головних якостей кандидата є лояльність. Домашній персонал - не та сфера, де робочий день має чітку структуру. Часто виникають ситуації, коли замовник потребує допомоги працівника за межами його основних обов'язків.