Як вибрати акваріум

Акваріум - це «шматочок підводного світу», який заспокоїть нерви, наситить очі, подарує позитивні емоції і збагатить новими знаннями. Той, хто закоханий в акваріумістику, знайде хобі назавжди! Але перш, ніж відправитися в плавання до невідомих світів, потрібно вибрати надійний «акваріум-корабель».

Принцип вибору: дизайн vs рибки

При виборі акваріума можна керуватися одним з двох принципів: «дизайнерським» або «професійним». У першому випадку велика увага приділяється зовнішній формі акваріума, його декоративній обробці і сполучуваності з інтер'єром в цілому.

У другому - мешканцями самого акваріума. Залежно від кількості і різновидів риб, рослин, наявності інших організмів і буде визначена форма і обсяг акваріума.

Можливий і компромісний варіант, але для цього знадобиться час і бажання розібратися в тонкощах акваріумістики.

Що краще: «банка» чи акваріумний набір

У професійному середовищі сам акваріум прийнято називати «банкою». Але однієї ємності недостатньо, щоб в ній могли жити риби. Як правило, в стандартний акваріумний набір також входять:

  • кришка - від неї залежить вид акваріума в цілому. Крім естетичної складової, вона повинна бути вологостійкою і зручною для навішування обладнання. Зустрічаються також кришки у вигляді покривного скла, таким чином забезпечується природне освітлення акваріума;
  • світильник - можуть використовуватися, як люмінесцентні, так і світлодіодні лампи. Підсвічування життєво необхідна як рибам, так і рослинам;
  • фільтр - служить для очищення води від продуктів життєдіяльності риб, органічних залишків їжі і багато інших Також він перешкоджає заставіванію води, а отже «заростання» акваріума;
  • обігрівач бажано купувати з терморегулятором, щоб підлаштовувати температуру під реальні умови, тим самим створюючи комфортні умови для рибок.

Рідше можна зустріти акваріумні набори з грунтом, декораціями і підставкою (тумбою) під «банку». Для початківців акваріумістів краще брати в інтернет-магазині https://zoocool.ua/akvariumy/ukraina-premium-komplekt/ набір в максимальній комплектації. Як правило, його оснащують таким чином, щоб без проблем можна було утримувати найбільш популярних домашніх мешканців: гуппі, півників, скалярій і т.д.

«Голі акваріуми» підійдуть профі, які знають про рибок все, і з легкістю підберуть обладнання під той чи інший обсяг.

Лайфхак: для рівномірного розподілу навантаження і згладжування нерівностей поверхні підкладіть під акваріум пінополістирольний килимок.

Типи акваріумів по формі

Від форми акваріума залежить життєвий комфорт його мешканців, можливість споглядати за підводним світом, а також простота прибирання самої «банки». Серед різноманіття форм виділяють наступні, найбільш популярні моделі:

  • квадратні або кубічні ефектно виглядають, але важко декоруються на відміну від прямокутних. У кубічних акваріумах важко правильно і збалансовано розподілити водорості. Окремо виділяють нанокуби - ємності до 30 л;
  • «круглі», як правило, використовуються початківцями аквариумистами. Такі акваріуми привабливі за рахунок своєї округлої форми, але малопрактичних. До них важко підібрати обладнання, декорації і водорості. Рибки в «кругляк» за рахунок оптичного спотворення виглядають ненатурально;
  • панорамні зроблені спеціально для того, щоб зручно спостерігати за домашніми рибками. Переднє скло в таких конструкціях має вигнуту форму, за рахунок чого збільшується кут огляду, але злегка спотворюється зовнішній вигляд вихованців;
  • прямокутні - універсальний варіант, який підходить як новачкам, так і професіоналам. У такому акваріумі риби відчувають себе комфортно. За ним легко доглядатит.  Крім класичної моделі, де ширина і висота рівні, а довжина в 2 рази більше ширини, існують прямокутні форми «корито» і «ширма». Перша - широка і низька, друга - глибока і вузька;
  • кутові займають мало місця за рахунок того, що їх можна поставити в кут кімнати. За своєю суттю - це укорочені прямокутні акваріуми, тому до них зручно кріпити устаткування і легко знайти «примочки».

Існують більш екстравагантні і в той же час елегантні рішення. Одним з таких є акваріум-картина, який монтується до стіни і має невелику ширину. За таким акваріумом доводиться часто доглядати, але виглядає він дійсно, як жива картина.

Скло чи акрил?

Акваріум можуть виготовляти з пластику, як правило, акрилу або скла.

До переваг акрилу відносять його легкість, екологічність, велику стійкість до механічних впливів. У разі, якщо акриловий акваріум розіб'ється, ви і ваші рибки навряд чи постраждають від пластикових осколків. З істотних недоліків акрилу виділяють те, що він легко дряпається, а з часом може жовтіти. Останнє відноситься тільки до економічним моделям.

Скло - це традиційний матеріал для «банки». Незважаючи на свою велику вагу і крихкість при ударі, скло має відмінну прозорістю і не дряпається при митті.

Залежно від обсягу акваріума змінюється і товщина скляного огородження. Крім обсягу на товщину скла впливає форма і габарити резервуара. Як правило, для акваріумів до 500 л використовують скло товщиною 10 мм.

Важливо знати: незалежно від розміру акваріума і товщини скла ніколи не рухайте наповнений водою акваріум - це може привести до того, що скло трісне!