Добрива для кімнатних рослин: види і правила застосування

Не тільки квіти на городі і дачі, а й кімнатні потребують підгодівлі. Без цього їм не вирости гарними і здоровими. У магазинах представлений широкий вибір добрив. При виборі потрібно враховувати сорт рослини, період розвитку, на якому вона знаходиться, її стан і уподобання.

Брак азоту, калію, фосфору і поживних мікроелементів, відразу позначиться на зовнішньому вигляді рослини. Саме вони забезпечують їй хороший ріст і цвітіння. Проростаючи в горщику, домашні квіти досить швидко вибирають з грунту всі корисні живильні елементи. І навіть пересадка в новий горщик змінить ситуацію тільки на кілька місяців. Тому підгодовувати їх потрібно частіше, ніж садові рослини.

Крім того, що квітка буде повільно рости і погано цвісти, сигналом про те, що їй потрібна допомога стануть: слабкі стебла, бліде поникле листя, опадання листя і хвороби.

Щоб до цього не дійшло і квітка не загинула, потрібно використовувати добрива, а замовити їх можна на сайті https://kvitofor.ua/ua/dim/ торгово-виробничої компанії Kvitofor.

Загалом добрива бувають мінеральні, органічні або універсальні. Розглянемо кожен різновид.

Мінеральні добрива

Мінеральне добрива - це комплекс необхідних для повноцінного розвитку рослини мінеральних солей. На прилавках квіткових магазинів вам запропонують сухі добрива (порошок, гранули) або рідкі (капсули, розчини). При покупці вивчіть склад: на упаковці має бути присутня позначка про те, що склад не містить нітратів і хлору.

Добриво може складатися як з одного, так і з кілька поживних елементів. У складі зазначено в якій пропорції в добриві міститься азот, фосфор і калій. На упаковці ці значення ви побачите поруч з абревіатурою NPK. Ось як вони розшифровуються: 11-6-9 означає високий вміст азоту (для молодих рослин); 7-9-13 розшифровується як підвищений вміст фосфору і калію (для квітучих рослин); 13-15-18 означає насичений баланс трьох компонентів (універсальне добриво).

Добриво універсального складу підійде для різних рослин, і допоможе заощадити. Але якщо ви віддаєте перевагу якимсь певним квітам, то можна купити спеціальні підгодівлі для конкретних сортів.

Квітникарі найчастіше вибирають рідкі мінеральні добрива. Вони підходять майже для всіх рослин і прості у використанні. Розведеним у воді рідким добривом не тільки поливають, але і обприскують рослини кілька разів на місяць. Але при цьому, їх ціна набагато вище ніж у сухих мінеральних добрив, але вони готові до використання, на відміну від сухих порошків і гранул.

Не забувайте, що надлишок мінерального добрива гірше, ніж його недостача. Слідкуйте за станом квітки, слабке зростання листя, плями на них - сигнал про те, що на час потрібно припинити підгодівлю рослини.

Органічні добрива

Органічні добрива - це підживлення для рослин, до складу яких входять органічні сполуки, необхідні для живлення рослин. Це може бути: компост, гній, солома, торф, тирса і деревна кора, пташиний послід і так далі. До переваг органічних добрив відносять:

  • вони безпечні і нетоксичні,
  • підходять до будь-якому грунті,
  • підвищують родючість грунту,
  • покращують імунітет і врожайність рослин.

Для посадки або пересадки рослин відмінно підійде грунт, змішаний з перегноєм або компостом. Не вносьте органічні добрива часто, досить буде одного разу на місяць.

Майте на увазі, що грунт з органічні добрива підійдуть не для всіх рослин. Наприклад, цибулинним і бульбоцибульним сортам вонм протипоказана.

Універсальні добрива

Якщо ваші рослини не потребують спеціальної програми харчування, вам підійдуть універсальні добрива. До їх складу вже входять азот, фосфор, калій, мікроелементи і органічні добавки, що поліпшують структуру ґрунту. Вам не потрібно буде самостійно розраховувати пропорції мінеральних сумішей, все вже зробили за вас.

Зазвичай універсальні добрива ділять на групи: для кімнатних рослин, для квітучих рослин, для декоративно-листяних рослин і так далі. Такі добрива чудово підійдуть і для квітучих, і для листяних рослин, для кімнатних рослин і для тих, хто живе на балконі. Їх використання позитивно позначиться на розвитку кореневої системи, величиною рослини, тривалості цвітіння і насичених, яскравих кольорах.

Як правильно використовувати добрива

Кілька правил, яких потрібно дотримуватися при використанні добрива:

  • Не можна удобрювати хвору або уражену шкідниками рослину.
  • Не можна вносити добриво, коли рослина перебуває в стані спокою - з листопада по березень.
  • Не можна підгодовувати рослини саморобними добривами і харчовими відходами.
  • Не можна вносити добриво в сухий грунт. Обов'язково за дві-три години полийте рослину.
  • Не можна заздалегідь заготовлювати мінеральні добрива. Розчин робіть тільки перед підгодівлею. Інакше деякі компоненти можуть з плином часу зруйнуватися.
  • Підгодовувати рослину потрібно не тільки поливаючи його під корінь, але і обприскуючи листя. Для приготування такого розчину, добрива знадобиться менше. На наступний день обприскати листя чистою водою.