Що потрібно знати про автомобільний каталізатор

Інтенсивний розвиток автомобілебудівної галузі та непереборне бажання людей обзавестися власною машиною призводять до того, що сьогодні невпинно зростає число транспортних засобів, а це в свою чергу викликає сильне забруднення навколишнього середовища. Результати численних досліджень говорять, що вихлопні гази від автомобілів не менш небезпечні, ніж викиди великих підприємств промислової сфери.

Для зменшення обсягу викидів отруйних газів і хімічних сполук в наші дні застосовуються різні заходи, одні з яких - установка автомобільного каталітичного нейтралізатора. Ці спеціальні пристрої вбудовуються в вихлопну систему і роблять шкідливі речовини безпечними для атмосфери і людини.

Призначення автомобільних каталітичних конвертерів

Необхідність використовувати каталітичні конвертери виникає через те, що в двигунах не в повному обсязі згорає паливо. Якби згоряння відбувалося на 100%, то назовні з вихлопної труби просто б виходив би вуглекислий газ з азотом і водою. Але на жаль, такий ступінь горіння отримати майже неможливо.

Завдяки катализаторам отруйні речовини, які містяться у відпрацьованих газах, вступають в певні хімічні реакції (окислення та ін.). В результаті назовні з вихлопної труби виводяться вже очищені і нейтральні сполуки, які практично не мають жодного впливу на атмосферу. Для здійснення хімічних реакцій вихлопів в конструкції нейтралізаторів є спеціальні метали (платина, паладій, родій), які використовують для напилення сот з комірчастою структурою.

Несправності каталізатора і їх причини

Виробники пишуть, що термін служби нейтралізатора 100-150 тисяч кілометрів. Але на практиці проблеми можуть виникнути і при меншому пробігу, особливо в великих містах, де часто доводиться стояти в пробках. Залежно від особливостей експлуатації, заміна каталітичного нейтралізатора може проводитися раз в 3-7 років. До речі, не поспішайте викидати в сміття відпрацьований каталізатор, на сайті https://www.demimotors.com/ ви дізнаєтесь про компанію “Demi Motors” яка по хорошій ціні викупить його у вас.

Основною причиною несправності стає вигоряння шару металів, що покривають стільники. Це природний процес, в результаті якого якість вихлопу погіршується. Бортовий комп'ютер показує палаючий «чек», а в деяких випадках і взагалі не дозволяє мотору працювати, вимикаючи запалювання.

Прискорює процес вигоряння і неякісне паливо. Найчастіше у бензину збільшують октанове число шляхом добавки свинцю, це посилює навантаження на каталізатор, зменшуючи термін експлуатації. У ситуації з дизельним паливом вихід з ладу може прискорити сам власник, використовуючи в зимовий час добавки- «антигель».

У деяких випадках причиною поломки може стати несправний двигун. При неправильно виставленому запалюванні і проблеми в системі харчування (останнє особливо актуально для дизельних двигунів) вигорання каталітичного шару прискорюється.

Діагностика автомобільного каталізатора

Визначити несправність можна за кількома ознаками:

  • На панелі приладів загорілася лампочка "Check Engine". Вона включається при будь-яких помилках мотора. У нашому випадку, як результат нехарактерних показників датчика, лямбда-зонд. Точно визначити, що причина в каталізаторі може діагностика сканером.
  • Зниження потужності двигуна. При несправному каталізаторі машина починає смикатися, гірше розганяється. Причина в зниженні пропускної здатності каталітичного нейтралізатора, пов'язаної з частковим руйнуванням сот: вони запікаються, забивають прохід для вихлопних газів. В результаті мотор «задихається».
  • Гуркіт під днищем. Зазвичай проявляється на високих оборотах, зрідка відразу після запуску. Причина в частковому руйнуванні керамічної конструкції сот. Відпалі частки починають битися об стінки каталізатора під впливом потоку газів і відцентрових сил.
  • Недостатньо сильний або рівний натиск газів з глушника. При справному нейтралізаторі, піднісши руку до вихлопної труби, можна відчути слабку пульсацію, вона виникає внаслідок послідовної роботи випускних клапанів. Якщо потік рівний або ослаблений, ймовірно проблема в зруйнованих сотах каталізатора.

Каталітичний нейтралізатор не виходить з ладу різко і несподівано. Зазвичай перед відмовою починаються дрібні проблеми зі списку вище.

Особливості видалення каталізатора з вихлопної системи

Нижче розглянемо, які нюанси видалення каталізатора варто враховувати. В першу чергу, потрібно вирішити, як буде поводитися лямбда-зонд. Після видалення нейтралізатора, датчик буде постійно видавати помилку.

Щоб обійти датчик, звичайно роблять обманку. Це проставка, яка віддаляє датчик від вихлопних газів, в результаті він фіксує більше кисню. Обманку вкручують на місце датчика, і вже в неї встановлюють прилад. Така система працює стабільно, хоч і має велику кількість мінусів.

  • Будь-яке втручання в конструкцію автомобіля призводить до зняття його з гарантії. Подумайте, що буде, якщо виникне несправність двигуна, яка потрапляє під гарантійний випадок.
  • Неможливість пройти державний техогляд. Бортовий комп'ютер ви обдурили, але ось при перевірці на стенді, обман розкриється. У підсумку, ви отримаєте заборону на експлуатацію транспортного засобу. З станції СТО, ви поїдете вже на евакуаторі.

Ще можна зробити перепрошивання ЕБУ. В результаті система буде вважати, наявні показники за норму. Для такої роботи потрібні додаткові знання, а також програмне забезпечення.

При перепрошивці порушуються нормальні цикли роботи мотора. Він починає працювати в неправильному режимі. Це знижує ресурс силового агрегату приблизно в два рази. В результаті перепрошивка замість економії принесе вам тільки більше витрат.