Алергія на очах: як лікувати, причини та основні симптоми

Прояви алергії на очах, при яких почервоніння, свербіж в очах і сльозотеча викликаються тими ж подразниками, які викликають чхання і нежить у людей, які страждають від сезонної алергії - далеко не рідкість.

Крім симптомів чхання, закладеності носа і нежиті, в більшості випадків виникає також свербіж в очах, сльозотеча, почервоніння очей і набряк повік. У деяких випадках алергія на очах може сприяти розвитку кон'юнктивіту та інших інфекцій очей.

Якщо ви вважаєте, що у вас аллергия на глазах, на сайті hvori.net ви знайдете корисну інформацію, в тому числі рекомендації щодо усунення почервоніння, свербіння в очах і сльозотечі.

Що викликає алергію на очах

Алергени зазвичай представляють собою нешкідливі речовини, які викликають проблеми у людей, схильних до алергічних реакцій. Найбільш поширеними алергенами, які переносяться по повітрю, які викликають алергію на очах, є пилок рослин, цвіль, пил і лупа домашніх тварин.

Алергія на очах також може викликатися реакцією на деякі косметичні засоби або очні краплі, що містять консерванти, в тому числі замінники слізної рідини, котрі використовуються для лікування сухості очей.

Харчова алергія, а також алергічні реакції на укуси бджіл або інших комах, зазвичай не можуть зрівнятися за ступенем своєї тяжкості з алергією на речовини, що переносяться по повітрю.

Лікування алергії на очах

Для полегшення симптомів алергії на очах, свербіння в очах і сльозотечі застосовується кілька підходів:

Уникайте алергенів

Кращий спосіб контролювати симптоми алергії на очах - зробити все можливе, щоб обмежити вплив поширених алергенів, до яких чутливі ваші очі.

Наприклад, в ті дні, коли підвищена концентрація пилку в повітрі, намагайтеся якомога рідше виходити на вулицю, а при наявності кондиціонера використовуйте його для очищення повітря. Використовуйте в системі опалення високоякісні фільтри для вловлювання поширених алергенів і регулярно проводіть їх заміну.

При виході на вулицю в сезон алергії надягайте щільно прилеглі сонцезахисні окуляри, щоб захистити очі від пилку, амброзії і т. д., і не відкривайте вікна під час водіння автомобіля.

Зніміть контактні лінзи

Поверхня контактних лінз може притягувати до себе і накопичувати переносимі по повітрю алергени, тому в сезон алергії замість контактних лінз рекомендується носити окуляри. Як варіант, розгляньте носіння одноденних контактних лінз; їх одноразове застосування не дозволить алергенів і стороннім частинкам накопичуватися на лінзах і потрапляти вам в очі.

У деяких випадках краще взагалі відмовитися від контактних лінз, у всякому разі, до тих пір, поки не зникнуть всі симптоми алергії. Крім того, носіння окулярів з фотохромними лінзами може знизити чутливість до світла, викликану алергією, а також захистити очі від переносяться по повітрю алергенів.

Використовуйте очні краплі

Оскільки алергія на очах широко поширена, існує багато очних крапель, призначених для полегшення симптомів свербежу в очах, почервоніння і сльозотечі, викликаних алергічними реакціями. Зверніться до окуліста, щоб він порекомендував вам очні краплі для ваших потреб.

Антигістамінні препарати

Однією з природних реакцій організму на алергію є виділення гістаміну - речовини, яке розширює кровоносні судини і аномально підвищує проникність стінок кровоносних судин.

Симптоми, викликані звільненням гістаміну, включають нежить, свербіж в очах і сльозотеча. Антигістамінні препарати полегшують симптоми алергії, блокуючи приєднання гістаміну до клітин, які викликають у відповідь алергічну реакцію.

Протинабрякові препарати

Протинабрякові препарати зменшують набряк носових ходів, полегшуючи дихання. Вони також зменшують розмір кровоносних судин в білковій оболонці (склери) очей, роблячи почервоніння очей менш помітним. Доступні також комбіновані препарати, які містять як антигістамінні, так і протинабрякові речовини.

Нестероїдні протизапальні препарати

Для усунення набряку, запалення та інших симптомів, пов'язаних з сезонним алергічним кон'юнктивітом (сінну лихоманку) можуть бути призначені нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП).

Стероїди

У деяких випадках для полегшення симптомів гострої алергії на очах призначають очні краплі, що містять кортикостероїди. При тривалому застосуванні цих препаратів можуть розвинутися побічні ефекти, в тому числі підвищений внутрішньоочний тиск, глаукома і катаракта, тому очні краплі, що містять кортикостероїди, зазвичай призначаються тільки для короткострокового застосування.