Особливості перевезення небезпечних вантажів автомобільним транспортом

Автомобільне перевезення небезпечних вантажів сьогодні має широке поширення, що пов'язано збільшенням їх використання в промисловості, сільському господарстві, будівництві і інших сферах.

Небезпечними вантажами можна вважати ті предмети і речовини, які при зберіганні або транспортуванні можуть послужити причиною пожежі, вибуху, пошкодження будівель, складів, транспортного засобу, а також отруєнь, опромінення, опіків, каліцтв або загибелі як людей, так і тварин, і (або ) нанесення шкоди навколишньому середовищу.

Перевезення небезпечного вантажу - досить складна в технологічному плані процедура, що вимагає максимуму відповідальності, особливо дотримання граничної безпеки та ​​обережності під час здійснення доставки,  а на сайті https://adr.dp.ua ви дізнаєтесь про курси ADR в Дніпрі - центр підготовки фахівців, що здійснюють перевезення небезпечних вантажів автомобільним транспортом. 

Перевезення небезпечних вантажів: правові основи

Дані правила перевезення небезпечних вантажів транспортом діють на території України і визначають порядок взаємовідносин і відповідальність сторін угоди. 

  • Окремий фахівець відповідає за всі етапи в рамках навантажувальних і розвантажувальних операцій.
  • Вантажовідправник забезпечує наявність знаків небезпеки на контейнерах.
  • Вантажоодержувач розробляє інструкцію про допуск автомобіля на свою територію.
  • Перевізник погоджує маршрут слідування з ДАІ і не має права від нього відхилятися.
  • Водій має інструкціями, що містять рекомендації на випадок надзвичайної ситуації.

Заборонені перевезення небезпечних вантажів, які раніше були не допущені до міжнародних перевезень, транспортування при низькій видимості (менше 300 м), оснащення автотранспорту додатковими баками для палива, стоянка без спостереження (для вантажів другого і третього класу).

За якість і організацію перевезення небезпечних вантажів відповідають всі учасники угоди: вантажовідправник, водій і вантажоодержувач. Перевізник зобов'язаний переконатися, що водій, який здійснює перевезення небезпечних вантажів, має потрібну кваліфікацію, відповідне маркування ADR.

Водій повинен здійснити перевірку всіх наданих від відправника документів, а також упевнитися в правильній маркування і надійному закріпленні вантажу в кузові транспортного засобу. Він не має права змінювати узгоджений маршрут, перевищувати швидкість, застосовувати небезпечні маневри, перевозити сторонніх осіб, а також залишати автомобіль без нагляду.

Класи перевезення небезпечних вантажів та їх характеристики

Відповідно до діючих постанов, застосовується така класифікація небезпечних речовин:

  • Клас 1 - вибухонебезпечні речовини;
  • Клас 2 - займисті і незаймисті, отруйні та неотруйні гази;
  • Клас 3 - рідини, що супроводжуються ризиком моментального спалаху;
  • Клас 4 - легкозаймисті та самоспалахуючі тверді речовини;
  • Клас 5 - речовини, що окислюють;
  • Клас 6 - матеріали, що виділяють отруйні пари;
  • Клас 7 - вантажі з підвищеним рівнем радіації;
  • Клас 8 - матеріали, схильні до корозії;
  • Клас 9 - речовини і вантажі, які не ввійшли в перераховані вище категорії.

Хто має право перевозити вантажі, що відносяться до ADR

Згідно з діючим законодавством, перевезення небезпечних вантажів автомобільним транспортом повинне здійснюватися перевізниками, які знають всі тонкощі і вимоги до транспортування небезпечних рідких і твердих речовин. Перевезення можливе тільки транспортом, який належить компаніям або індивідуальним підприємцям. При цьому перевізник повинен мати спеціалізований автомобільний засіб і ліцензію для організації даного виду діяльності.

Відповідно до законодавства і затвердженими постановами про переміщення вантажів підвищеної небезпеки, водій зобов'язаний отримати певні навички і знання в рамках навчання. Після курсу йому необхідно скласти іспит, на підставі якого видається свідоцтво. Цей документ відповідає ADR і дозволяє здійснювати перевезення небезпечних вантажів.