Дезінфекція від коронавіруса: як обробляти різні поверхні

Хто тільки не розповідає сьогодні про те, як слід берегтися від коронавіруса в громадських місцях. Але ж зараза могла вже непомітно прокрастися в ваш будинок і підстерігає вас там, де ви найменше очікуєте!

Збудник коронавирусної інфекції SARS-CoV-2 дуже любить різні поверхні, тому головне правило - вологе прибирання з дезинфікуючими засобами і провітрювання приміщень повинні стати звичкою. До речі на сайті https://globeshop.com.ua/g86771742-dezinfitsiruyuschie-sredstva?sort=-date_created зараз по вигідній ціні можна купити ефективні антисептики, очищуючі і інші дезинфікуючі засоби.  

Результати досліджень по «виживання» коронавіруса на різних поверхнях відрізняються. Так, експерти з Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США встановили, що на міді COVID-19 затримується на чотири години, на картоні - на добу, а на пластмасі і нержавіючій сталі може проіснувати три доби.

Дослідники Гонконзького університету отримали більш песимістичні дані: вони встановили, що на скляній поверхні і банкнотах вірус повністю зник тільки на четверту добу, а на нержавіючої сталі і пластику тримався від чотирьох до семи днів. Зате на друкованому та цигарковому папері він протримався менше трьох годин, а на обробленій деревині і тканини зник на другий день.

У будь-якому випадку, при контакті з можливими джерелами зараження слід дотримуватися великої обережності, а найнадійніший спосіб уникнути інфекції - часте миття рук з милом і використання антисептика.

Як продезинфікувати смартфон

Для очищення смартфона рекомендується використовувати спеціальну спиртову серветку або просто чисту тканину, змочену в 70-процентному спиртовому розчині. Можна також нанести антисептичну рідину на тканину і протерти нею.

Якщо боїтеся, що спирт зашкодить гаджет - можна використовувати тканину, змочену у воді з милом. Також для очищення смартфонів ні в якому разі не можна використовувати хлорку.

Банкноти і пластикові карти

Найкраще зараз користуватися безконтактною оплатою (через смартфон, смарт-годинник і іншими). Якщо немає такої можливості - можна оплачувати покупки за допомогою банківської карти, при цьому не передавати її в руки касирові або кур'єру. Пластикову карту можна обробляти дезинфікуючим засобом, але не агресивним, інакше можна пошкодити. Підійдуть також спиртові серветки.

А ось протирати паперові купюри спиртом або дезінфікуючим розчином не варто. Після контакту з ними досить просто вимити руки з водою і милом.

Можна також використовувати готовий дезинфектант або саморобний водно-спиртової розчин (краще, якщо концентрація спирту перевищує 60%). Щоб розчин не сушив шкіру, потрібно додати в нього гліцерин.

Як очистити одяг, взуття, сумки, рюкзаки

Загалом, рекомендується після виходу на вулицю прати весь одяг в агресивних хімічних засобах, тоді вірус загине, а також пропрасувати. Те ж саме можна робити з багаторазовими масками - їх перуть і пропрасовують гарячою праскою з метою знезараження. Взуття можна помити. Це виправдано, особливо якщо ви відвідуєте якісь медичні установи, де можливий контакт з вірусом.

Інші ганчіркові речі - сумки або рюкзаки - можна також завантажити в пральну машинку.

Якщо вам необхідно часто виходити на вулицю і немає можливості постійно прати куртку або сумку - після повернення додому використовуйте вологу ганчірку з дезинфікуючим засобом.

Дерев'яні, скляні, пластикові поверхні

  • Письмові столи, журнальні столики, відкриті полиці, спинки стільців (не оббиті тканиною) та інші дерев'яні домашні поверхні рекомендується мити з милом або протирати серветкою з антисептиком.
  • Кухонні стільниці краще мити із застосуванням побутової хімії або протирати спиртовою серветкою.
  • Скляні поверхні при бажанні можна промивати розчином оцту з водою в пропорції 1 до 3 або розчинити лимонний сік у воді (та ж пропорція).
  • Вимикачі рекомендується протирати антибактеріальною серветкою. Якщо в квартирі всі здорові, постійно очищати їх немає необхідності.
  • Панелі побутової техніки також можна протирати з антисептиком.