Гід по лоукостерам: як працюють бюджетні авіакомпанії

Найголовніший принцип, який сповідують лоукост авіакомпанії - це низькі ціни на авіаквитки. Саме існування таких компаній сьогодні дарує можливість любителям бюджетних подорожей планувати свої поїздки буквально за «смішні» гроші!

Авіакомпаній, що працюють за системою лоукост зараз в світі налічується близько 30, крім них деякі стандартні компанії при формуванні своїх тарифів використовують деякі принципи лоукостів.

Авіаперельоти сьогодні - задоволення досить дороге і, наприклад, середня зарплата середнього українця точно не передбачає користування таким зручним видом транспорту частіше, ніж один раз на рік на відпочинок з сім'єю і при перельоті чартерним рейсом куди-небудь в популярну туристичну мекку. В іншому випадку, доведеться збирати - довго і наполегливо.

Але це якщо не знати про безліч пропонованих на авіаринку варіантів бюджетних перельотів. Отже, чому ж вони такі бюджетні і як же авіакомпаніям вдається піднімати в небо недешеві літаки з недешевим паливом і пасажирами на борту, що купили дешеві авіаквитки? Може літаки у них так собі, може на безпеці сильно економлять, а може табуретки замість крісел ставлять? Хто жодного разу не літав, саме так і починають свою логічний ланцюжок міркувань на тему низькобюджетних перельотів.

Насправді все простіше і є одним глобальним бізнес-планом, який, до слова, приносить власникам компаній немаленькі заробітки. Кожна лоукост-компанія виробляє для себе певні способи економії, але в загальному і цілому є елементи властиві всім компаніям без винятку.

Каси

Або вірніше, відсутність кас в прямому сенсі. Істотну економію компаніям лоукост дає зниження витрат на утримання обслуговуючого персоналу. Тут немає віконця, до якого можна підійти і отримати від люб'язної дівчини всю необхідну інформацію про політ, стикування, цінах і іншої інформації. Компанії лоукост працюють виключно через інтернет, минаючи питання наявності представництв по кожному напрямку, змісту офісів бронювання, авіакас і так далі. Всі етапи підбору, бронювання і покупки квитка пасажир проходить самостійно через сайт компанії.

Квитки також в електронному вигляді, так що тут навіть економія на папері. Посадковий талон пасажир роздруковує сам. До речі, якщо забути зробити це заздалегідь і після вдатися до цієї послуги вже в аеропорту, з пасажира може стягуватися додаткова плата, яка іноді доходить до 40 євро! 

Співробітники

Крім відсутності касирів і представників, істотну економію приносить компаніями і розширення функцій персоналу.
Наприклад, якщо в звичайній компанії стюардеса - це тільки стюардеса, то тут вона ще й прибиральник салону, і співробітник, реєструючий пасажирів на рейс.

Літаки

Ні, всередині літаків лоукост-перевізника не стоять табуретки. І літаки тут зовсім не поношені і не списані від інших стандартних авіакомпаній. Літаки нові і акуратні, всередині тільки один клас - економ. Компанії лоукост використовують літаки тільки однієї моделі, що дає суттєву економію на технічному змісті авіапарку і навчанні персоналу. Крім того, в таких літаках передбачений мінімальний набір обладнання, тобто немає систем автоторможенія, цифрового зв'язку пілотів з землею та інших «примочок». Як наслідок, зниження ваги літака, що в свою чергу значно скорочує витрату палива (як відомо, чим важче літак, тим більше йому потрібно палива).

Нові літаки експлуатуються компаніями в основному на лізингових умовах. Найчастіше це Boieng і Airbus. До речі, використання нових літаків знижує ще й ризик поломок, а значить і зривів у графіку польотів, а значить і дорогих простоїв.

І ще трохи про простоях. У бюджетних авіакомпаніях їх просто немає. Літаки лоукостів в небі знаходяться постійно. Ви ще реєструйтеся на рейс, а ваш літак ще тільки приземляється, везучи чергових пасажирів. Лоукости, це якщо вже зовсім грубо кажучи, небесний конвеєр, який не зупиняється ні на хвилину. А це величезні гроші, які не треба витрачати;)

У літаках лоукост рідко відкидаються спинки крісел, немає розважальних систем типу дивиди, плеєра і іншого.

Аеропорти

На них теж доводиться економити заради здешевлення квитків. Літаки лоукостів вилітають і прилітають найчастіше в дуже незручний час - або вночі, або рано вранці. Це пов'язано з тим, що аеропортовий збір у ці години нижче, до того ж потік літаків менше, а значить знижується ризик затримок на землі.

Ще одним не дуже зручним в споживчому плані моментів є і те, що лоукост часто вибирають другорядні аеропорти, які бувають незручно розташовані до міста прильоту або мають не зручне наземне транспортне сполучення.

Сервіс

Сервіс на літаках бюджетних авіаліній дійсно обмежений. Але це ні в якому разі не означає, що його недостатньо. Просто логіка така - якщо ви захотіли скористатися будь-якої послугою, тоді вам доведеться оплатити її додатково.

Апріорі вартість додаткових послуг не включена у вартість квитка, як це прийнято в стандартних компаніях. Харчування на борту, страховка, вказане місце в квитку (в лоукост пасажири сідають в вільному порядку), наявність автобуса від терміналу до літака. Сюди ж можна віднести і суворе обмеження розміру і ваги вашого багажу, а також неможливість обміняти або здати куплений дешевий квиток.

На сайті https://lowcost-flights.com.ua/ ви дізнаєтесь багато корисної інформації про бюджетні авіаперельоти і лоукостери, а також зможете замовити квитки онлайн по найкращій вартості.