Поради по вибору садових саджанців

Головне для поновлення саду - дістати хороші саджанці. Вибір їх сьогодні величезний, але не кожне деревце вам підійде.

Найкраще купувати в спеціалізованих садових центрах, де рослини - основний товар, а не один з тисяч інших або супутній сезонний, випадковий. Спеціалізовані садові центри - найбільш підходяще місце для придбання посадкового матеріалу. Так, там часто не найнижчі ціни, але зате не продаються незимуючі екзоти. Звичайно, це стосується в першу чергу до садових центрів з історією, які працюють на ринку давно і зберігають свою репутацію.

Також хороший варіант - спеціалізовані інтернет-магазини, зокрема на https://ecosad.com.ua/gretskiy-oreh-i-mindal ви зможете по хорошій вартості придбати саджанці добірних сортів грецького горіху і інших культур. 

Дивись в корінь. І на листя

Саджанці часто продаються з порушенням всіх ГОСТів. Наприклад, якщо ви бачите саджанець, на якому не обдерте листя і у нього відкрита коренева система, знайте: або рослина загнеться в найближчу зиму, або буде вкрай ослабленою. Раніше в розплідниках працювали навіть спеціальні люди, яких називали шмигарі. Вони обшмиговували листя перед тим, як саджанець йшов на викопування. Робилося це для того, щоб восени саджанець не випаровував вологу. В іншому випадку будь-який мороз міг його погубити.

Зараз же можна побачити виставлені на продаж саджанці з засохлим листям, тобто вже мертві дерева і кущі. Якісний саджанець (якщо коренева система відкрита) неодмінно повинен продаватися без листя. Якщо ж його все-таки посадили в якусь ємність, то листя на гілочках допустимі.

Як відрізнити південні рослини

Якщо рослина виросла в нашій зоні, у неї повинен бути невеликий однорічний приріст. Принаймні не більше метра. А жителі півдня можуть бути і двометровими. Якщо вам сподобається великий красивий саджанець з великим однорічним приростом, то є привід засумніватися, звідки він родом.

Немає сенсу довіряти всіляким сертифікатам, вивішених на деревцях. Вони, як і накладні, дуже легко підробляються. Тим більше не вірте всіляким табличкам.

Обман з сортами

Якщо садівник шукає якийсь певний сорт і питає у продавця, припустимо, Мельбу, сусідній продавець тут же клеїть на деревце потрібну етикеточку. Тому фахівці радять шарахатися від підозрілих придорожніх торгових точок, всіляких ринків, розвалів. Інакше будете потім скаржитися і на саджанці, і на життя.

З ганчіркою в розплідник

Коли поїдете в розплідник, візьміть з собою ганчірки, мішковину, поліетиленову плівку, для того щоб відразу ж після покупки негайно обернути кореневу систему. Коріння бажано рясно полити водою, щоб вологою просочилася мішковина або газета. Потім обірвати листя, не залишивши жодного, і так вже транспортувати на дачу.

Беріть зимові сорти

Старі садівники запитують навіть в розплідниках тільки старі, відомі сорти тих же яблунь: Антонівка, Штрефель, Мельбу, тощо. Але багато популярних раніше сорти застаріли. Мельба в останні роки багато хворіє паршею, урожай невеликий. Порадьтеся з місцевим агрономом, поцікавтеся новими сортами, стійкими до хворыб, врожайними, смачними. Прийшов час садити сучасні сорти, а не мотлох, з яким ви будете мучитися довгі роки.

І ще. Не купуйте п'ять яблунь літнього сорту. Ваша сім'я не зможе з'їсти всі яблука навіть з одного дерева. Адже такі плоди довго не лежать, їх треба їсти негайно. 

Важливо

99 відсотків садять сад спочатку купують саджанець, а потім починають думати, куди б його посадити. Це помилка. Робити все потрібно навпаки, місце потрібно готувати заздалегідь. Ями під осінні посадки бажано було намітити ще навесні, заповнивши їх необхідним субстратом. Адже він повинен кілька місяців постояти, осісти. 

Якщо плодова яма не готова, саджанець можна прикопати. Прикопки - горизонтальне розташування саджанця. Досвыдчены садывники вибирають місце, де найбільше взимку накопичується снігу - біля паркану, сараю. Копаютьо невелику ямку, укладають саджанець горизонтально корінням в ямку, зверху коріння присипаєють землею і обов'язково поливають. Бажано під сам саджанець чогось підстелити. Наприклад, ялиновий лапник. Під снігом саджанцю буде комфортно, перезимує як ведмідь у барлозі. А як тільки стає сніг, його треба буде вийняти і посадити в уже осіла після зими яму. Ідеальна посадка.