Переваги прямого цифрового друку на тканині

Ще кілька десятків років тому забарвлення і нанесення малюнка на тканині застосовувалися тільки в промислових масштабах на текстильних підприємствах. У теперішній же час області застосування значно розширилися, як і технології нанесення малюнка на текстиль.

Завдяки появі прямого друку на тканині, послуги нанесення малюнка, зокрема пропоновані компанією "Оперативная полиграфия Bistroprint" на сайті bistroprint.kiev.ua, стали дуже затребувані для брендування одягу, створення промо-речей, і звичайно, індивідуальних замовлень з нанесення малюнків, фото і логотипів та ін. Сучасні технології набагато зручніше і доступніше класичних промислових, тут немає мінімальних обсягів , і вартість послуги часто виявляється нижче.

В даний час особливо затребуваний друк на тканинах в індустрії моди і реклами. Вважається, що зображення на одязі або тканини - це один з найбільш ефективних способів просування бренду або послуг. Так, на футболках, сорочках, сумках і кепках можна помістити рекламу або логотип компанії. Але це далеко не все, завдяки можливості прямого друку на тканині будь-яка фантазія стає здійсненним, адже вона дозволяє нанести сподобався принт або малюнок прямо на готову річ, не кажучи вже про крої або полотні тканини. Це дає можливість дизайнерам втілити свої найоригінальніші ідеї.

Чим же такий актуальний і привабливий прямий цифровий друк на тканинах і в чому її особливість і відмінність від інших видів нанесення малюнка?

Є кілька основних способів нанесення малюнка або будь-якого іншого зображення на тканину або готову річ, які мають як переваги, так і недоліки. Основними і широко використовуваними технологіями є сублімація, шовкографія і прямий цифровий друк на тканині.

  • Найдавнішим способом нанесення малюнка є шовкографія (трафаретний друк), який використовується в текстильній промисловості в усьому світі. Малюнок послідовно наноситься за допомогою трафарету. Причому окремий трафарет на кожен колір, а накладення кольору здійснюється послідовно. Недоліками даного методу є обмежена кількість кольорів і невисока якість наносимого малюнка, який згодом тріскається і шарується, а також відходить від тканини під час прання. До переваг даного методу відноситься його відносна дешевизна і швидкість нанесення і можливість вибору різноманітного типу фарб.
  • Друк сублімації є трансферний спосіб нанесення зображення за допомогою термопаперу і спеціальної сублімованої фарби. Таким способом зображення можна переносити не тільки на тканину, але і на кераміку. Перевагами є те, що можна використовувати необмежену кількість кольорів, а малюнок буде стійким до впливу навколишнього середовища. Але є обмеження: даний спосіб підходить тільки для синтетичних тканин, також не можна впливати на поверхню праскою і іншим гарячим предметом, сам же спосіб друку є дорогим і повільним.
  • Найбільш передовим методом нанесення зображення є цифровий друк на тканині, він ефективний і дешевий, при нанесенні не губиться якість картинки. Суть технології полягає в тому, що зображення наноситься на викрійку або готову річ за допомогою струменевого принтера, який розпилює фарбу на водній основі, минаючи проміжний носій. Сама фарба закріплюється на тканині за допомогою термопреса. Найкраще використовувати цифровий друк по натуральним тканинам, таким як льон або бавовна, але підходять і інші, здатні полимеризовать фарбу. Якщо колір тканини або одягу темний, то під основний малюнок наноситься світла фарба, а вже на неї - сам принт.

До основних переваг останнього методу нанесення зображення відносяться швидкість процедури, можливість повноцінного нанесення, екологічність, відсутність обмеження за розміром малюнка. Якість зображення висока, а вартість нанесення дуже низька і немає обмеження щодо мінімального і максимального кількості речей, на яке буде нанесено зображення.