Основні правила вибору бензокоси

Бензокоса - відмінне і доступне для багатьох дачників рішення в боротьбі за доглянутість ділянки. Портативною моторизованою косою можна розчистити зарослі підступи до будинку, облагородити сад, зрізати бадилля перед збиранням врожаю, заготовити сіна для кроликів.

Загалом, сфер застосування техніки даного виду досить багато, і асортимент інтернет- і офлайн магазинів теж. Розповімо, як вибрати бензокосу для дачі, на що при цьому звертати увагу, за які функції варто доплатити, а що виявляється непотрібним в 90% випадків. А інформацію про кращі бензокоси для дома и дачі, зокрема 4-х тактні моделі ви знайдете на сторінках популярної харківської дошки оголошень allkharkov.info.

Як працюють бензокоси

Принцип роботи бензокоси простий: двигун через колінчастий вал або трос передає крутний момент на ріжучі поверхні. У бензокоси використовують волосінь, ножі або диски. Вони можуть входити в базову комплектацію або ж їх потрібно докуповувати окремо. Щоб правильно вибрати матеріал ріжучої поверхні, потрібно враховувати, де і для чого буде використовуватися інструмент.

  • волосінь. Зручний, дешевий і комфортний в роботі матеріал. Котушка з волосінню поміщається всередину штанги, назовні виставляються два кінця. Вони-то і є основним робочим вузлом бензокоси. В процесі роботи волосінь стирається, доводиться подовжувати кінці. Волосінь зручна тим, що при зустрічі з каменем, бордюром або товстими гілками в гіршому випадку обірветься. Але в дуже густій ​​траві може просто заплутатися. Тонка (до 3 мм в перетині) волосінь не підходить для покосу чагарників і потужного сухостою.
  • диски. Диски для бензокоси зазвичай виготовляються з пластика. Виробники обіцяють, що цей матеріал досить міцний, щоб не ламатися при контакті з каменями або товстими гілками, але як свідчать відгуки на форумах дачників, це не завжди так. В цілому, дисковий варіант дозволяє швидше справлятися з покосом. Дискам «по зубам» трава, не дуже потужний сухостій. З ними зручніше працювати на схилах.
  • ножі. Являють собою металеві диски з безліччю зубців, працюють як пила. Цей ріжучий елемент впорається з сухостоєм, тонким чагарником і густою травою. Досвідчені користувачі радять обов'язково використовувати окуляри, якщо працюєте з бензокосами цього виду: якщо під ніж потрапляє камінь, летять іскри і кам'яна крихта.

Строго кажучи, про особисту безпеку не варто забувати ні в якому разі. Захищайте очі і не беріться за мотокосу в шортах або тонких брюках. Краще купити спеціальний робочий костюм або комбінезон із щільної тканини. Зазвичай мотокоси обладнані захисними ковпаками, але ви ніколи не можете бути впевнені, що з-під них не вилетить камінь або гостра гілка. Та й удар волосіні по незахищеній нозі буде дуже болючим.

Потужність бензокоси

Від потужності бензокоси залежить, наскільки швидко і якісно получиться виконати роботу. Очевидно, чим пристрій потужніший, тим менше часу буде потрібно, в тому числі на обробку товстих стебел, сухостою і т.д.

Стандартна потужність бензокоси варіюється в діапазоні від 0,7 до 3,2 кінських сил. Більш потужні пристрої забезпечують і більшу чистоту ділянки, оскільки можуть з першого разу впоратися з товстими стеблами, в той час як менш потужні або пропустять їх, або «забуксують».

Отже, вибір потужності бензокоси залежить від місця використання:

  • якщо мова йде про догляд за садом, клумбами або газоном, досить машин з мінімальною потужністю - від 0,7 до 1 к.с .;
  • густішою рослинний покрив вимагає 1,25-2 к.с. Такі бензокоси знаходять застосування в міських дворах або якщо потрібно очистити від трави і сухостою територію підприємства, запущений садову ділянку і т.д .;
  • територія з великою кількістю густої ​​рослинності, чагарників і каменів вимагає агрегатів не менше 2,1 к.с.

Витрата палива: від чого залежить і до чого готуватися

Дуже зручно, коли виробники вказують конкретні цифри витрати палив. Однак, коли це питання стосується тримерів, тут складно говорити про щось однозначно. Витрата палива мотокосою залежить від декількох факторів:

  • потужність двигуна. Три кінські сили вимагають більше пального, ніж одна, як і чотиритактний ДВС в порівнянні з двотактним;
  • якість «матеріалу», з яким доводиться працювати: грубий сухостій піддається гірше, ніж свіжа невисока трава, на нього триммер витратить більше часу і зусиль;
  • наявність додаткових опцій - деякі моделі бензокосами оснащені такими опціями, як зміна швидкостей, стрижка трави у важкодоступних місцях і ін. Ці можливості роблять роботу ще зручніше, але і вимагають додаткових витрат палива.

До того ж не можна скидати з рахунків навички самого оператора. Ще на показники витрати палива впливає вид ріжучої поверхні - сталеві диски працюють швидше, ніж волосінь, відповідно, для дискових тримерів знадобиться менше пального.