Дозвіл на будівництво - коли він необхідний

Виконання переважної більшості будівельних і (або) ремонтних робіт без отримання відповідного на те дозволу заборонено законодавством нашої країни. При цьому все ж існує перелік будівель, для зведення яких отримання дозволу на будівництво не потрібне.

Дозвіл на будівництво - визначення поняття

Згідно з чинним законодавством, дозвіл на будівництво являє собою документ, що підтверджує відповідність проектної документації вимогам містобудівного плану земельної ділянки або проекту планування території та проекту межування території (у разі будівництва, реконструкції лінійних об'єктів) і дає забудовникові право здійснювати будівництво, реконструкцію об'єктів капітального будівництва.

В цілому, дозвіл на будівництво потрібен при зведенні або реконструкції практично будь-якого об'єкта капітального будівництва. Винятки існують, але вони незначні і не у всіх випадках вони можуть бути. А оформити дозвіл на будівництво в Києві і Київській області швидко, без черг, і зайвих переплат вам допоможуть фахівці документ-сервісу «Unidoc». Окрім того, на сайті unidoc.com.ua  ви можете в режимі онлайн розрахувати вартість дозволу на будівництво, а також отримати консультацію.

Отримання дозволу на будівництво завжди буде необхідно при будівництві житлового будинку, причому не важливо: індивідуального або багатоквартирного. Разом з цим без нього ніяк не обійтися при будівництві будь-яких складних технічних об'єктів, гідротехнічних споруд, будівель, пов'язаних з видобутком корисних копалин, атомною енергетикою, небезпечних або надзвичайно небезпечних об'єктів будівництва або реконструкції таких об'єктів.

Також без даного дозволу не можуть бути побудовані залізні або автомобільні дороги загального користування та інші види різних лінійних і капітальних об'єктів будівництва - перераховувати їх все можна дуже довго.

Ще окремо варто згадати про реконструкцію або будівництво об'єктів, що знаходяться в особливо охоронюваних земельних кордонах або є культурною спадщиною. Будь-яке будівництво на вищезазначених землях можливо тільки після отримання всіх необхідних дозволів та погоджень. Так само, як і будь-які роботи на об'єктах культурної спадщини, пов'язані з будь-якими змінами їх конструктивних та інших характеристик надійності та безпеки, без отримання на те дозволу проводити не можна.

Де і що можна будувати без дозволу

Такими будівлями є будь-які допоміжні будівлі, на приватній земельній ділянці, що належить фізичній особі. Але і тут потрібно зробити застереження: на дачній або садовій ділянці без отримання будь-яких дозволів можна будувати все, що завгодно, крім житлового будинку. Для будинку вже необхідний дозвіл. Також будівництво гаражів, сараїв, лазень, теплиць і т.д. без будь-яких на те дозволів можливо, тільки якщо їх використання планується в суто приватних цілях, без будь-якої комерційної діяльності з метою отримання прибутку (ведення виробництва, надання послуг, і т. д.).

Без дозволу можна будувати або реконструювати об'єкти, які не є об'єктами капітального будівництва. Кіоски, каркасні легкі ангари, невеликі павільйони, різні тимчасові об'єкти - тобто то, що не має фундаменту і може бути швидко демонтовано або переміщено.

Разом з цим також без дозволів можливо зведення різних допоміжних будівель біля житлових будинків або торгових центрів. Наприклад, дуже часто до магазинів, торгових центрів прилаштовують виставкові зали, тамбури з світлопрозорих конструкцій, додаткові складські приміщення. При цьому тут вже не все так просто, як виходить на перший погляд. Адже, щоб прибудови або влаштування додаткових приміщень не вимагали ніяких дозволів, вони повинні мати статус не самостійною, а суто допоміжної споруди. А тут в нашому законодавстві існує прогалина. У ньому немає чіткого роз'яснення, поняття, що є допоміжною спорудою, а що ні. Отже, при такому будівництві часто виникає перелік спірних моментів.

У загальних рисах, одним з критеріїв віднесення споруди до допоміжних об'єктів є її низька функціональна значимість. Об'єкт не може функціонувати без основної будівлі, має знижений рівень відповідальності конструктивних елементів і не виходить за межі земельної ділянки основної будівлі.

Разом з цим спорудження одночасно має володіти цільової зв'язком з основним будовою і бути відокремленим від нього. Вхід в нього повинен здійснюватися виключно через вулицю, а не з основної будівлі.