Зимовий туризм на Прикарпатті: що потрібно взяти із собою

Зимовий відпочинок у Прикарпатті просто чудовий! Це прекрасна можливість покататися на лижах або сноуборді, насолодитися захопливими краєвидами, подихати чистим повітрям.

Жителі Калуша нерідко організовують туристичні маршрути в гори чи відпочинок з дітьми. На перший погляд здається, що немає нічого простішого, ніж зібрати валізу для подорожі. Але згодом може так статися, що багато речей не знадобилось, а інших дуже бракувало.

Зимова подорож захоплююча, але водночас небезпечна. Можна зіткнутися з різкими перепадами температури повітря, шквальним вітром, дощем чи снігопадом, а також травмами. Набір речей залежить від того, чим ви плануєте займатися. Розглянемо основні поради туристам для зимового відпочинку.

Одяг і взуття

Збираєтесь активно гуляти чи навіть підкорити гірські вершини Прикарпаття? Подбайте про те, щоб одяг був практичним та теплим. Вам знадобляться:

  • Термобілизна. Вона виготовлена з синтетики, яка відводить вологу. Стане в пригоді, якщо ви активно рухаєтесь і пітнієте.
  • Бавовняні футболки. Візьміть 3 пари з коротким і довгим рукавом.
  • Зручні штани. Вони не ускладнюють рухів, достатньо легкі, не пропускають вітер і вологу, закривають поперек.
  • Флісова кофта. М’яка, тепла, швидко сохне.
  • Гірськолижна куртка з капюшоном. Захищає від сильного вітру й холоду в горах.
  • Пуховик. Підійде для спокійних прогулянок.
  • Подвійна в’язана шапка або ушанка.
  • Рукавички. Стануть у пригоді флісові та утеплені. Варто взяти 2-3 пари.

Бажано, щоб похідне взуття було на 1,5 розміру більшим, ніж повсякденне. Тоді ви зможете одягнути тонкі трекінгові та товсті вовняні шкарпетки. Черевики повинні мати високу халяву, шнурування, рельєфну підошву і мембрану. Візьміть 2-3 пари. Також можуть знадобитися балаклава, лижна маска та дощовик.

Приладдя туриста та інші важливі речі

Якщо не передбачається екстремальних умов, як от ночівля в горах, не прийдеться брати особливе спорядження. В іншому випадку можуть знадобитися каремат і спальник. Збираєтесь лазити по горах – покладіть у валізу айсери. Напевно ви захочете залишатись на зв’язку та зробити якісні знімки. Тут стане у пригоді Apple iPhone 12 і павербанк. Смартфон може замінити фотокамеру.

Із косметичних засобів та предметів по догляду знадобляться гребінець, гігієнічна помада, маленька пляшка шампуню, зубна щітка і паста. Рекомендується взяти сонцезахисні окуляри та крем від УФ-променів. Не забудьте про індивідуальну аптечку для кожного члену сім’ї. Покладіть у неї ліки, які приймаєте постійно, і ті, що знадобляться для надання першої допомоги.

Хочеться, щоб уся подорож та відпочинок були приємними. Під час довгих прогулянок ви можете зголодніти і змерзнути. Обов’язково візьміть термос і термосумку для їжі. Можуть знадобитися ліхтарик, запасні батарейки, сірники або запальничка.

Дорогі прикраси брати не бажано. Їх легко загубити, а також є ризик крадіжки. Гроші, банківські картки, документи слід тримати у водонепроникному пакеті. Така підготовка посприяє тому, що ви будете насолоджуватись подорожжю.