Сфери застосування нержавіючої сталі і особливості цього металу

Довгий термін служби, оптимальна міцність, естетичний зовнішній вигляд, нешкідливість для людини і навколишнього середовища - все це основні переваги нержавіючої сталі. Цей матеріал відрізняється від інших сплавів на основі заліза однією важливою властивістю: він не схильний до впливу вологи і не іржавіє. А це, в свою чергу, відкриває широкі можливості для застосування.

Використовують нержавіючу сталь в різних областях - від виробництва звичайної кухні, до спорудження вузлів заводів. Широкого використання нержавіюча сталь набула в харчовій та хімічній промисловості, в нафтохімії і машинобудуванні, будівництві та при створенні складного обладнання. Матеріал відрізняється високою стійкістю до агресивних середовищ і служить досить довго. А на сайті upt.com.ua компанії "НПП Укрпромтехнология" можна по найкращій вартості замовити якісний прокат різних марок нержавійки і кольорових металів. 

Властивості нержавіючої сталі

Фізичні та технічні характеристики конструкцій, виготовлених з нержавіючої сталі, залежать від вмісту хрому. У звичайному сплаві використовується до двадцяти відсотків елемента. Завдяки тому, що метал поєднуючись з молекулами кисню, утворює інертну захисну плівку, всі вироби з нержавійки славляться стійкістю до корозії.

Крім основного елемента хрому, до сплаву можуть додаватися такі метали, як вуглець, марганець, кремній. А для поліпшення його фізичних властивостей на заводах в вироби додають нікель, молібден, титан і кобальт.

Нержавійка підрозділяється на кілька видів, завдяки процентному співвідношенню металів, які додаються в неї.

  • хромиста;
  • хромонікелева;
  • хромова з додаванням марганцю і нікелю;

За своїми властивостями метал ділиться на марки:

  • Сталь серії 200. Це найдешевша сталь з усіх серій. Марка AISI 201 є єдиним представником в цій серії. Сплав містить замість нікелю марганець і азот. В основному використовується тільки в харчовій промисловості, у виготовленні труб для перил.
  • Сталь серії 300. Ця серія містить чотири марки металу. AISI 304, 316 - антикорозійна і здатна довго час знаходиться в середовищі підвищеної агресивності. В останню марку додають молібден, що дозволяє їй бути придатною в нафтовій і текстильної промисловості.
  • Марки AISI 316 Т, 321 відрізняються додаванням титану. Причому в останній серії спостерігається його підвищена кількість, ніж у попередній. Така кількість міцного металу в сплаві дозволяє їй використовуватися у виробництві безшовних труб, лопатей газових турбін, трубопровідних фітингів, фланців.
  • Нержавійка серії 400. Ця нержавейка має велику кількість хрому в змісті сплаву. А низький вміст вуглецю надає їй пластичності і хорошу зварюваність. Її використовують в нафтогазовій промисловості, для обробки будівель декоративними елементами з цього металу. Єдиною маркою є AISI 430.