Посередник для закупівель товарів у Китаї: навіщо потрібен і як вибрати надійного

Кожен, хто вирішує закуповувати товари в Китаї самостійно, стикається з проблемами. Може якимось новачкам і щастить, але це велика рідкість.

Такий стан речей зрозумілий, тому що мова йде про іншу країну, нові правила і документи, митницю, незрозумілу мову, чужу культуру. Згодом ви розберетеся і зможете все робити самі, але спочатку краще знайти помічника - посередника. На сайті https://www.vipcargo.biz.ua/services/zakupka-tovara-v-kitae/ ви і знайдете такого надійного, досвідченого в сфері доставки вантажів як з Китаю, так і з інших країн світу посередника - компанію VIP Cargo Service. 

Ризики самостійних закупівель в Китаї

Ось стандартний набір:

  • Надсилають продукцію гіршої якості. За шкалою від «щось не дуже» до «зовсім нікуди не годиться». Пред'являти претензії часто буває марно.
  • Затягують терміни поставки. Наприклад, відвантажили вашу партію іншому покупцеві за вищою ціною. Вам відправлять, але пізніше. Або повернуть передоплату, але за вирахуванням неустойки за зірвану операцію. Ви уважно читали контракт? Недоробки і різночитання в версіях контракту - ще одна проблема.
  • Погано упаковують товари, чого страждає як мінімум товарний вигляд.
  • Забувають нанести маркування, маркують товари неправильно чи неповно, а це загрожує серйозними проблемами при митному оформленні. Невідповідність маркування вимогам технічних регламентів - адміністративне правопорушення, штраф за яке іноді перевищує вартість самого вантажу.
  • Невірно вказують в документах ваги, кількість, склад або комплектацію. Іноді всередині упаковки і зовсім не те, що в замовленні та інвойсі. Наприклад, ручки замість ліхтариків. Доводь потім на митниці, що ви не винні.
  • Продавці пропадають після отримання передоплати. Обманутому українському покупцеві доведеться ще й штраф державі заплатити за порушення правил валютного контролю.

У досвідчених покупців, які працюють з постійною базою перевірених постачальників, проблем мінімум, найчастіше вони легко вирішувані. Новачкам і тим, хто хоче розширити асортимент, набагато безпечніше на початковому етапі закуповувати через хорошого посередника. Це ще й шанс отримати якісні товари за нижчою ціною або з відстрочкою платежу.

Як знайти посередника для закупівель в Китаї

За запитами «доставка товарів з Китаю», «доставити товари з Китаю», «перевезення товарів з Китаю» Google видасть списки фірм, які займаються поставками з КНР. Відбір доведеться проводити вручну.

Відразу відкиньте верхні і нижні 4-5 позицій з позначкою «реклама» і послідовно перегляньте списки залишилися. Повторіть пошук на наступних 2-3 сторінках - не всі хороші перевізники і агенти вибиваються в ТОП-10. Вам потрібен універсал - той, хто може знайти, купити, привезти і розмитнити товари сам або при мінімальному вашу участь.

Найзручніші посередники - логістичні оператори, які працюють в Україні і Китаї самі, а не через «надійних партнерів».
Це не обов'язково повинна бути велика компанія з гучним ім'ям, але є кілька ознак, за якими можна знайти таких правильних торгових агентів:

Власне представництво в Китаї

У посередника повинен бути офіс в одному або декількох великих містах Китаю, штат добре підготовлених фахівців, ділові зв'язки по всій країні. Адреси офісів і контакти для зв'язку, як правило, посередник вказує на своєму сайті. Якщо контактної інформації немає або, наприклад, вказана тільки електронна пошта, але немає адреси і номера телефону - це привід насторожитися і засумніватися в правдивості відомостей.

Свідоцтво учасника ЗЕД

Пошукайте на сайті або запросіть свідоцтво, видане Міністерством торгівлі КНР (MOFCOM), що підтверджує право компанії на імпортну і експортну діяльність.

Співробітники китайського філії, відмінно володіють російською і китайською мовами

Вони можуть бути місцевими або вихідцями з СНД. Щоб отримати зворотній зв'язок, достатньо зателефонувати за вказаним в контактах номеру:

  • Якщо телефонний номер не відповідає або опонент висловлюється тільки китайською, а російськомовних колег поблизу немає, це повинно вас насторожити.
  • Якщо опонент з КНР пропонує спілкуватися англійською, це не обов'язково погано, але не завжди зручно і створює додаткові бар'єри. Особливо, якщо ви плануєте поставки товару на прямий контракт, тобто самі виступаєте покупцем у зовнішньоторговельній угоді, а експортером виступає посередник (наприклад, у виробника немає права на ведення зовнішньоторговельної діяльності). В цьому випадку вільне спілкування з китайським підрозділом значно спрощує і прискорює оформлення угоди. Зверніть увагу, що для закупівлі товарів на прямий контракт вам знадобиться, як мінімум, валютний рахунок.

Зареєстрований підрозділ в Україні

Працівники такого підрозділу подбають про вантаж після перетину кордону. Зв'яжіться з українською філією:

  • запросіть договір на транспортно-експедиторське обслуговування - в ньому обов'язково є реквізити вітчизняного підприємства, з яким ви будете працювати.
  • уточніть, як давно існує представництво в Україні, скільки в ньому штатних співробітників, яку частину логістичних завдань філія вирішує самотужки. Чим більше послуг компанія надає самостійно (перевезення, декларування, складське зберігання), тим рідше трапляються «накладки» через неузгодженість дій співвиконавців. Та й накрутки до вартості доставки нижчі.