Поради по вибору бензопили

Бензопила - незамінний інструмент для проведення робіт в приватному будинку або на дачі. Допоможе швидко спиляти гілки або ціле дерево, заготовити дрова або підрізати матеріали при будівництві.

Насамперед, слід зазначити, що бензинові пили потужніші за акумуляторні і електричні аналоги, але дещо складніші в обслуговуванні. Про те, як правильно вибрати бензопилу, ми детально розповімо в цій статті , а в інтернет-магазині https://machtz.com.ua/ ви зможете замовити найоптимальнішу для ваших потреб модель. 

Технічні характеристики бензопил

  • Потужність і об'єм двигуна - чим потужніша пила, тим вища продуктивність і більше вага. Якщо Ви вибираєте бензопилу для періодичних робіт, краще дивитися на моделі потужність до 2 кВт.
  • Обсяг бака - впливає на час роботи без дозаправки. Важлива характеристика при підборі інструмента для інтенсивної експлуатації.
  • Маса - потрібно враховувати фізичні зусилля, які будуть потрібні для утримання пилки в процесі роботи.
  • Рівень шуму і вібрації - від них залежить комфорт і безпека як оператора, так і оточуючих.

Класифікація бензопил

  • Полегшені - моделі, які легко втримати однією рукою при роботі на дереві, сходах або даху. «Маленькі» пилки компактні, але мають потужність до 1,6 к.с.
  • Побутові, або аматорськи - до 2 к.с., вага до 5 кг. Відмінно підійдуть для того, щоб час від часу підрізати гілки в саду. Моторесурс - до 400 год.
  • Напівпрофесійні - по-іншому їх називають фермерськими. Розраховані на щоденну роботу, міць до 3,5 к. с. при ресурсі 500-800 год.
  • Професійні - від 3,4 к.с., до 2500 годин роботи. Застосовуються на підприємствах з лісозаготівлі і на будівництві.

Як вибрати шину для бензопили

Від довжини шини залежить глибина пропила. Підбирається відповідно до майбутніх завдань і потужності (малопотужний мотор не потягне довгу шину). Найчастіше вказується довжина тільки робочої частини - в дюймах або сантиметрах.

Також слід врахувати ширину паза і крок зірочки - відстань повинна збігатися з параметрами пилки. Найкраще використовувати оригінальні ланцюга і шини від того ж виробника.

Якісне мастило в достатньому обсязі допоможе запобігти передчасному стирання і перегріву.

Як вибрати ланцюг для бензопили

Ланцюг складається з провідних (хвостовики), сполучних і робочих ланок.

Ланцюги розрізняються довжиною, кроками і формою зубів. Крок - це відстань між ланками: чим вона коротше, тим плавніше хід, менше потрібно зусиль для ведення та утримання пилки. Чим могутніше пила, тим більшу відстань між зубцями може бути.

  • Крок 0,325 - мінімальний, для побутових і одноручних бензопил. Підходить для розрізання гілок і невеликих шарів деревини.
  • Крок 0,375 (3/8) - для напівпрофесійних пил: може використовуватися для рубки нетовстих стовбурів і середніх шарів деревини.
  • Крок 0,404 - для бензопил потужністю від 5 к.с. Підходить для валки дерев.

За кількістю зубів можна визначити, на який розмір шини ланцюг може бути встановлена.