Особливості виробництва і використання керамічної плитки

Використовувати кераміку в якості оздоблення приміщення почали задовго до нашої ери. Затребуваний цей матеріал і зараз. Жоден із сучасних видів обробки не здатний витіснити керамічну плитку для ванної, чи навіть житлових приміщень, тому що не можуть конкурувати з керамікою за багатьма параметрами.

Зокрема, колекції польського бренду Церсанит , пропоновані на сайті cersanit.in.ua, характеризуються окрім бездоганного вигляду високими показниками надійності, стійкості до агресивних середовищ, і різного роду забруднень, опору до ковзання, мають низький рівень вологопоглинання.   

Щоб детально розібратися у цьому виді оздоблювального матеріалу, необхідно знати, з чого ж роблять керамічну плитку. Короткий екскурс в виробництво керамічної плитки допоможе зрозуміти її гідності.

Особливості виготовлення

Головна перевага плитки в тому, що вона виготовляється з природних матеріалів: суміші червоної або білої глини, кварцового піску, польового шпату. Всі інгредієнти ретельно подрібнюються в спеціальній установці по мокрій або сухій технології. Далі суміш формується і обпалюється при дуже високих температурах - до1300 градусів, в деяких випадках і вище. Якщо плитка глазурована, то процесу випалу передує нанесення глазурі.

Крім основних компонентів для корекції потрібних властивостей в суміш можуть бути введені добавки. Вид добавки залежить від того, які властивості плитки потрібно змінити і зміцнити. Підвищити теплопровідність допомагають тирса, торф, вугільні відходи. Збільшити пластичність-кварц, зола і шлак. Знизити температуру спікання глини - склобій, перліт, шлак.

Величезний асортимент керамічної плитки не повинен відвернути від розуміння головного - для обробки якого приміщення вона буде призначена. Тому що плитка для кухні, або кімнатні кахлі внаслідок описаних вище відмінностей технології виготовлення будуть відрізнятися. Щоб споживач не помилився з вибором, виробники маркують свою продукцію. Давайте розглянемо, які ж види маркування бувають і як в ній розібратися.

Маркування і властивості

Отже, намальована рука, означає, що це плитка для стін; якщо ступня, то плитка для підлоги. Заштрихованная ступня - підвищену зносостійкість. Сніжинка означає морозостійкість. Повторення одного і того ж значка говорить про підвищений рівень цього показника.

Вогонь і цифри 1 (монокоттура - одинарний випал) або 2 (бікоттура - подвійне випалення) говорить про кількість випалення. Плитка, виготовлена ​​подвійним випалюванням, більш пориста і, як наслідок, менш міцна. Менш міцна - не означає погана. Просто область її використання-внутрішнє оздоблення приміщення і, як правило, цієї плиткою облицьовують стіни. Плитку одинарного випалу можна використовувати для стін і підлоги, морозостійкі екземпляри підійдуть для зовнішньої обробки.

Оскільки у виробництві плитки використовується нагрів до температур, що значно перевершують температуру спалаху, вона є негорючим матеріалом. В цьому її відмінна риса від шпалер, лінолеуму, ламінату. Абсолютна негорючість плитки обумовлює її застосування в якості облицювання для печей і камінів. Крім того, перебуваючи в осередку загоряння цей вид обробки не виділяє токсичних речовин.

Керамічна плитка - дуже міцний матеріал. При правильному укладанні здатний витримувати досить високі навантаження. Плитка добре миється, а значить, гігієнічна. Здатна протистояти агресивних рідин, реагентів і засобів побутової хімії.

Плитка не проводить електричний струм. Цей плюс нівелює, мабуть, єдиний недолік плитки, її високу теплопровідність. Людям, які звикли вдома ходити босоніж, підлоги, оброблені підлоги плиткою, можуть здатися прохолодними. Але встановивши під плитку тепла підлога, можна повністю усунути і цей невеликий недолік.