Створено аерогель, здатний добувати десятки літрів води з повітря без витрат енергії

Якість питної води є досить злободенною роблемою, що зараз є актуальною для ряду регіонів нашої. Можливість отримувати воду з повітря може стати частковим вирішенням цієї проблеми.

Сінгапурські вчені показали багатообіцяючий приклад такої технології - аерогель, що всмоктує молекули води з повітря, який не потребує сонячноого світла або інше джерело енергії, і не містить рухомих елементів. Один кілограм такого аерогеля може давати 17 літрів питної води на добу. До речі, інші важливі та цікаві наукові, культурні, економічні, політичні Новини України і світу ви знайдете на сторінках видання parlament.ua.  

Матеріал, створений вченими з Національного університету Сінгапуру, виявився, в порівнянні з аналогічними рішеннями, досить простим у виготовленні. Аерогель створюється з довгих змієподібних полімерів, скомбінованих з метал-органічними каркасними структурами (МОСР), пористими елементами, що володіють неймовірно високою площею поверхні.

Цей гібридний матеріал володіє необхідною хімічною структурою для того, щоб постійно абсорбувати і відштовхувати воду. На практиці це означає, що аерогель може автономно вбирати молекули води з повітря, конденсувати їх в рідину, а потім виводити, як губка, яку не потрібно вичавлювати. Під сонячним світлом її продуктивність зростає - вона перетворює 95% пари в рідку воду.

У лабораторних випробуваннях вчені продемонстрували роботу губки протягом як 1440 годин. Отримана питна вода відповідала стандартам якості ВООЗ. В умовах високої вологості 1 кг матеріалу здатний виробляти 17 літрів води в день, проте оскільки аерогель майже нічого не важить, такий водозбірник буде займати багато місця.

Дослідники вказують на простоту конструкції, оскільки вона не вимагає сонячного світла або електрики для роботи і не включає рухомих частин, що є її перевагою перед іншими пристроями для збору води, і тепер вони шукають комерційних партнерів, щоб прискорити розвиток технології.

«Оскільки атмосферна вода постійно поповнюється за рахунок кругообігу води в природі, наш винахід є потенційним вирішенням проблеми отримання прісної води в різних кліматичних умовах з мінімальними витратами енергії», - сказала професор Хо Гхім Вей, керівник наукової групи.

Дещо раніше група інженерів із США і Південної Кореї подвоїла продуктивність системи отримання води з повітря і замінила дорогі матеріали на більш доступні. Пристрій видобуває близько 0,8 літра води з квадратного метра поверхні в день і працює повністю автономно.