Обслуговування котла: це потрібно знати кожному користувачеві

Експлуатація опалювального обладнання призводить до зношування деталей, тому воно може ламатися. Обслуговування настінних котлів допомагає своєчасно виявити джерело проблеми і усунути її.

Цілі сервісного обслуговування

Некоректне функціонування опалення усувають за заявкою, що надійшла від користувача, який уклав договір на обслуговування з організацією.

Процедура проводиться з метою:

  • контролю за системою управління пристрої;
  • перевірки роботи пальників;
  • визначення стану внутрішніх нагрівальних деталей в використовуваному приладі.

Ці аспекти допомагають зберегти початковий рівень ККД і продовжити термін експлуатації агрегату.

Що входить до переліку послуг

Список проведених сервісом робіт залежить від виду котельні і регламентується інструкцією виробника котла.

До переліку входить:

  • огляд устаткування;
  • монтаж вступного щита;
  • перевірка розширювального бака;
  • виявлення працездатності приладів безпеки;
  • контроль за електроживленням, витяжною і припливною вентиляцією, а також димоходом;
  • заміна картриджів фільтрів і форсунок;
  • очищення грязьових фільтраційних елементів;
  • дослідження функціонування сервоприводів, засувок і циркуляційного насоса.

Майстер перевіряє зовнішній та внутрішній стан пристрою, налаштування автоматики та алгоритм роботи пальника.

Виконання процесу

Щоб не завдати шкоди пристрою, потрібно знати про ремонт різних його деталей. До поточного обслуговування входить кілька етапів, до яких відносять перевірку, очищення і регулювання. По посиланню обслуживание котлов в Москве ви зможете замовити всі ці види робіт.

До початку робіт необхідно відключити систему і джерело надходження газу. Потім чекають охолодження відключеною системи.

Очищення від забруднень

Спочатку потрібно спустошити обладнання та оглянути газовий пальник, визначаючи напрям і якість полум'я.

По черзі необхідно зняти і прочистити наступні деталі:

  • Підпірна шайба. Прилад, який контролює стан факела по відношенню до встановленого теплообміннику.
  • Повітряний датчик, який регулює співвідношення газової та повітряної суміші.
  • Сигналізатор полум'я, що спрацьовує при зменшенні тяги.
  • Електрод, який відповідає за підпалювання повітряно-газової суміші.

Високі температури і осідання нагару призводить до деформації конструкцій з металу. Пальник відносять до важливих робочих елементам пристрою, тому він не повинен засмічуватись окалиною. Деталь очищають спеціальними щітками. Пальник працює нормально, коли полум'я блакитного відтінку. Якщо його колір став жовтим, то з елемента необхідно видалити забруднення.

Щоб оцінити настройки пальника і перевірити її роботу, потрібно провести завмер і аналіз відпрацьованого газу в котлі. М'якою щіткою і пилососом очищають камеру згоряння і усе приладдя, дотичні з факелом. Металевий виріб з жорсткою щетиною не підходить для прочищення форсунок. Патрубок, призначений для підведення газу до пальника, потрібно зняти, розібрати і продути під тиском.

Перевірка функціональності

Робота агрегату без спостереження здійснюється за допомогою автоматичного регулювання, яке може мати різний рівень складності. Ця техніка часто страждає від перепадів напруги. Неполадки в електроніці рекомендується усувати відразу і вчасно регулювати систему.

Щорічній перевірці підлягає бойлер, приєднаний до газового котла і постачає обладнання ГВС. Щоб дізнатися стан вузла безпеки і виявити уразливі частини приладу, необхідна імітація аварії. Після такої ситуації відстежують швидкість роботи сигналізаторів, герметичністю клапана і іншими деталями.

Якщо блок не функціонує належним чином, то його потрібно розібрати і замінити мембрани. Вступна частина газового патрубка також оглядається. Весь газопровід вивчають, особливо місця з'єднання труб зовні, і визначають рівень тиску в ньому. Якщо є необхідність регулювання арматури, то її виконують. Коли на трубах тріскається фарба, виріб фарбують.

Коротко про ремонт котлів

Для відновлення технічного стану приладу проводять ремонтні роботи, замінюючи пошкоджені елементи.

Крім діагностики в сервіс входить:

  • промивка теплообмінника;
  • огляд і очищення закритих областей агрегату.

Ефективність пристрою погіршується через накип, який утворюється в теплообміннику. Його чистку проводять раз в 2-5 років. Промивання приладу дозволяє позбутися від проблеми на початковому етапі. Щоб провести капітальне видалення забруднень, необхідно зняти з пристрою кожух і розібрати деталі.

Розбирання теплообмінника проходить окремо, слід промити його хімічними речовинами. Коли ці процеси завершені, приступають до складання котла і заповнення системи теплоносієм. Перевірку димоходів потрібно проводити постійно, викликаючи майстра або прочищаючи їх самостійно.