Перший автономний екскаватор-робот для роботи в екстремальних умовах

Як ви знаєте, в місцях стихійних лих, де руйнуються будівлі і обсипаються схили, доводиться працювати звичайній спецтехніці, щоб рятувати людей і розчищати завали. Мало того, що вона щохвилини ризикує опинитися сама похованою під шаром бетону або грунту, так ця ситуація і загрожує життю оператора, який нею керує.

Але, вчені кількох японських університетів, котрі не з чуток знають, що таке потужний землетрус і цунамі, зараз об'єдналися в єдиному пориві створити роботизовану спецтехніку, яка буде максимально захищена і пристосована для роботи в таких екстремальних умовах.

Вже зараз вони створили прототип дистанційно керованого роботизованого компактного екскаватора, який, як вони стверджують, "радикально змінить принципи роботи спецтехніки, поліпшивши її мобільність і готовність до небезпеки».

З огляду на те, що побудована ними машина повинна здійснювати дуже тонкі, практично ювелірні, операції, її оснастили системою обліку доданої сили, і безліччю датчиків. Ця система вимірює тиск масла в циліндрах гідравліки, коригуючи таким чином, прикладену до дії силу. А датчики відслідковують всі зміни навколишнього середовища, в тому числі навіть найменші коливання грунту і розташовані поруч структури.

Така ситуаційна обізнаність є іноді одним з вирішальних чинників безпеки в місцях стихійних лих. Так що цей роботизований екскаватор навіть оснащений власним дроном, який техніка може запускати для проведення розвідки. Він приєднаний до машини довгим тросом, так що може здійснювати навіть довгі «вилазки».

Також на цьому екскаваторі присутні чотири зовнішні відеокамери, в тому числі одна інфрачервона, закріплені на його даху, щоб не заважати огляду і роботі стріли. Вони передадуть отримане зображення на монітори, давши можливість оператору, їм управлющему, працювати навіть в умовах вкрай низької видимості.

Ця техніка була створена у співпраці вчених університетів Осаки, Кобе, Тохоку, Токіо, а також Токійського технологічного університету.

Зараз фахівці цієї групи працюють над створенням варіанту роботизованого екскаватора з двома робочими органами.

Если вам требуется аренда колесного экскаватора, и другой функциональной спецтехники по доступной стоимости, советуем обратится в компанию «ГЛАВСПЕЦТЕХ». В наличии более 40 единиц техники в отличном техническом состоянии.