Як вибрати блок живлення для світлодіодних стрічок

Більшість світлодіодних стрічок розраховані на напругу живлення 12 В або 24 В. Побутова мережа дає 220 В, тому безпосередньо підключати до неї освітлювальний прилад ніяк не можна. Щоб вирішити задачу, передбачений блок живлення для світлодіодних стрічок. Він знижує напругу і робить її стабільною, важливо лише правильно підібрати потужність, і інші параметри.

Блок живлення для світлодіодних стрічок: основні характеристики

При покупці блоку живлення звертають увагу на його напругу і потужність. Для побутових потреб найчастіше застосовуються світлодіодні стрічки на 12 вольт. Таким і має бути вихідна напруга даного пристрою, а в інтернет-магазині https://discon.ua/ можна по вигідній ціні купити імпульсні блоки живлення на 5 Вольт. 

 

Мінімальна потужність джерела напруги становить 5 Вт, далі йде підвищення до 15, 30, 60 Вт і так далі. Найбільш потужні моделі характеризуються показником в 200 і-350 Вт. Іноді блоки називають LED драйверами, оскільки вони запускають роботу стрічки.

Для охолодження електронної системи в відкриті моделі можуть встановлювати вентилятор. Треба враховувати, що в процесі роботи вентилятор шумить, тому в житлових кімнатах його застосовувати не рекомендується.

Найпростіший блок живлення для світлодіодних стрічок забезпечує тільки необхідну напругу і потужність. Але зустрічаються з вбудованим диммером або з можливістю дистанційного керування.

Габарити LED драйверів теж відрізняються, тому краще уточнювати їх при замовленні через інтернет. В цьому випадку не виникне проблем з розміщенням пристрою. Під нього заздалегідь можна буде виділити місце.

Для будь-якого електричного приладу важливо, щоб в нього не потрапляла волога. Залежно від захищеності від зовнішніх впливів блок живлення буває:

  • Відкритий.
  • У пластиковому кожусі.
  • Герметично закритий в металевому корпусі.

Блоки в пластиковій оболонці відрізняються легкістю і невеликими розмірами. В основному у них потужність не більше 75 Вт, хоча останнім часом зустрічаються і 100-ватні моделі. Їх легко замаскувати, заховати в нішу, що важливо при оформленні інтер'єру житлового приміщення або виставкового залу.

Герметичні блоки живлення застосовують на вулиці і в приміщеннях з підвищеною вологістю. У них висока потужність (100 Вт і вище), що дозволяє підключати стрічки великої довжини і високої яскравості. Ступінь захисту досягає рівня IP67.

Відкриті блоки коштують дешевше герметичних, хоча по потужності вони не поступаються. Щоб запобігти попаданню всередину води, пилу і сторонніх предметів, відкриті LED драйвери поміщають всередину шаф управління.

Як розрахувати потужність

Одна з основних характеристик імпульсного блоку живлення - потужність. Її обов'язково враховують при покупці. Але спочатку треба визначити споживану потужність стрічки або системи стрічок, які ви збираєтеся підключати.

Припустимо, необхідно підключити 5 метрів стрічки SMD 3528 з щільністю світлодіодів 60 штук на метр. Один метр такої стрічки споживає 4,8 Ватт. Необхідно помножити метраж на потужність одиниці метра.

5 × 4,8 = 24 Ватт

Блок живлення завжди беруть з запасом. Коефіцієнт запасу становить 1,25 або додають 20-30% потужності, щоб не допустити перегріву.

24 × 1,25 = 30 Ватт

Отже, потужність джерела живлення для стрічки SMD 3528 довжиною 5 м повинна становити не менше 30 Ватт.

Якщо потужності одного блоку не вистачає, то можна живити освітлювальний прилад від двох, трьох і так далі джерел, які з'єднані між собою паралельно. А щоб живити стрічку на 24 вольта від двох драйверів на 12 вольт, треба з'єднати їх послідовно.

Якщо блок буде неправильно розрахований, то це призведе до перевантажень, стрибків струму. Підвищення струму змусить світлодіоди перегрітися. Постійний перегрів призведе до того, що стрічка вийде з ладу через 1-2 тижні експлуатації.

Правильний блок живлення для світлодіодних стрічок допомагає зробити термін служби світлодіодної стрічки максимально довгим. Стрічка світить стабільно, не перегрівається, не мерехтить, вона захищена від стрибків напруги.