Бітумна черепиця: відповіді на найпоширеніші питання

Все більше приватних будинків покривається бітумною, гнучкою черепицею. Це практичний покрівельний матеріал, конструкція якого нагадує листковий пиріг.

У цій статті ви дізнаєтеся, з яких шарів складається м'яка черепиця, які її плюси і мінуси, а також як правильно укладати її на покрівлю. До речі, кращою в цьому сегменті рахується бітумна черепиця Katepal, а вигідно замовити її можна в компанії "ХатаКрыта".

Що таке гнучка черепиця

Покрівельне покриття випускається у вигляді листів, чия зовнішня і зворотня поверхні сильно розрізняються. На вивороті знаходиться клейовий шар, а на лицьовій стороні - фігурні вирізи, що імітують керамічну черепицю. На одному аркуші зазвичай вміщається 3-4 «черепка».

  • Склотканний каркас: основа, яка перебуває в центрі. Це міцний матеріал, на якому тримаються всі додаткові шари.
  • Просочення бітумним складом. Зазвичай це модифікований або окислений бітум з посиленою міцністю. Склад просочує склополотно з обох сторін.
  • Самоклейний бітумний шар. Залежно від типу і призначеннях листів він наноситься або на виворітну, або на обидві поверхні. Шар захищений плівкою, яку треба прибирати безпосередньо перед монтажем.
  • Верхній шар - декоративний. Кам'яна або мінеральна крихта прикрашає поверхню.

Коли необхідно зробити вибір відповідного покрівельного покриття, крім бітумної черепиці розглядаються й інші варіанти. При вивченні характеристик і властивостей цього матеріалу з'являється маса питань. Нижче зібрані найбільш часті. Відповіді на них допоможуть визначитися з вибором і дізнатися більше про м'яку покрівлю.

Наскільки пожежонебезпечна бітумна черепиця?

Матеріал відноситься до класу горючості Г3, що означає середню горючість. Бітумне просочення не поширює полум'я, не займається. Вогнетривкість матеріалу посилюється базальтовою негорючою крихтою.

Який рівень водонепроникності м'якої покрівлі?

При дотриманні технології монтажу листи бітумної черепиці склеюються і утворюють єдину, цільну поверхню. Немає щілин і тріщин, які б пропускали вологу.

Наскільки бітумна черепиця стійка до сильних поривів вітру?

Правильний монтаж з подвійним кріпленням (самоклеючий шар плюс саморізи) гарантує збереження покрівлі на місці навіть при сильному урагані.

Який термін служби такої покрівлі?

Різні виробники вкладають свій експлуатаційний термін в свою продукцію. Середній показник тут - 50 років, при правильному монтажі і обслуговуванні.

Які звукоізоляційні властивості?

На відміну від металевої черепиці, яка проводить і підсилює зовнішній звук, бітумна покрівля поглинає його.

Чи можливо виконати монтаж самостійно?

Так, при належних знаннях ця робота здійсненна і своїми силами. На неї потрібно витратити час і сили, тому деякі власники воліють наймати робітників. Рекомендується відстежувати процес їх роботи, щоб запобігти помилкам і наступні проблеми.