Сферичні сонячні панелі подвоять ефективність зеленої енергетики

Група дослідників з Саудівської Аравії знайшла спосіб використовувати максимум сонячного світла, в тому числі розсіяного. Вони створили прототип сонячної батареї у вигляді кулі розміром з м'яч для пінг-понгу.

При виготовленні пристрою вчені використовували розроблену ними раніше технологію, що дозволяє робити тонкі і гнучкі фотоелементи за допомогою гофрування.

Лабораторні експерименти показали, що така конструкція може виробляти на 15-100% більше енергії в порівнянні з плоскою панеллю аналогічної площі. Такий результат досягається за рахунок того, що сферична поверхня збирає світло одночасно з безлічі напрямків.

Спочатку при прямому впливі променів сонячний модуль у вигляді кулі видає на 24% відсотка більше енергії, ніж плоска. Однак у міру нагрівання фотоелементів різниця в потужності зростає до 39% завдяки тому, що сферична поверхня краще розсіюэ тепло, а тому менше втрачає ефективність.

При відсутності прямих сонячних променів сферичний сонячний елемент виробляє на 60% більше електроенергії, ніж традиційний. Додатково віддачу можна збільшити, додавши що відображає світло фон. В ході досліджень найкращий результат - в 2 рази більша потужність, ніж у плоскої батареї - був отриманий при використанні шестикутного алюмінієвого відбивача.

Розробка експериментальна, а тому наразі невідома дата масового виробництва, а якщо ви бажаєте замовити сонячну электростанцію «під ключ», звертайтесь в компанію ЕКОЕНЕРГІЯ, саме тут на сонячні батареї ціна найдоступніша на сьогоднішній день. 

В експериментальній сферичної панелі використовуються кремнієві фотоелементи, які зараз застосовуються майже в 90% серійних сонячних батарей. Тому якщо розробка виявиться економічно вигідною, налагодити її масове виробництво буде відносно просто.

Сонячна батарея у вигляді кулі створена зі звичайної плоскої панелі шляхом її згинання по попередньо прорізаним канавках. Звичайно, видалення частини фотоелементів по лініях згину зменшує площу, здатну поглинати світло. Однак такі батареї в порівнянні з плоскими менш схильні до накопичення пилу і зниження потужності через нагрівання, не вимагають застосування дорогих треккеров (пристроїв для повороту слідом за переміщенням сонця по небу).

Зараз саудівські вчені планують тестувати свою розробку в реальних умовах, а також виготовляти і випробовувати сферичні сонячні панелі з площею поверхні від 9 до 92 м2. Крім того, вони працюють над автоматизацією процесу виробництва сонячних батареї у вигляді кулі, досліджують ефективність розміщення фотоелементів на поверхнях іншої форми, створюють дрони з покриттям із сонячних панелей.