Манга - японський художній феномен

Сучасна японська манга - це комікси для різних вікових груп і соціальних категорій. Мангу в Японії читають і домогосподарки, і діти, і впливові бізнесмени. Перші манги стали з'являтися у продажу після Другої світової війни, але саме мистецтво історій в картинках зародилося в Японії набагато раніше.

Історія японської манги

Перші подібності манги були знайдені в гробницях японських правителів. Поширенню такого явища сприяла складна система письма в Японії. Як правило, до 12 років діти там не можуть легко і вільно читати газети, а також книги, тому історії з мінімальним набором тексту, супроводжувані барвистими і зрозумілими ілюстраціями користуються великою популярністю.

Перші історії в картинках про життя тварин були створені священиком Тоба в 12 столітті. З тих пір, поширення таких коміксів тільки посилювалося. Саме слово «манга» належить відомому художнику і графіку Хокусай Кацусика. Він придумав його для позначення своїх гравюр, але слово прижилося, і стало ставитися до всіх подібним малюнків з історіями.

У 20 столітті уряд Японії оцінив силу подібних карикатур. Манги стали використовувати для пропаганди. Тезука Осаму підніс мистецтво манги і зробив його масовим. Саме з його післявоєнних робіт почалося повальне захоплення цими коміксами. І зараз мангалиб или ридманга можна читати і нам на сайті реманга.орг.

Якими стали манги сьогодні?

На сьогоднішній день в Японії манги випускають в чорно-білому кольорі. У них допустимо розфарбовувати тільки обкладинку і ті намальовані сцени, на яких заплановано зробити особливий акцент. Більшість манг спочатку друкують в популярних журналах. Найбільш вподобані історії потім перевидають окремими книгами - танкобонами.

Є об'ємні манги, які відразу друкують великими томами, інші ж являють собою короткі розповіді. Журнальні манги діляться на випуски, як серії в телевізійному серіалі, і випускаються поступово, щоб до них не згасав інтерес.

Мангака - це людина, що малює мангу. Він же пише до неї короткий текст. Іноді у такого автора буває помічник. Рідше для створення японського коміксу люди об'єднуються в невеликі групи. Але, в більшості своїй, комікси в Японії - це одиночна творчість, адже ніхто не хоче ділитися гонорарами.

Хто читає манги?

Аудиторія цих коміксів різна. Манги можуть мати інтимний підтекст, і тоді їх читачами стануть дорослі. Є дитячі комікси, повчальні комікси для підлітків, манги для старшого покоління.

Хто стає героєм коміксу? Герої манги - це звичайні люди. У такій історії яскраво показані їх недоліки, життя, переживання, емоції і кумедні випадки з ними. Персонажем манги може стати вчитель, офісний працівник, школяр. У даній історії в картинках обов'язково присутній негативна ситуація, і персонаж неодмінно виносить з неї правильний урок. Тому манги вважаються дуже повчальними.

Виглядають герої японських коміксів трохи незвично. У них довге волосся і великі очі, стильний одяг, присутня якась родзинка в зовнішності.

Тематика кожного коміксу має суворі правила. У дитячих неприпустимо згадувати смерть, або робити негативних персонажів занадто злими. У манга навіть у негідників є свої мрії, прагнення і надії. Крім рутини, героїв коміксів в Японії часто наділяють надздібностями.

Темою для коміксу може стати історія про самурая або низка картинок про простого хлопця з великого мегаполісу. За мотивами тієї чи іншої манги досить часто знімають серіали і виробляють аніме. Популярність цих коміксів щорічно тільки зростає, і вже давно вийшла за межі Японії. У світі існують музеї, присвячені манго. Незважаючи на повсюдну технологічність, манги залишаються затребуваним видом японського мистецтва.