Вся правда про чіп-тюнінг: ризики, переваги, нюанси

Чіп-тюнінг - найпростіший спосіб зробити машину швидшою і динамічнішою без серйозного втручання в конструкцію і великих витрат. Багато автомобілістів, купуючи машину, заздалегідь відкладають гроші на подальше перенастроювання блоку управління двигуном, але результат далеко не завжди відповідає очікуванням.

Експерти пояснюють, чого варто очікувати від чіп-тюнінгу і до яких витрат готуватися, а на сайті https://bmwhousekh.in.ua/ ви дізнаєтесь, де у Харкові можна замовити якісний чіп-тюнінг різних моделей BMW.  

Навіщо це потрібно

Найпоширеніший варіант чіп-тюнінгу - прибавка потужності двигуна, разом з якою зазвичай обіцяють і ряд інших поліпшень: від збільшення тяги на низьких оборотах до зменшення витрати палива. Процедура перепрограмування займає не більше години, а все, що потрібно зробити з машиною, - підключитися до її електронної начинки.

Чіп-тюнінг дозволяє взяти те, що спочатку присутнє в двигуні, але затиснуте екологічними вимогами. Екологія вимагає певних рамок, а тюнінг дає мотору як слід "продихатися".

Розрахункова потужність деяких автомобілів до і після перенастроювання ПЗ

  • Volkswagen Polo до 125 к.с., після 150 к.с
  • Hyundai Solaris - 123 і 135
  • BMW 320i 184 - 184 і 285
  • Skoda Octavia - 180 і 220
  • Volkswagen Tiguan - 220 і 315
  • Skoda Kodiaq - 180 і 250
  • Toyota Camry - 249 і 300
  • Mercedes E-Class - 184 і 230

Чіп-тюнінгу піддають як атмосферні, так і турбовані мотори, але в першому випадку прибавка потужності зазвичай не перевищує 10%. Інша справа, що деякі атмосферники спочатку випускають в декількох варіантах потужності і, замінивши прошивку, можна отримати максимальний варіант.

З турбомоторами можливостей більше - вони дозволяють змінювати тиск наддуву, а це обіцяє збільшення потужності і моменту на 30-50%. Так, фольксвагенівский двигун 2,0 TSI можна розгойдати з 220 до 315 к. с., а дизельні турбомотори Volvo можуть видати до 270 к. с. проти мінімальних 163 сил.

Крім граничного значення потужності чіп-тюнінг дозволяє, наприклад, знизити задемпфірованность акселератора або адаптувати двигун до палива іншого типу (наприклад, 95-й бензин замість 98-го).

Що з витратою палива

Тут можливі варіанти. Тюнери обіцяють зниження витрати на 5-10%, але це майже неможливо перевірити, оскільки витрата в кінцевому підсумку залежить тільки від манери їзди. У більшості випадків саме стандартні заводські калібрування підходять найбільшому числу водіїв і режимів руху, тому і будуть найбільш економічними.

Великі тюнінгові фірми дійсно можуть ретельно працювати з калібруваннями двигуна, тонко налаштовуючи параметри споживання палива в різних режимах, але велика частина компаній роблять акцент на розгоні і швидкості віддачі, і про зниження витрати палива в цих випадках мова не йде. Серйозне збільшення чіп-тюнінгу турбірованих моторів досягається шляхом зниження екології та зменшення ресурсу.

Нарешті, автомобіліст, який застосовує чіп-тюнінг, швидше за все, взагалі не буде їздити економічно, якщо ти збираєшся зробити тюнінг, то збираєшся ганяти. А турбомотор економічний тільки до тих пір, поки не почала дути турбіна.

Що змінюють в сервісі

Для кожного двигуна, аж до екзотичних китайських моделей, можна знайти велику кількість прошивок. Існують офіційні заводські прошивки, програми від спеціалізованих фірм або кустарні, зроблені мало не в гаражних умовах. Найчастіше їх роблять на базі штатних і називають нормалізованими.

Чистий чіп-тюнінг має на увазі тільки заміну програми управління двигуном. В хорошому сервісі при цьому роблять тест потужності на стенді до і після змін, щоб клієнт своїми очима бачив результат.

Часто тюнери йдуть далі, пропонуючи, наприклад, видалити каталітичний нейтралізатор, фільтр сажі або систему рециркуляції в разі дизельного двигуна. Ці операції також мають на увазі внесення змін до прошивку блоку управління. Іноді їх проводять для старих машин, власники яких не хочуть міняти дороге «залізо». Все інше, включаючи заміну елементів двигуна, впускний і випускний системи, виходить за рамки чіп-тюнінгу.