Як потрібно шукати квартиру

Початок нового року — час змін. Хтось змінює колір волосся, хтось — гардероб, а хтось — місце проживання.

Якщо ви готуєтесь придбати житло, то пам’ятайте, що знайти його та правильно оцінити допоможуть спеціалізовані інтернет-сервіси, такі, як dimdim.ua. Там представлено пропозиції, як з купівлі, так і з оренди житла.

Нерухомість також можна шукати, використовуючи додаток на мобільному телефоні (його можна завантажити на даному веб-сайті). Це дозволить:

  • встановлювати фільтри для пошуку;
  • переглядати ціни та розташування об’єкта на мапі;
  • отримувати повідомлення щодо нових варіантів за вашим запитом.

Враховуйте свої реальні потреби

Професіонали зазначають, що часто покупець не враховує свої поточні потреби, але намагається уявити перспективу використання нерухомості через десять або навіть більше років. Однак треба брати до уваги період, який становить не більше п’яти років.

Припустимо, якщо ви збираєтесь купляти однокімнатну кватиру, то це правильний вибір для однієї людини. Але якщо через п’ять-десять років ви плануєте створити сім’ю та мати дітей, то також розгляньте альтернативу — 3-кімнатну квартиру, оскільки згодом вам все одно доведеться переїжджати, а ціни на нерухомість, скоріш за все, зростуть.

Прорахуйте вартість облаштування квартири

Покупці нерухомості повинні оцінювати не лише ціну придбання. Важливим аспектом є вартість облаштування квартири. Хоча є ті, хто вважає, що купівля вже мебльованого помешкання дозволить заощадити, але це трапляється рідко. Сприйняття естетики продавця та покупця часто різниться, і капітальний ремонт та перепланування може вимагати великих витрат. Крім того, облаштування більшої площі обійдеться дорожче, а сума може зрости в кілька разів, оскільки необхідно буде привести в порядок ті приміщення, які на даний момент не використовуються.

Розгляньте можливість пожити в схожій орендованій квартирі

Не варто негайно купувати квартиру, яка вам сподобалась. Орендуйте подібний тип житла і поживіть там деякий час. Таким чином ви зрозумієте, чи влаштовує вас планування, площа квартири, місце розташування, місцева громада, ситуація на парковці, тривалість поїздки до роботи або до супермаркетів.

Якщо ви не налаштовані на оренду, то хоча б періодично бувайте в тому районі, в якому збираєтесь придбати житло, гуляйте там у вихідні, відвідуйте різні заклади.

З чого варто почати

  • Роздрукуйте оголошення, яке вас зацікавило, щоб уникнути непорозумінь щодо інформації, яку воно містить.
  • Постарайтесь дізнатися якомога більше про квартиру, яка вам сподобалась. Це допоможе зрозуміти, чи варто нею цікавитись.
  • Попросіть про огляд квартири вдень, щоб оцінити не лише внутрішній інтер’єр  будинку, але й зовнішнє середовище.
  • З’ясуйте, чи має продавець усі необхідні документи щодо права власності на житло.